Sara Kroos

Sara werd geboren op 5 april 1981 te Wijngaarden Zuid-Holland. Ze volgde op een blauwe maandag de opleiding "Dramaschrijven" op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hiervoor deed zij in haar vrije tijd verschillende vooropleidingen op het gebied van theater en muziek. Verder is Sara autodidact. Op haar 18e levensjaar stapte Sara met wat losse teksten en een stuk of vier akkoorden op de piano De Burcht in Leiden binnen om mee te doen aan de selectie van het Leids Cabaret Festival 2000, en mocht zij door naar de kwart-, halve en finale in de Leidse Schouwburg. Aldaar won zij de publieksprijs en kreeg zij een plek bij het impresariaat van Harry Kies.

Sara deed een korte tournee met het half uur “Honger” dat zij in Leiden had gespeeld, breidde dit gestaag uit naar een uur en ging in 2001 in de Blauwe Zaal van de Stadsschouwburg te Utrecht in première met haar debuutvoorstelling “Honger”. Inmiddels ging zij op zang-, spraak-, schrijf-, piano-, spel-, kook- en rijles en nam regisseuse Jessica Borst haar bij de hand en coach Adelheid Roosen haar bij de vuist. Zij werkten ook met Sara aan haar tweede programma “Lam”, waarnaast Martijn Breebaart voor de muzikale coaching tekende.

Sara maakte een aantal tv-seizoenen deel uit van het vaste team van de populaire BNN improcomedy serie “De Lama's”. Hiermee wonnen zij in 2006 de Televizierring. In die tijd speelde Sara ook haar eigen derde theatervoorstelling “Zoetgevooisd”, en maakte zij twee seizoenen achtereen deel uit van de “Kerstshow” van Karin Bloemen.

Samen met Jessica Borst voor regie, Martijn Breebaart op toetsen en Bas Mulder op gitaar, en voor techniek CJ Otten en Pernel van Herpt tourde “Zoetgevooisd” twee jaar door het gansche land. “Zoetgevooisd” won de belangrijke cabaretpijs " Neerlands Hoop" in 2007.

In het theaterseizoen 2008/2009 speelt Sara haar voorstelling “BRIES”. Deze voorstelling is genomineerd voor de Poelifinario, de prijs voor de theatermaker met de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen.

De jury: "Bries is met grote liefde en inzicht gemaakt en Kroos toont haarscherp haar persoonlijkheid en de heftige dilemma's die deze opleveren. Hier staat een volwassen theatervrouw, een groot authentiek talent, dat niet genoeg gekoesterd kan worden."

Sinds 2008 is Sara ambassadrice van de Jeugdzorg.

In 2009 vertolkte zij de rol van vrouw van de Minister, in de serie “Sorry Minister”. Daarnaast kwam een langgekoesterde droom uit: haar eerste Nederlandstalige popcd!

Bijdragen van onder andere Daniel Lohues en Arthur Japin maken dit album tot een waar genot voor het gehoor. Met Fluitsma en Van Tijn als creative producers behoort dit album tot de Nederlandstalige top. Sara raast dit seizoen als een wervelwind langs de Nederlandse theaters met haar gelijknamige theaterprogramma “BOHEEMS”. Sara’s album “BOHEEMS” is een feest zonder schaamte. Een feest zoals een goed feest hoort te zijn: vol, zinderend, verleidelijk en bovenal vrolijk en energiek. Up-tempo pop naast subtiele ingetogen liedjes. Sara heeft het lef om zacht te durven zijn in een harde wereld, slechts gewapend met humor en vastberadenheid.

Tegelijk met de release van het popalbum ging ook haar 5e theaterprogramma “Boheems” in première.

Tot dusver maakte Sara Kroos vier zeer persoonlijke voorstellingen die synchroon liepen met haar eigen ontwikkeling. Dit vierluik werd waardig afgesloten met: ‘Dit is een aarzelend begin’, het slotlied van “BRIES”.

Tijd voor iets nieuws! Tijd om het leven te vieren!
Sara heeft wel even genoeg getrapt en afgerekend, ruim baan nu voor schoonheid en speelsheid. Het blijft een Kroos, dus het gevaar en de uitdaging blijven altijd aanwezig. Sara wil ontregelen en open en vrij zijn. En vrij maken. “BOHEEMS” is zonder schaamte; een feest van liefde, waarheid, seks en vrolijkheid. “BOHEEMS” is een feest zoals een goed feest hoort te zijn: vol, zinderend, verleidelijk en bovenal vrolijk en energiek. “BOHEEMS” is een voorstelling van Sara met meer muziek dan voorheen: met naast Martijn Breebaart als vaste bandleider, drie extra muzikanten en Sara vaker achter de vleugel.

Het nummer “Nachtkaravaan” won op 25 april 2010 de Annie M.G. Schmidtprijs 2009

In 2011 begon Sara aan haar zesde programma "Voor de Leeuwen" dat begon met improvisaties in kleine zalen. In “Voor de Leeuwen” speelt zij met muzikanten Rutger Hoorn en Martijn Breebaart samen en is de regie van Jessica Borst. “Voor de Leeuwen” is Sara's eerste programma met veel meer gesproken tekst en minder liedjes; meer grappen dan ooit. Met”Voor de Leeuwen” speelt ze momenteel door het land.

Sara schrijft een wekelijkse column voor de VIVA en maandelijks voor Spoor. De columns van VIVA zijn in boekvorm uitgegeven.

Discografie:

2009 "BOHEEMS"(cd) met naast eigen liedjes, ook teksten van Daniël Lohues en Mylène d’Anjou

Bibliografie:

2015: "Als ik het niet kan, kun jij het ook!"

Sara is ambassadeur van de Jeugdzorg.
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.