Jan Beuving

Jan Beuving voltooide, na zijn middelbareschooltijd, een bachelor wiskunde en een master wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Daarna ging hij studeren aan de Koningstheateracademie in Den Bosch, waar hij eind 2010 afstudeerde als liedtekstschrijver. Zijn afstuderen bestond uit een avond waarop artiesten uit de cabaretwereld (o.a. Angela Groothuizen, Maarten van Roozendaal, Louise Korthals, André Manuel) een liedtekst van zijn hand zongen.

Sinds zijn afstuderen is hij gevestigd als zelfstandig tekstschrijver. Momenteel schrijft hij aan een nieuw programma (Raaklijn), en is hij wekelijks te zien als columnist in het programma Studio Voetbal.

Hij won de Annie M.G. Schmidtprijs 2012. Hij schreef liedjes over rekenen en taal voor het Klokhuis. Liedteksten voor theaterprogramma’s van Angela Groothuizen en Karin Bloemen. Werd genomineerd voor een Musical Award voor de liedteksten van Willem Ruis, de show van zijn leven. Daarnaast schrijft hij als de tijd het toelaat een korte blog over sport (www.kortoversport.nl).

In 2013 haalde hij de finale van het Leids Cabaret Festival. De jury zei: ‘Daar staat een bètaman in de alfawereld van het theater. De jury ervaart zijn insteek als verfrissend. […] Zijn liedjes zijn opgebouwd uit complexe rijmschema’s. Ze doen ouderwets degelijk aan, maar in de in de goede betekenis van het woord. Deze wiskundige blijkt over een fijnzinnige poëtische geest te beschikken waarmee hij de zaal moeiteloos op zijn hand krijgt. […] Hij straalt de natuurlijke autoriteit uit van mensen die samenvallen met wie ze zijn.’

In 2014 en 2015 speelde hij Reken maar nergens op samen met Daan van Eijk. In 2016 werd hij, samen met Daan, opnieuw genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs, voor het lied ‘Meisje‘ uit deze voorstelling.

In 2016 en 2017 was hij, met Tom Dicke aan de piano, in de theaters te zien met het programma Raaklijn. De VSCD bekroonde het programma met de Neerlands Hoop, de prijs voor de cabaretier met het meest veelbelovende toekomstperspectief.

In november 2018 ging zijn nieuwe soloprogramma Rotatie in première. Uiteraard weer met Tom Dicke aan de vleugel. Het programma werd jubelend ontvangen. “ÍJzersterk. Origineel, grappig en ontroerend.’ (NRC, *****) ‘Schitterend programma. Knappe grappen, puntgave liedjes.’ (Volkskrant, ****). ‘Een wiskundige waar je naar blijft luisteren.’ (Trouw, ****)

In maart en april 2019 speelt hij samen met Patrick Nederkoorn (en Tom Dicke) de reprise van het succesvolle cabaretprogramma Leuker kunnen we het niet maken, over de belastingdienst. ‘Een optelsom van twee grote cabarettalenten’, aldus de theaterkrant (****). ‘Veel leuker dan de Belastingdienst’, schreef de Volkskrant (****). Met het lied Die Geur uit deze voorstelling won Jan opnieuw de Annie M.G. Schmidtprijs — nu samen met Tom Dicke (muziek) en Patrick Nederkoorn (uitvoering).
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.