Soundos

Soundos, geboren in Amsterdam en emigreert 2 maanden per jaar naar haar vaderland Marokko. Ook wel vakantie genoemd. Zij is begonnen als toneelspeelster en haar levensmotto is: JIPPIE!!!!! Na 7 jaar als actrice te hebben geleefd (lees: 7 jaar blut), heeft zij begin 2004 besloten om als stand-up comedian te gaan beginnen, wat immers altijd een stille wens van haar is geweest. Soundos is 22 jaar en wil later als ze groot is een grote one-(wo)man-show hebben en daarmee keihard knallen. Zij is de eerste vrouwelijke Marokkaanse comedian van 1.83 m, dus schrik niet wanneer ze op het podium staat!

De Geschiedenis
Soundos is geboren op 20 december 1981 te Amsterdam en is van Marokkaanse afkomst. Al op 15-jarige leeftijd maakte ze kennis met het toneelspelen. Zo is zij begonnen met het spelen in meerdere producties van de jongerentheatergroep Artisjok/Nultwintig. Haar voorkeur is altijd uitgegaan naar het spelen van Comedy en Drama in hetzelfde stuk.

In 2000 deed Soundos mee aan een grote campagne van de Universiteit van Amsterdam. Ze stond daarmee op posters, flyers en agenda´s.

Nadat Soundos in 2001 haar Atheneumdiploma had behaald, ging ze naar de Universiteit van Amsterdam om daar aan de studie Theaterwetenschap te beginnen. Dat beviel haar heel goed, maar na verloop van tijd kwam ze erachter dat haar hart toch meer in de praktijk van het toneelspelen zat. In 2002 beëindigde ze de studie.

Al op 15-jarige leeftijd maakte Soundos kennis met het toneelspelen. Zij heeft in meerdere producties van de jongerentheatergroep ‘Artisjok/Nultwintig’ gespeeld, waarbij haar voorkeur altijd uitging naar Comedy en Drama. In 2003 besloot Soundos samen met Khadija Massaoudi en José Klaasse onder regie van Tati Waridarihawski zelf een toneelstuk te schrijven en te produceren, genaamd ‘Ik ben over 5 minuten thuis’. Daarmee gingen zij een jaar succesvol op tournee. Dat Soundos veel te bieden heeft, schuift zij zeker niet onder stoelen of banken. Zo laat zij haar multi-talent zien door verschillende vormen van entertainment aan te gaan.

Tijdens deze productie deed Soundos auditie voor de film “Shouf Shouf Habibi” en kreeg uiteindelijk de rol van Aïsha, een boerenmeid in Marokko. Haar filmvader wilde één van zijn vier dochters uithuwelijken en de keus viel jammer genoeg niet op haar, terwijl zij de oudste dochter was (een schande dus). In de daaropvolgende scène smeekt zij Ap (Mimoun Oïssa) om zijn keuze te veranderen en toch haar te kiezen als bruid. Soundos heeft veel kritiek (positief en negatief) gekregen over die rol. Positief om haar spel (veel mensen herkennen haar niet eens terug) en negatief om de rol. Soundos zelf vond het een unieke ervaring en een uitdaging om een totaal andere persoon neer te zetten dan zij zelf is.

In 2006 heeft zij meegewerkt aan het tv programma ‘Cor achter de Dijken’ als co-presentatrice van Cor Bakker. Soundos vervult bovendien de rol van presentatrice bij verschillende bijeenkomsten, uiteenlopend van jongeren evenementen als ‘Kunstbende’ tot bijvoorbeeld de ‘Genderdagen’ van de Koninklijke Landmacht.

Soundos vindt vele vormen van entertainen geweldig om te doen. Ze acteert, presenteert en doet tegenwoordig ook aan Stand-up Comedy. Dit is al vanaf haar 16e stiekem een droom geweest die ze nu aan het verwezenlijken is.

Om de drempel te verlagen naar de wereld van de Stand up Comedy heeft zij zich opgegeven voor de voorrondes van de Stand-up Comedy Concours van het Amsterdams Kleinkunst Festival 2004. Na een aantal voorrondes was het duidelijk dat Soundos bij een van de acht finalisten behoorde en ging zij de strijd aan met de zeven mannen op zondag 11 April in het Bellevue Theater. Helaas heeft zij niet de 1e prijs behaald, maar zij weet nu wel zeker waar haar hart ligt.
Soundos is stand-up comedian bij Comedytrain, zij was finalist bij het tv programma ‘Wie is de Mol?’ seizoen 2011 en presentatrice bij het backstage programma van ‘Op zoek naar Zorro’. In 2009 was zij te zien in het NPS programma ‘De meiden van Haram’ en ‘Vrouw en Paard’. Vanaf het seizoen 2010 – 2011 stond zij in het theater met haar eerste cabaretvoorstelling ‘Soundos Aangenaam! Dit seizoen is zij terug met haar tweede avondvullende voorstelling ‘Er is geen plan B’. Soundos el Ahmadi is geboren op 20 december 1981 in Amsterdam. Haar roots liggen in Marokko.

Om de wereld van stand-up comedy te betreden, heeft zij onder andere meegedaan aan het Stand-Up Comedy Concours van het Amsterdam Kleinkunst Festival waar zij schitterde in de finale. Haar stand-up comedy CV bevat onder andere optredens in het Amsterdamse Comedycafé, Murphy’s Comedy Night en het vrouwelijke comedy-gezelschap ‘The Girls Night Out’.

Inmiddels heeft zij haar droom weten te verwezenlijken door zich te kunnen aansluiten bij Comedytrain, het beste comedy gezelschap van Nederland. Zij is nu als fulltime stand-up comedian bij dit gezelschap te zien in Toomler en in het seizoen 2010 – 2011 is zij solo gegaan met haar eigen eerste voorstelling ‘Soundos Aangenaam!’.

Soundos was te zien in het spraakmakende programma ‘Wie is de Mol?’ in het seizoen 2011 van de Avro, zij heeft hierbij de finale gehaald samen met Art Rooijakkers en Patrick Stoof. “Soundos, je hebt lef en met humor wist je je goed te redden” zei presentator Pieter Jan Hagens. Soundos eindigde als derde in dit spraakmakende spel. Ook was zij in 2011 de presentatrice van het backstage programma ‘Op zoek naar Zorro’. Tussen de twee liveshows van ‘Op zoek naar Zorro’ deed Soundos, samen met een reporter, verslag van de gebeurtenissen in de studio.

Vanaf september 2011 presenteerde Soundos twee keer per week Z@pplive. Dit was gedurende een paar maanden als vervanging van Evelien Bosch. Soundos vindt het een grote eer om dit gedaan te mogen hebben. Daarnaast presenteerde ze in 2012 ook het programma ‘West Europa in de War’ waarbij Soundos door Nederland, Frankrijk, Duitsland, Engeland en België reisde om de verhouding tussen autochtonen en allochtonen te peilen. Soundos was ook maandelijks te horen als vaste columniste bij het programma ‘Hemelbestormers’ op Radio 2.

In het seizoen 2011-2012 speelde zij de reprise van haar voorstelling ‘Soundos Aangenaam!’ en nu begint zij met haar tweede avondvullende theatervoorstelling ‘Er is geen plan B’. Cabaretshows 2013-heden: Er is geen plan B 2010-2012: Soundos Aangenaam! Tv-programma’s 2012: West Europa in de War 2011: Z@pp Live 2011: Mag ik u kussen? 2011: Op zoek naar ZORRO 2011: Wie is de MOL? 2009: De meiden van Haram 2009: Vrouw en Paard 2006: Cor achter de Dijken 2004: Shouf Shouf Habibi Stemmetjes 2011: Radiocommercial Hogeschool van Amsterdam 2011: Game in Famous 2 2010: Radiocommercial ING

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.