Richard Groenendijk

JEUGD

Richard Groenendijk is geboren op 24 september 1972 in het dorp Dirksland op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Tot zijn 18e groeide hij hier op. Hij verhuisde naar Rotterdam, waar hij in 1998 afstudeerde als communicatiedeskundige.

CABARET

Naast zijn studie was Groenendijk al geruime tijd bezig met cabaret. In 1995 was hij finalist van Cameretten in Rotterdam en in het voorjaar van 1998 stond hij samen met o.a. Claudia de Breij en Rooyakkers, Kamps & Kamps in de finale van het concours om de Wim Sonneveldprijs. Op 29 november 1998 ging in theater PePijn in Den-Haag zijn eerste soloprogramma ‘Mind the Gap’ in première. Na ‘Mind the Gap’ volgden ‘Gluur’, ‘Nep’, ‘Ego’, De Adem van de Nachtchinees’, ‘Na de Wedstrijd’, en de jubileumvoorstelling ‘Terug bij Af’. Deze laatste show was een compilatie van de beste scènes vanaf Cameretten 1995. Op 28 november 2011 ging in het oude Luxor Theater in Rotterdam zijn voorstelling ‘Alle Dagen’ in première waarvoor hij de Poelifinario Cabaretprijs 2012 won voor het meest indrukwekkende cabaret programma van dat seizoen. De Poelifinario werd uitgereikt tijdens een bijeenkomst in de Kleine Komedie in Amsterdam. De andere genomineerden waren Theo Maassen, Kasper van Kooten, Jan Jaap van der Wal en Maarten van Roozendaal. Richard speelde ‘Alle Dagen’ drie seizoenen lang. ‘Met de Mantel der Liefde’ kreeg wederom lovende reacties van pers en publiek. Twee seizoenen lang speelde Richard de voorstelling door het hele land. ‘Midden in de Winternacht’ is de meest recente voorstelling van Richard. Met een zevenmans band, waaronder de fenomenale Zusjes van Wanrooy op hun accordeons, bracht Richard een ode aan alle namen, die hem door de jaren heen geïnspireerd hebben; van Aznavour tot Kaandorp, van Hermans tot Minnelli en alles wat daartussen zit.

MUSICAL

In 2008-2009 was Richard de alternate van Carlo Boszhard in de musical ‘Les Misérables’ waarin hij de rol van Thénardier speelde. In 2009-2010 was hij de alternate van Arjan Ederveen in de musical ‘Hairspray’. Hij speelde hierin de rol van de zwaarlijvige moeder Edna Turnblad. In het voorjaar van 2011 speelde hij in de Musical ‘Herinnert u zich deze nog?!’ de rol van vader. Deze musical was een geheel nieuwe productie en ging over de opkomst en ondergang van het Veronica schip. In 2012 was Richard te zien als barman John in de musical Yab Yum over het gelijknamige bordeel.

SHOW

Naast zijn eigen voorstellingen en musicalrollen deed Richard Groenendijk mee in de kersttheatershow van Karin Bloemen, speelde met o.a. Lone van Roosendaal in de voorstelling ‘Liedjes van Toon’ en zong in ‘A la Longue’, een ode aan Robert Long.

Daarnaast trad hij op bij het eerbetoon aan Liesbeth List en samen met Rients Gratema presenteerde hij in het DeLaMar Theater een ode avond aan Rotterdammer Gerard Cox. In 2007 gaf hij, samen met vijf andere bekende mannen, een spetterend gastoptreden in AHOY tijdens het reünieconcert van de Dolly Dots. In 2016 was Richard een aantal keren te gast in de succesvolle voorstelling van Joke Bruijs en Gerard Cox: De Oasebar.

TELEVISIE

Groenendijk werkte ook mee aan verschillende televisieproducties. Zo was hij te zien in ‘Baantjer’, ‘Toen was geluk heel gewoon’, was panellid in ‘Ook dat nog!’, presenteerde samen met Mylene d’ Anjou het magazineprogramma ‘Terazzo’ en maakte met Carlo Boszhard, voor diens toenmalige tv-show, een aantal persiflages op RTL-Boulevard. Ook dook hij regelmatig op in Jack Spijkermans ‘Koppensnellers’ en was hij te zien in ‘Laat de Leeuw’ en de ‘Madiwodoshow’.

Richard was ook één van de tien BN-ers die kandidaat waren in ‘Wie is de Mol?’ toen dit programma in Argentinië werd opgenomen. In de zomer van 2011 vervangt Richard bij Q-Music Albert Verlinde als entertainmentdeskundige in de ‘Goeiemorgenshow’ van Jeroen Kijk in de Vegte. Sinds 2013 maakt Richard deel uit van het vaste team van BNN’s ‘Ranking the Stars’, speelde hij met Paul de Leeuw, Jandino Asporaat en Gordon prime time op RTL4 het spel ‘Wie ben Ik’. Hij was in 2014 te zien in Het Zijn Net Mensen, primetime op RTL 4 op de vrijdagavond. Met Carolien Borgers, Viggo Waas en Peter Heerschop was hij te zien in het nieuwe RTL 4-programma ‘Volgende Week’ over het nieuws dat komen ging. Als kers op de taart kreeg Richard zijn eigen zaterdagavondprogramma met zijn Rotterdamse typetje Jopie Parlevliet. ‘De Jopie Parlevliet Show’ bracht 2 seizoen het ultieme zaterdagavond-gevoel terug op tv.

TEKENFILMS

Richard sprak in 2015 de Nederlandse stem in van Fear (Angst) in Disney’s Inside Out (Binnenstebuiten). Een jaar later was hij een van de twee zeeleeuwen in Finding Dory.

RADIO
Van 2000 tot en met 2008 werkte Groenendijk als presentator bij Radio Rijnmond. Met columniste Carrie presenteerde hij daar ‘De bakkie troost show’. Ook was hij wekelijks presentator van ‘Met Wie?’ en was de vervanger van presentator Hans van Vliet. In 2002/2003 presenteerde hij samen met Felix Meurders het VARA-radioprogramma ‘Spijkers met koppen’.

TEKST

Naast dit alles is Richard ook actief als tekstschrijver. Zo was hij vaste columnist van het R-uit magazine, schreef teksten voor de AHOY-concerten van Gerard Joling en conferences voor o.a. Karin Bloemen.

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.