Begijn Le Bleu

Geboren en getogen Waaslander Begijn Le Bleu (Begijn Timothy, 13/08/1971) zette zijn eerste stappen in comedyland pas op zijn dertigste.

In 2005 gaf hij zijn baan als leraar op en koos voor een professionele carrière als cabaretier. In datzelfde jaar won hij de jury- en publieksprijs van het befaamde cabaretfestival Cameretten in Rotterdam met De Prins op het Witte Paard. Deze voorstelling was een surrealistische mix van humor, tragiek en poëzie waarin Begijn het karakter Tino Schietekat speelde.

In zijn volgende voorstelling Flamingo's in de Polder speelde Begijn het verhaal van een aantal mensen die aan de rand van de samenleving leven. Een evenwichtsoefening tussen humor en tragiek. Deze voorstelling werd uitgezonden door CANVAS en gerealeased op DVD.

In De Wonderlijke Avonturen van Meneer Prikkebeen van het Amsterdamse Theater Terra nam Begijn de rol van Meneer Prikkebeen voor zijn rekening. Het is een van de vele kleurrijke zijsprongen van Begijn.

In de voorstelling Een beschaafde jongen speelde Begijn een aaneenschakeling van typetjes en vertellingen, een vorm waar Begijn een patent op lijkt te hebben. Begijn is te zien geweest in het succesvolle comedyprogramma Foute Vrienden op 2BE. Hij bracht er o.a. de bekende So You Think You Can Dance-prank in een productie van Blazhoffski. In 2014-2015 bracht hij zijn comedyvoorstelling Speciaal voor U! en Ontploft!, een vertelling over de Eerste Wereldoorlog. Met In Your Face maakte hij een spraakmakende schoolvoorstelling samen met Tim Goditiabois. Hij presenteerde afgelopen televisieseizoen het VTMK-zoom – programma Taarten van Begijn en speelde samen met Thomas Smith, Jeron Dewulf en Christophe Stienlet in Foute Vrienden – De Film. In "Met mij gaat alles goed" liet Begijn zien hoe moeilijk het voor hem is in een wereld waar alles eenvoudig zou moeten zijn. In het nieuwe theaterseizoen is er "De Ronde van Begijn", een koersshow waarin hij zijn passie voor het wielrennen in kwijt kan.

Begijn is peter van Bijs. Het is een VZW waar ouders van 9 kinderen met een mentale en/of motorische beperking, als doel gesteld hebben een nieuwe thuis te creëren voor hun kinderen. Een verlengstuk van hun huidige thuissituatie.
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.