Piepschuim

In den beginne…
Piepschuim is ontstaan toen Cor Burger Jacco Westeneng tegenkwam op een heel slecht feestje, waardoor er veel tijd was om over Cors grootste plannen te hebben om met de zeven liedjes die hij op dat moment had de wereld te veroveren. Met die zeven liedjes hebben ze zich onder de naam Piepschuim ingeschreven bij een singer-songwriterwedstrijd. Daar kwamen ze Robbert Koekoek tegen die ook wel oren had naar de grootste plannen met nog steeds dezelfde zeven liedjes.

Na enkele eerste avonturen op muziek- theater- en cabaretwedstrijden (Nederpopprijs, Camaretten), allerhande festivals (Oerol, Festival Boulevard) en als voorprogramma (De Kift, Stuurbaard Bakkebaard) gebeurt waar de jongens met al hun grote plannen al enkele jaren van dromen. Jacques Senf in eigen persoon komt naar Piepschuim kijken en besluit dat deze groep in zijn stal opgenomen moet worden – en wel meteen. Vanaf dat moment stoppen de mannen hun andere werkzaamheden en storten ze zich volledig op Piepschuim.

Cor Burger
Na de middelbare school wilde ik naar het conservatorium of de kunstacademie. Om verschillende redenen is het geen van beide geworden. Uiteindelijk werd het Nederlands aan de universiteit van Nijmegen, omdat dat van alle studies nog enigszins creatief voelde. Na een jaar ben ik de studie filosofie erbij gaan doen, waardoor uiteindelijk afstudeerde als taalfilosoof.

In de tussentijd is muziek nooit weg geweest. Toen ik op een feestje Jacco tegenkwam en hem vroeg of hij een zevental liedjes met mij wilde opnemen, was dat het begin van Piepschuim. Ons eerste optreden was zittend op twee krukken met twee gitaren: een singer-songwriterfestival. Tijdens de finale van het Gelders Singer-songwriterfestival kwamen we Robbert tegen. Met hem op saxofoon erbij, maar zonder drummer wonnen we de Roos van Nijmegen (een voorronde van de Grote Prijs van Nederland), tussen vier metalbands. Na die eerste zeven liedjes kwamen er een aantal bij en konden we met het prijzengeld en het geld van de eerste optredens ons eerste album opnemen. Ergernis was een feit. Het werd een album waarmee ik meteen het visitekaartje af wilde geven. Piepschuim zou iets nieuws brengen. Tegendraads, schurend, pijnlijk en vol woorden die ook wel eens gezongen mochten worden. Piepschuim had de drang om overal even lekker tegenaan te schoppen.

Mijn studie, die in eerste instantie voelde als tweede – of zelfs derde – keus, heeft voor een groot deel mijn omgang met taal bepaald. Vanaf mijn eerste liedjes tot nu probeer ik meer te doen dan alleen een mooie tekst te maken. En dat is eerste is al moeilijk zat. Dat begint bij een goed onderwerp en een fatsoenlijke behandeling daarvan. Verder moet het rijm in dienst staan van het onderwerp, en moet je niet kunnen zien welk rijmende woord er het eerst was. Verder dient elk woord metrisch in de melodie te vallen, of beter: samen te vallen met de melodie. Lettergrepen die het woord niet heeft, dien je niet te zingen. En als dit allemaal vaststaat is het dus leuk om juist hieraan te gaan morrelen. Naast het overduidelijke onderwerp van een tekst is taal, of betekenisoverdracht ook altijd een onderwerp van mijn teksten. Mijn teksten hebben vaak ook een onderzoek naar taal in zich.

De titel van het tweede album Open podium in de kliniek is het opmaatje geweest voor onze theatercarrière. En het idee van het album is dat allerlei lieden uit een kliniek (cliënten en begeleiders) hun zegje doen op het open podium. Het is ook het uitgangspunt van onze eerste korte theatervoorstelling op Festival Boulevard. Vanaf het moment dat we bij Senf kwamen is het hard gegaan. Mijn baan naast Piepschuim (docent VO Nederlands en filosofie) heb ik in 2010 op kunnen zeggen. Kijk voor meer informatie bij de biografie van Piepschuim.
Robbert Koekoek
11-8-1974 te Ottersum (Gennep)

Als jongetje van acht ben ik begonnen met klarinet spelen. Dat vond ik meteen erg leuk en ik oefende trouw elke dag. Mijn eerste optreden was voor Sinterklaas. Als puber verloor ik mijn interesse in de klarinet. Gelukkig overtuigde mijn leraar me om op de sax over te stappen, waarmee ik in de harmonie en bigband speelde. Een prima keuze. Met deze bigband speelden we op jazzfestivals in Nederland, maar ook in Oostenrijk en op het Kopenhagen Jazz Festival.

Tijdens de studietijd (geen conservatorium, maar Planologie) speelde ik met mijn eerste eigen soul/funkband. Een geweldige groep jonge honden. We hadden meteen veel optredens in heel Nederland.

Na de studie heb ik pas echt gekozen voor muziek en theater. Jarenlang speelde ik in uiteenlopende bands als Mummy’s a Tree (singer-songwriter), Sunday Soul Ensemble (jazz/soul/funk) en met bekende en minder bekende DJ’s. Daarnaast veel straattheater op festivals in Nederland, Duitsland, en zelfs China.

Behalve uitvoerend was ik ook organiserend aan de slag bij pop-, singer/songwriter- en literaire festivals. En als programmeur voor Cultuur op de Campus, bij De Wintertuin en daarna als cultuurprogrammeur voor het basisonderwijs in Noord-Brabant.

Ondertussen was ik op het Gelders Singer-Songwriterfestival twee jongens tegengekomen. Naast alle klassieke singer-songwriters waren ze een verademing: brutaal, luid en grappig. Ze noemden zich Piepschuim en hadden grote ambities. Die had ik ook. We troffen elkaar in de kleedkamer, praatten en dronken wat. Sinds 2010 kan ik me volledig bezig houden met wat ik het liefste doe: optreden. Met Piepschuim vul ik de dagen en de rest is geschiedenis….

VOORSTELLINGEN
Zo doen we dat hier (2016-2018)
Met Zo doen we dat hier heeft Piepschuim het beste programma gemaakt tot nu toe. Alle Piepschuim-ingrediënten zitten er in, maar nooit eerder waren ze zo fraai gemixt. Onder regie van Karel de Rooij is het resultaat is een kolkende mix van muziek, theater maatschappelijk cabaret en mime geworden. Een voorstellen waarvan de oren zullen fluiten en waarvoor nog lang nagepraat zal worden. Eind januari 2017 gaat deze Zo doen we dat hier in premiére in Theater Dilligentia. De try-out periode wordt op een hele bijzondere wijze benut. Met de bijzondere voorstellingen Kijken in de Keuken wordt het publiek meegenomen in het maakproces. Meerdere gastregisseurs zullen Piepschuim live-geregisseren voor de ogen van het publiek. Bij elke Kijken in de Keuken een andere gast. En Piepschuim neemt een grootheid uit het theatervak mee. Dat kan Karel de Rooij (Mini van Mini en Maxi) zijn, of Peter de Baan (o.a. bekend van het tv-programma De vloer op), maar ook Willem van Baarsen (van de Wëreldbänd) of Tineke Schouten.

In Zo doen we dat hier ziet u Piepschuim in zijn beste vorm. Met een waanzinnig muzikaal en energiek programma over grote thema’s en kleine problemen. Het bevindt zich op het snijvlak van muziek, cabaret, en theater: tomeloze energie, prachtige teksten, virtuoze muziek, veel humor, sprekende mimiek en soms een verrassend dansje.

Kijken in de keuken (2016)
Soms zou je stiekem in de keuken willen kijken van je favoriete restaurant. Zien hoe de chef zijn mensen aanstuurt, en wat de geheimen zijn van een topgerecht. Piepschuim zal je niet leren koken, biedt maar een kijkje in de keuken van het theatermaken.

Hoe werkt dat? Piepschuim wordt door een gastregisseur live-geregisseerd voor de ogen van het publiek. En Piepschuim neemt een grootheid uit het theatervak mee. Dat kan bijvoorbeeld Karel de Rooij (Mini van Mini en Maxi) zijn, Peter de Baan (o.a. bekend van het tv-programma De vloer op), maar ook Viggo Waas, Willem van Baarsen (van de Wëreldbänd) of Tineke Schouten.

Op Recept (2014-2016)
Vanaf januari 2014 speelt Piepschuim alweer het derde avondvullende theaterprogramma Op Recept. Voor dit programma is regie gevraagd van Silvester Zwaneveld. Anders dan de eerste twee programma’s is Op Recept een verhalende voorstelling. Piepschuim slaat een nieuwe weg in. De basis van de voorstelling is een mooi en goed verhaal, maar er wordt nog steeds veel muziek gemaakt en er wordt nog meer gelachen.

In veel te strakke broeken (2012-2014)
Na de eerste succesvolle anderhalf jaar mocht Piepschuim bij Senf blijven en werd een start gemaakt aan het tweede programma In veel te strakke broeken. Met dit programma wordt twee jaar getoerd. Piepschuim neemt voor dit programma regisseur Bart Oomen in de arm, samen met coach Eric Koller wordt een volwassener, theatraler en vooral grappiger programma gemaakt.

Intussen speelt Piepschuim nog steeds op de grote en kleine festivals zoals Festival Boulevard, Zwarte Cross, Mundial, en Oerol. En elk jaar wordt er weer een nieuwe zomervoorstelling gemaakt. In 2013 speelde Piepschuim de voorstelling Goed Gebekt, die de verrassing van Oerol 2013 is geworden. In 2014 gaat Piepschuim wederom naar Oerol met de voorstelling Zo doen we dat hier!

Opgenomen (2010-2012)
In het seizoen 2010-2011 start Piepschuim met zijn eerste theatertournee Opgenomen. Piepschuim toert langs ruim 50 theaters door Nederland en België. Van elke voorstelling werd een geluidsopname gemaakt. Deze opnames werden na de voorstelling aan elke bezoeker gratis verstrekt. Uit 150 voorstellingen zijn er aan het einde van de tournee vier uitgekozen om een cd van samen te stellen.




Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.