Karin Bloemen

Karin Bloemen is een zangeres en cabaretière die met haar opvallende verschijning, haar prachtige liedjes en bruisende optredens en theatershows al sinds 1983 de aandacht op zich weet te vestigen. Een optreden van Karin Bloemen is een unieke ervaring. Of het nu gaat om een theatershow of een concert, met haar fabuleuze stem en expressieve mimiek bespeelt zij elke zaal. Soms is zij uitbundig en extrovert, dan weer ingetogen en gevoelig.

Nog voor ze haar opleiding aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam in 1984 afrondt, valt ze in de prijzen. Ze ontvangt in 1983 de Pisuisseprijs, een onderscheiding voor de student met de beste theaterprestatie binnen de Academie. Op 24-jarige leeftijd won Karin de Pall Mall Exportprijs. Deze prijs heeft tot doel de ontwikkeling van jonge artiesten te bevorderen.

Een citaat uit het juryrapport: ‘De jury is van mening dat Karin’s professionele uitstraling, haar dans- en acteertalent en haar bijzondere vocale capaciteiten een unieke combinatie vormen.’

En dat doet Karin. Ze ontwikkelt zich als zangeres en actrice en speelde opmerkelijke rollen in musicals, zoals ‘De zoon van Louis Davids’, ‘Had je me maar’ en ‘Mimi crimi’. Ook speelde ze in Nederlandse speelfilms als ‘De ijssalon’ en ‘Shadowman’ en bekende televisieprogramma’s als ‘De kip en het ei’, ‘Zeg ’t maar’ en ‘De Vereenigde Algemeene’. Daarnaast presenteerde en zong Karin in haar VARA televisieprogramma ‘Bloemen voor’ liedjes van bekende Nederlandse tekstschrijvers en componisten.

In het seizoen 1986 en 1987 maakte Karin deel uit van de bekende en succesvolle theatergroep ‘Purper’ en speelde ze in het theaterprogramma ‘Lulkoek’. In 1988 was ze samen met onder ander Adelheid Roosen te zien in het spraakmakende VARA televisieprogramma ‘De Nacht’. Ook was zij van 1985 tot en met 1993 wekelijks te beluisteren in het politieke radioprogramma ‘Spijkers met koppen’.

In 1989 was de tijd rijp voor haar eerste eigen theatershow “Bosje Bloemen”, de eerste in een zeer succesvolle reeks van grote personality-shows. Deze eerste show ontving reeds goede kritieken, werd voor televisie bewerkt en in vier afleveringen uitgezonden. Karin speelde dat jaar tevens een hoofdrol in de musical ‘Move’.

In 1991 ging haar tweede eigen theatershow ‘Karin in Concert’ in première, en kreeg zoveel lovende kritieken als in geen tijden in Nederland was voorgekomen. Wegens enorm succes werd deze show in het seizoen ’92-93 geprolongeerd. Daarna nam Karin deel aan het ‘Purper-gala’ en speelde de hoofdrol in een korte televisie-film genaamd ‘La Bloemen’s Limo’.

Ook het schrijven ging haar goed af. Zo vulde zij een column in “De Krant op Zondag” en schreef zij verhalen. ‘Een Schizofreen is Nooit Alleen’ was haar eerste boek. Het is een bundeling van een aantal columns en haar bespiegelingen op dagelijkse dingen.

November 1993 ging haar derde theatershow ‘La Bloemen’ in première, met wederom unaniem zeer lovende kritieken. Ook deze show werd een tweede seizoen geprolongeerd.

Karin speelde in de zomermaanden van 1995 ‘La Bloemen in Concert’, een compilatieprogramma met al haar succesnummers uit de voorgaande shows. In september van datzelfde jaar stond Karin met haar La Bloemen Band en Backing Vocals twee maal voor een bomvol Paradiso met een voor iedereen die er bij kon zijn legendarisch concert: ‘Everything I always wanted to sing but never dared to…’

Begin 1996 maakte ze een twaalftal prime-time zaterdagavond-shows op televisie genaamd ‘Een wapen van bloemen’, voorafgegaan door een sprankelende kerstshow: ‘Kerst à la Bloemen’.

April 1996 ging de theatervoorstelling ‘La on Tour’ in première, de vierde grote theater-personalityshow in de reeks. Deze show was zo enorm groot, dat hij alleen in de allergrootste zalen van Nederland geprogrammeerd kon worden.

Begin 1997 maakte ze wederom acht nieuwe prime-time televisie-shows op de zaterdagavond, onder de naam ‘Karin’.

In 1997 ontving ze de Annie M.G. Schmidt-Prijs voor het lied ‘Geen Kind Meer’. Verder gaf Karin in mei 1997 onder begeleiding van Ronald Kool op vleugel een zestal intieme late-night-voorstellingen in de Kleine Komedie te Amsterdam onder de titel ‘Six Late nights’.

Na de geboorte van haar eerste dochter Iona kwam eindelijk haar eerste studio CD uit, “Kameleon” genaamd. Ze maakte wederom een grote personality-theatershow onder dezelfde titel, met als uitgangspunt het repertoire van de CD. Ook deze show speelde ze twee seizoenen achter elkaar.

In dezelfde periode werd haar tweede dochter geboren, Eliane, en zoals vrijwel elke moeder met jonge kinderen kan beamen bleek de combinatie werk/privé in deze periode te zwaar.
Ze laste een rustperiode in om weer bij te tanken, maar vanaf februari 2002 was ze weer in het theater te zien met de (uitgestelde) show ‘De diva en de divan’ met pianist Cor Bakker. Op 27 november 2003 werd de laatste voorstelling gespeeld.

In de loop van haar carrière wint Karin een Gouden Harp, een Edison en de Annie M.G Schmidtprijs.
In april 2011 wordt Karin benoemd tot Officier in de orde van Oranje-Nassau.

Discografie:

“Hilversum calling…. Songfestival niet als toen” (cd over het Songfestival)
“Now Is The Time” (cd van Gordon)
“Vliegen” (cd single)
“Thuis Ver Van Huis” (cd single)
“Met Open Ogen” (cd van Simone Kleinsma)
“Liedjes voor Altijd” (cd van Willeke Alberti)
“Legendary Gala of the Year Ahoy’s Doccument” (diverse artiesten) (dubbel cd)
“In heel Europa was er niemand zoals zij….” (diverse artiesten) (cd)
“Mooi van een Ander” (diverse artiesten) (cd)
“Een Nieuwe Jas” (diverse artiesten) (cd)
“Almaz” (cd single)
“Alles Wat Komt” (cd single)
“Afscheidsdebuut” (dubbel cd)
“Je ne regrette rien” (cd single)
“Niet Gesnoeid” (cd)
“Rijmpjes en versjes uit de oude doos” (cd)
“Rijmpjes en versjes uit de nieuwe doos” (cd)
1992: “Karin in Concert”(cd)
1993: “La Bloemen” (met Stanley Burleson, Perry Dossett
en Mondésir Banzouzi) (cd)
1995: “Live at Paradiso” (cd)
“La on tour” (met Stanley Burleson & Perry Dossett) (cd)
1999: “Kameleon” (cd)
1999: “Het Dorp” (cd single)
2002: “Het zou toch moeten bestaan”(met Cor Bakker) (cd)
2004: “De diva & de divan” (met Cor Bakker) (dvd)
2005: “Weet je nog” (cd)

Karin Bloemen is tevens beschikbaar voor een besloten voorstelling op bedrijfsevenementen (ook voor engelstalige gezelschappen).

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.