Purper

Purper door de jaren heen

Purper werd opgericht in 1980 door Erik Brey en Haye van der Heijden, die in Utrecht studeerden, maar elkaar al vanaf de basisschool kenden. Jan Dagevos en Willem Gulcher voegden zich bij bij de groep en in 1981 speelden ze op het ’t Hoogt Amateurfestival. Daar viel hun close harmony cabaret dusdanig op, dat ze een contract kregen aangeboden van Han Peekel. Samen met regisseur Lex de Regt werkten ze de korte voordracht uit, tot een compleet theaterprogramma dat medio 1981 in première ging. Daarnaast trad de groep op in het programma De Lachende Scheerkwast van Wim T. Schippers.

Na het eerste programma moest Dagevos uit de groep stappen, daar hij deze niet meer kon verenigen met zijn studie. De groep werd aangevuld Toine van Benthem en Adelheid Roosen en begon steeds meer publiek te trekken. Ook was Purper regelmatig op televisie te zien, met name in de programma’s van Ivo Niehe.

Het eerste succes

Een paar maanden na het uiteenvallen van de groep maakten Van der Heijde, Brey en Roosen, op aanraden van George Groot van Don Quishocking, een doorstart met Frans Mulder, die hierna zou uitgroeien tot spil van de groep. Het programma Purper 4 kant werd de uiteindelijke doorbraak van de groep. Na afloop van de tournee besloot Van der Heijde, die zich al langer ongelukkig voelde over zijn rol in Purper, uit Purper te stappen.

Van der Heijde werd voor het vijfde programma vervangen door Bart Kiene en Karin Bloemen. Bloemen en Roosen bleken elkaar goed aan te vullen en kregen al snel opdrachten buiten Purper, zoals het televisieprogramma De nachtshow met Jack Spijkerman. Beiden stapten daarna uit Purper om verder te gaan als gelegenheidsduo in diverse televisieprogramma’s voor de VARA. Na het vertrek van Kiene, die sowieso maar één programma zou meespelen, was het de vraag of Brey en Mulder door zouden gaan.

Uit het dal

In 1987 besloten Brey en Mulder weer te gaan samenwerken onder de naam Purper. De twee zochten een nieuwe impresario en begonnen met schrijven. Als derde lid benaderden ze Ina van Faassen, die dertig jaar ouder is dan Brey en Mulder, maar ondanks dat toch toestemde. Het programma Dit verhaal werd echter geen succes en een faillissement voor de groep dreigde.

Toch werden er wel plannen gemaakt voor een nieuwe voorstelling. In eerste instantie benaderde de groep Huub Stapel, maar deze zag niets in een samenwerking. Hij wees de groep op Alfred van den Heuvel, die op dat moment bij de Haagse Comedie speelde. Daarnaast kwam Angela Groothuizen, bekend van de Dolly Dots, de gelederen versterken. Het programma werd een redelijk succes.

Na Pastiche! verliet Groothuizen de groep om zich meer te kunnen richten op haar televisiewerk. Ze werd vervangen door Jan Simon Minkema, waarmee de groep een extra tekstschrijver in zijn gelederen kreeg. Het programma Opus 8 werd erg goed ontvangen.

Tweede succesperiode

Na een jaar besloot Minkema zich weer enkel op het schrijven te richten en lijfde de groep Hans van der Woude in. In het kielzog van Van der Woude raakte echter ook diens partner Friso Wiegersma betrokken bij de groep. Mede door zijn teksten werd het programma …en dat is negen! een groot succes. Halverwege 1993 werden er 14 jubileumvoorstellingen gegeven, ter gelegenheid van het 12½ jarig bestaan van de groep, waarin alle Purperleden tot dan toe acte de présence gaven.

Na de jubileumvoorstellingen ging de groep, in ongewijzigde samenstelling, door. Het tiende programma was wederom succesvol. Ook het elfde programma, waarin Van der Wouden vervangen werd door de jonge Eric Corton, trok volle zalen. Brey gaf gedurende de tournee aan te willen stoppen met Purper, om zich te kunnen richten op een solocarrière.

Purper onder leiding van Mulder

Mulder besloot met de overige groepsleden door te gaan onder de naam Purper. De groep werd uitgebreid met Martin van Dijk, Tom Barlage en Perry Dossett en er werd gewerkt aan een nieuw programma, dat de naam Sixpack meekreeg. Corton stapte kort daarna vanwege zijn televisiewerk en artistieke onenigheid uit de groep, hij werd voor de rest van de tournee vervangen door Hugo Haenen. Het programma scoorde niet hoog bij de recensenten.

Hierna begon de groep als vijftal aan het programma Purper XX, dat ondanks de succes in de zalen wederom geen hoge ogen gooide in de pers. Mulder deed de mededeling dat Purper, in ieder geval voorlopig, opgeheven werd na dit programma. Zodat ieder zijn aandacht kon richten op zijn privéleven en eventueel andere artistieke bezigheden.

In seizoen 2002/2003 kwam Purper in afgeslankte vorm weer terug, met, naast Mulder en Van den Heuvel, Trudy Labij. Marco Braam werd de nieuwe muzikale leider. Dit programma werd door de pers, hoewel de zalen iedere avond waren uitverkocht, matig ontvangen. Na dit seizoen ging Van den Heuvel zich meer toeleggen op zijn acteercarrière, onder andere in de, door Van der Heijden schreven, televisieserie Kinderen Geen Bezwaar.

In 2004 schreef en speelde Mulder het programma Revue?!
Nelly Frijda, Hilke Bierman en Ara Halici waren de nieuwe leden.
Daarna vond Mulder het tijd worden voor een soloprogramma. Dus was hij in 2004/2005 te zien in Alleen, een solovoorstelling die door pers en publiek goed werd ontvangen en waar hij naar eigen zeggen letterlijk naartoe had geleefd.
In datzelfde seizoen stonden Mulder én Brey overigens ook in de voorstelling “Nonsens, Lieve Heren”, samen met onder andere oud-lid Dosset en later lid Jon van Eerd.

Een vooruitblik

In 2006 opperde Brey aan Mulder het idee om evenals in 1993 een jubileumvoorstelling te presenteren. Nadat bleek dat Van den Heuvel voor deze productie niet terug zou keren in de groep werd gezocht naar een passende vervanger, deze werd gevonden in Jos Brink. Als vierde lid werd Tony Neef aangetrokken. Voor de dagen dat Neef andere verplichtingen had, werd Rop Verheijen vastgelegd, met wie Brey in de musical Ti Ta Tovenaar had gespeeld. In iedere voorstelling zou een vrouwelijk gast-vedette haar opwachting maken. Corry Brokken was de eerste vrouwelijke gast-vedette, gevolgd door Anneke Grönloh. Purper 100, een vooruitblik werd een mix van oude en nieuwe nummers en een groot succes. De tournee werd afgesloten in Koninklijk Theater Carré, waar Adèle Bloemendaal, Angela Groothuizen en Karin Bloemen als gast-zangeressen meededen.

Er werd besloten in dezelfde samenstelling een nieuw programma te maken. In de aanloop van het programma 101 bleek Jos Brink echter ongeneeslijk ziek te zijn, hij moest zich terugtrekken uit het programma en overleed op 17 augustus 2007. Purper waakte bij zijn kist toen deze opgebaard stond in de foyer van Carre. De plaats van Brink werd ingevuld door Jon van Eerd. Bij de première van 101 werd, als hommage, de dvd gepresenteerd van het programma Purper 100. Van Eerd werd vanwege andere verplichtingen aan het eind van de tournee weer vervangen door Johnny Kraaykamp jr.

Voor het programma Purper sinds 1980 werd de groep uitgebreid met Gerrie van der Klei. Na dit programma verliet Verheijen de groep. Voor het muzikale programma In concert, dat de groep speelde in 2009 en 2010 werd Tony Neef terug gevraagd bij Purper. Terwijl de voorbereidingen in volle gang waren, werd er bij Van der Klei echter een poliep bij haar stembanden ontdekt en moest zij verstek laten gaan. Het programma moest op het laatste moment aangepast worden. Aan het einde van de tournee kon van der Klei, hersteld na een geslaagde operatie, nog wel een aantal avonden, waaronder die in Carré, met de Purper-mannen op de planken staan.

Uitstapje: ‘Ik zou je het liefst in een doosje willen doen’

Seizoen 2010/2011 maakte Purper een artistiek en zakelijk uitstapje: V&V Producties nodigde Frans Mulder en Marco Braam uit een gelegenheidsprogramma te maken met als uitgangspunt het oeuvre van Annie MG Schmidt.
Sandra Reemer, Daphne Flint, Ron Link en Esmée van Kampen werkten hier eenmalig aan mee. Het programma werd door pers en publiek goed ontvangen.

Seizoen 2011/12 is er een spiksplinternieuw programma : ‘Purper Helden‘. Cast: Frans Mulder, Marjolijn Touw, Marco Braam en Jeroen Hardijzer

Hieronder de lijst van spelers van Purper door de jaren heen:

Chronologisch

Purper 1: Absurditeit & gekte in close-harmony
1981-1982
Haye van der Heijden, Erik Brey, Jan Dagevos, Willem Gulcher

Purper: Comedy & close harmony
1982-1983
Haye van der Heiden, Erik Brey, Willem Gulcher, Toine van Benthem, Adelheid Roosen

Purper 3
1984-1985
Haye van der Heiden, Erik Brey, Willem Gulcher, Toine van Benthem, Adelheid Roosen

4KANT
1985-1986
Haye van der Heiden, Erik Brey, Adelheid Roosen, Frans Mulder

De vijfde van Purper
1986-1987
Erik Brey, Adelheid Roosen, Frans Mulder, Karin Bloemen, Bart Kiene

Dit verhaal
1987-1989
Erik Brey, Frans Mulder, Ina van Faassen,

Pastiche!
1989-1990
Erik Brey, Frans Mulder, Alfred van den Heuvel, Angela Groothuizen

Opus 8
1990-1991
Erik Brey, Frans Mulder, Alfred van den Heuvel, Jan Simon Minkema

…en dat is negen!
1991-1993
Erik Brey, Frans Mulder, Alfred van den Heuvel, Hans van der Woude

Purper Gala (12,5 jaar bestaan)
1993
Haye van der Heiden, Erik Brey, Jan Dagevos, Willem Gulcher, Toine van Benthem, Adelheid Roosen, Frans Mulder, Karin Bloemen, Bart Kiene, Ina van Faassen, Alfred van den Heuvel, Angela Groothuizen, Jan Simon Minkema, Hans van der Woude

Purper 10
1993-1995
Erik Brey, Frans Mulder, Alfred van den Heuvel, Hans van der Woude

Purper elf
1995-1997
Erik Brey, Frans Mulder, Alfred van den Heuvel, Eric Corton,

Sixpack
1997-1998
Frans Mulder, Alfred van den Heuvel, Eric Corton, Martin van Dijk, Tom Barlage, Perry Dossett, Hugo Haenen

Purper XX
1999-2000
Frans Mulder, Alfred van den Heuvel, Martin van Dijk, Tom Barlage, Perry Dossett

Purper extra editie
2002-2003
Frans Mulder, Alfred van den Heuvel, Trudy Labij

Revue?!
2004-2005
Frans Mulder, Nelly Frijda, Hilke Bierman, Ara Halici

Purper 100; een vooruitblik
2006-2007
Frans Mulder, Erik Brey, Jos Brink, Tony Neef, Rop Verheijen, Corry Brokken, Anneke Grönloh

Purper 101; a purrfect performance
2007-2008
Frans Mulder, Erik Brey, Rop Verheijen, Jos Brink, Jon van Eerd, Johnny Kraaijkamp jr.

Purper sinds 1980
2008-2009
Frans Mulder, Erik Brey, Rop Verheijen, Marco Braam, Gerrie van der Klei

Purper in concert
2009-2010
Frans Mulder, Erik Brey, Marco Braam, Tony Neef

Ik zou je het liefst in een doosje willen doen
2011
Frans Mulder, Marco Braam, Sandra Reemer, Daphne Flint, Ron Link, Esmée van Kampen

Purper Helden
2011-2012
Frans Mulder, Marco Braam, Marjolijn Touw en Jeroen Hardijzer

Purper Ladies
2012-2013 (producent Opus One)
Gerrie van der Klei, Mylou Frencken, Anouk van Nes en Mirthe Bron




Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.