Yora Rienstra

Yora Rienstra werd op 6 maart 1981 geboren in Amsterdam.

Op haar vijfde kroop ze achter de piano en heeft sindsdien dit instrument niet meer losgelaten.

Na haar middelbare school heeft ze een jaar op een Internationale Filmacademie in Denemarken gestudeerd. Hier hield ze zich vooral bezig met camera acteren en filmmuziek. In datzelfde jaar werd ze aangenomen op de Toneelschool & Kleinkunstacademie in Amsterdam. Ze kreeg onder andere les van Ruud Weissman, Paul de Munnik en Adelheid Roosen. In 2006 studeerde ze af.

In 2007 nam Herman van Veen het liedje ‘Ik hou van jou’ op in zijn repertoire en bracht het uit op de CD ‘Sprakeloos’ en op zijn nieuwe CD ‘Herman van Veen Top 100’. In december 2009 verscheen haar eerste CD “Aan jou heeft het niet gelegen”.

Verder speelde Yora onder andere bij de Theatercompagnie en het Muztheater. Met een deel van haar programma ‘Aan jou heeft het niet gelegen’ won ze op 6 april 2009 in de Kleine Komedie in Amsterdam de jury- en publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival (Wim Sonneveldprijs).

Vanaf 2009 maakte zij achtereenvolgens drie solovoorstellingen: “Aan jou heeft het niet gelegen”, “We maken er wat van” en “Drukt haar Snor”. Alle drie haar voorstellingen werden lovend ontvangen en speelde ze ruim 100 keer per show in kleine en middelgrote zalen in Nederland. De Volkskrant noemt haar ‘Een comédienne met diepgang’. Trouw roemt haar ‘mooie mix van types, liedjes en persoonlijke verhalen’.

Rienstra is naast cabaretière en actrice ook Radio DJ bij Radio 2. Van maart 2013 t/m december 2015 presenteerde zij het Vara programma “Ha! Die Yora”. Ook presenteerde ze van september t/m december 2015 het Vara nachtprogramma “Yora Haakt Aan”, en presenteerde ze vanaf januari 2016 samen met Sander de Heer het Vara weekendprogramma “Yora en Sander, Sander en Yora”.

Op tv is Yora op dit moment wekelijks te zien als presentatrice van het VARA-programma “RAMBAM”. Yora was al eerder op televisie te zien bij o.a. “DWDD” als Jeanet van Boer Aad (BZV Persiflage), “De Slimste Mens”, “Toren C”, “De Dino Show”, “Divorce” en “Pauw”. Ook was zij van 2013 t/m 2014 samen met Humberto Tan het gezicht van de Rabobank Commercials.

Zij speelde in seizoen 2014-2015 in Club Sandwich.

Vanaf januari 2017 speelt Yora in PAAZ, het solo-toneelstuk op basis van het gelijknamige boek van Myrthe van der Meer.

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.