Funda Müjde

Funda Müjde is een veelzijdige cabaretière, actrice, columniste en presentatrice. Ze is alert, spontaan, eigenzinnig en actueel. In 2007 raakte Funda betrokken bij een ernstig verkeersongeluk. Sindsdien is ze veroordeelt tot het gebruik van een rolstoel. Dat heeft haar niet belemmerd om haar activiteiten met tomeloze energie en inzet direct weer op te pakken. Acht weken na het fatale ongeval schreef zij alweer haar column “Funda!” in De Telegraaf. Tot augustus 2012 schreef zij twaalf en een half jaar lang, elke vrijdag een eigenzinnige column voor dit landelijke dagblad. Nog steeds schrijft zij regelmatig columns in week- en maandbladen, in het relatiemagazine van PANTAR en treedt zij op met spoken columns op bijeenkomsten en in tv – en radio programma’s. Een selectie van haar columns verscheen in boekvorm; Algemeen Beschaafd Turks. Zij leverde een bijdrage aan het boek “Licht en schaduw” en de “Gesluierde Monologen”.

Funda schrijft, acteert en presenteert zoals zij is, met een eigen kijk op politieke en maatschappelijke thema’s, soms provocerend, altijd met humor, zelfspot en energiek. Haar kracht en doorzettingsvermogen zijn anderen tot voorbeeld. Omgekeerd krijgt Funda haar kracht uit het enthousiasme en de complimenten van haar publiek en lezers.

Funda ervaart een interessant fenomeen: “Veel mensen hebben verborgen gebreken. Ongevraagd worden die met mij gedeeld. Wel zo makkelijk, open en kwetsbaar. Alle poeha wordt overgeslagen. Maskers vallen af. Je komt direct tot de kern. Contact in een snelkookpan.”

Funda werd bij het grote publiek bekend door haar bekroonde hoofdrol in de film Julia’s geheim, maar ook door rollen in televisieseries zoals Vrouwenvleugel, Medisch Centrum West, Zeg ‘ns Aaaa, Hallo Holland en meest recent Goede Tijden Slechte Tijden. Af en toe kon je Funda zien aanschuiven bij praatprogramma’s zoals; Barend en van Dorp, Pauw en Witteman, Buitenhof, De Halve Maan, en Hollandse Zaken, of zien optreden in een spelletjesprogramma, zoals Tien voor Taal.

Uit alles wat Funda Müjde aanpakt spreekt haar maatschappelijke betrokkenheid. Vanaf haar zevende jaar woont zij in Nederland, maar haar achtergrond in Turkije zal zij nooit vergeten. Funda: “Ik hou van Turkije, maar als invalide ben je beter af in (het vlakke) Nederland”.

Het woord Müjde betekent in het Turks goed nieuws.

Funda’s motto’s:

Een gezond mens heeft duizend wensen, een zieke maar één.
Een gunst verlenen aan een ander is een uitgesteld cadeau aan jezelf.
Gescheiden afval, JA. Gescheiden samenleving, NEE.

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.