Televisie op het toneel

Frank Evenblij en Erik Dijkstra

Bureau Sport

Gezien op: 03-05-2017 Stadsschouwburg Haarlem


Hoewel Bureau Sport normaal een televisieprogramma van de VARA is, hebben presentatoren Frank Evenblij en Erik Dijkstra hun format naar het toneel gebracht. En hoewel zo'n uitstapje lang niet altijd goed uitpakt, is het in dit geval een geslaagd experiment. Dat heeft ongetwijfeld mede te maken met het feit dat Evenblij en Dijkstra ook op televisie al behoorlijk theatraal te werk gaan. Maar uitgerekend vandaag krijgt de avond een extra sportief tintje. Voorafgaand aan de voorstelling speelt Ajax namelijk in de eerste halve finale van de Europa League tegen Olympique Lyonnais. Om de bezoekers de gelegenheid te geven om én de wedstrijd te zien én op tijd voor de voorstelling te zijn, gaan de deuren van de Haarlemse Stadsschouwburg al om 18.30 uur open. Een groot aantal bezoekers benut die mogelijkheid en ziet op een groot scherm in de zaal hoe Ajax in de 24e minuut op een 1-0 voorsprong komt. De hele wedstrijd - en dan met name de uiteindelijke stand van 4-1 voor Ajax - draagt bij aan een euforische en sportieve sfeer, waar de mannen van Bureau Sport op hun beurt weer dankbaar gebruik van maken.

De heren staan ontspannen en met zichtbaar plezier op het toneel en spelen (soms improviserend) gemakkelijk op elkaar in. Hun onderlinge plezier werkt aanstekelijk op een toch al in opperbest humeur verkerende zaal. Het zijn die humor en ontspannen insteek die op televisie zo goed werken, maar ook op het toneel missen ze hun uitwerking niet. Wat blijft het toch leuk om te kijken naar mensen die gewoon lol hebben in het spelletje! Dat geldt niet alleen voor de spelers van Ajax, maar evenzeer voor Dijkstra en Evenblij. Superlatieven te over en dan is de officiële speeltijd weliswaar voorbij, maar de voorstelling nog niet eens begonnen.

Die voorstelling zelf heeft overigens ook zelfstandig meer dan voldoende te bieden. Als een soort 'good cop / bad cop' onderzoeken de twee mannen wat er beter is in de sport: eerlijkheid of ten koste van alles voor het gaatje gaan. Maar dan zonder dat het ergens moralistisch of stichtelijk wordt. Wat is vooral is, is heel geestig. Zo grapt Evenblij over zijn grote idool Gary Lineker: "Hij is nog steeds bij z'n tweede vrouw, waar hoor je dat nog?" En Dijkstra over de Europa League-wedstrijd van eerder op de avond: "Toch wel lullig, wint Feyenoord eindelijk weer eens de landstitel, wordt Ajax Europakampioen".

Het tv-format van Bureau Sport leent zich meer dan prima voor het theater. Door lokale sporthelden op de bühne uit te nodigen en te onderwerpen aan een vraaggesprek, wordt de zaal er als het ware in 'meegenomen', zodat het méér is dan alleen maar het bijwonen van opnames. Zo zit de Santpoortse baanwielrenner Matthijs Buchli in de verhoorkamer en trekt judoka Henk Grol in één soepele beweging het overhemd van Erik Dijkstra stuk. Haarlemmer Erik van Muiswinkel complementeert het geheel met een verhaal over zijn in de kiem gesmoorde tafeltenniscarrière door een verloren wedstrijd tegen een bejaarde tegenstander met één been.

De kracht van zowel het tv-programma als de theaterversie is in essentie dat hier twee geestige en sympathieke gozers staan die de sport op eenzelfde laagdrempelige manier benaderen als het trio van TopGear dat doet met auto's. Het wachten is dus eigenlijk op de internationale doorbraak van Evenblij en Dijkstra. De naam 'Bureau Sport' hoeft in ieder geval al niet vertaald te worden...
Marnix Langeveld
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.