Lambert-Jan Koops

Op 30 juli 1975 wordt in Hoorn Lambert-Jan Koops geboren. Hij groeide echter op in Dedemsvaart, een dorp waarin zo weinig te doen was dat hij het allemaal maar zelf moest verzinnen. Koops werd dan ook heroprichter en hoofdredacteur van de schoolkrant die hij tijdens zijn tienerjaren in sommige gevallen voor negentig procent zelf volschreef met verhalen en gedichten.

Ook maakt Lambert-Jan kennis met gras en koeien. Hij vindt ze leuk. Nadat hij de opleiding aan de Hogere Laboratorium Opleiding afdeling Organische Chemie in Enschede afrondde, ging Koops vanzelfsprekend aan het werk als redacteur bij een computermagazine. Hij bleef echter ook in de losse stijl schrijven en publiceerde columns en korte verhalen in Trouw, Het Chemisch 2 Weekblad en Hoofdlijn. Hiernaast maakt Koops in samenwerking met Jeroen van Goor strips waarin beide makers samen met een kangoeroe de hoofdrol vertolken.

Later blijkt hij zowel een begenadigd dammer als schrijver als chemicus, schreef zelfs twee damboeken... maar uiteindelijk kiest hij voor de stand-upcomedy: in 2001 treedt Lambert-Jan voor het eerst op.

Naast de korte verhalen hield Koops ook notaties bij die hij later in een cabaretvoorstelling wilde verwerken. Dit resulteerde na verloop van tijd in ‘Luek’ (inderdaad, leuk was het niet) een programma met een lengte van iets minder dan twee uur. De show is echter slechts één keer in zijn geheel opgevoerd, waarna Koops vond dat het allemaal wat te lang duurde. Voor zijn eerste stand-up optredens maakte hij telkens gebruik van delen van het materiaal dat hij schreef voor ’Luek’, zij het dan zonder de liedjes en de dramatische en theatrale zijsprongen. De korte humoristische gedichtjes zijn echter gebleven en geven de droogkomische optredens van Koops toch een heel eigen karakter in de wereld van stand-up comedy. Aan de oppervlakte manifesteert Lambert-Jan zich als een tegendraads type. Hij weet in zijn anekdotes zijn irritatie over schijnbaar kleine dingen rauw, gevat en ongecensureerd aan de orde te stellen. Hij schuwt daarbij de confrontatie niet.

Lambert-Jan Koops is een echte verhalenverteller die in een hoog tempo praat over alles wat hem bezighoudt. Hij heeft het hierbij met name over de dingen die hem irriteren. Wanneer de spanningen en de ellende te hoog oplopen, weet Koops echter gas terug te nemen en draagt dan in alle rust een gedicht voor.

In november 2003 wint Lambert-Jan de juryprijs van de Culture Comedy Award. Zijn speech duurt tussen de drie en vier seconden en bestaat uit de woorden ‘Nou, eeuh, bedankt.’ In 2004 won hij het Deltion Cabaretfestival . Zijn eerste avondvullende programma werd voor het eerst in 2007 op de Nederlandse tv uitgezonden. In 2009 won hij de persoonlijkheidsprijs op het Belgische Humorologie Concours.

Als stand-up comedian was Lambert-Jan onder andere te zien in ComedyExplosion, de Punchline Comedy tour en als gast bij De Hyena's Comedy.
Zijn show's waren te zien op TV Oost, Comedy Central en Veronica. Ook was Lambert-Jan te horen als teamcaptain bij de Wetenschapsquiz op Radio 1.
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.