Gerard van Maasakkers

2019

Tot september neemt Gerard de tijd om nieuw materiaal te schrijven voor het programma "IK loop". De première is op 11 oktober in Parktheater Eindhoven. De gelijknamige cd komt uit in november.


2018

Dit jaar toert Gerard met "40 jaar liedjes", samen met Frank Cools en Mike Roelofs. Ook schrijft hij aan nieuwe liedjes voor zijn volgende programma "Ik loop"



2017

Gerard toert met Frank Cools voor de reprise van "Maar liefje, nu heb je geen voetjes". In september komt te cd-box "40 Jaar liedjes" uit, met 3 cd's, en begint de toer "40 Jaar liedjes", met Frank Cools en Mike Roelofs als begeleiders.

2016

Vervolg van de toer met Frank Cools ("Maar liefje, nu heb je geen voetjes").

In het najaar werkt Gerard mee aan de openluchtproductie "Fanfari Bombari" in ht kader van het Jeroen Bosch-jaar. Verder optredens met het nieuwe kamerorkest Kamerata Zuid olv Frank Adams.


2015

Laatste concerten van de serie "Allez". Gerard verhuist op 1 juli naar Gent(B).

Start van de voorstellingen met Frank Cools ("Maar liefje, nu heb je geen voetjes"), met een breed scala van liedjes uit Nederland en België (en ook liedjes van Gerard zelf)

2014

De cd "ALLEZ" komt uit bij Excelsior, en het theaterprogramma speelt in heel Nederland.
Op 6 april ontvangt Gerard de Annie M.G. Schmidtprijs (samen met componist Mike Roelofs en tekstschrijver Peer Wittenbols) voor "Mijn kind", uit het theaterprogramma "ALLEZ".
Gerard treedt op in tv-programma's van de KRO, Omroep Max, en ook in DWDD.
In juni speelt Gerard 6 keer met Philharmonie Zuidnederland, smane met Gé Reinders.
In juli speelt Gerard samen met Frank Cools 7 keer op de Gentse Feesten in België. In december spelen ze 3 avonden samen in de Verkadefabriek in Den Bosch.
Hij speelde in seizoen 2014-2015 in Club Sandwich.

2013

Gerard zingt "Sorry dat ik besta" op de cd "De supersonische boem" (Excelsior) met liedjes van Annie MG Schmidt en zingt "Slaapliedje" op een Ramses-Shaffy-hommage-cd.
Op 5 april is de allerlaatste voorstelling van het succesvolle programma "LIJFLIED".
Daarna beginnen de voorbereidingen voor het nieuwe programma "ALLEZ" (première 23 november in Parktheater Eindhoven).
In december komt er een compilatie-cd uit met opnames van verschillende concerten met het Magogo-Kamerorkest

2012

De cd LIJFLIED komt op 4 januari uit.
Op 23 maart zendt Omroep MAX de documentaire "Dançamos para nao dançar" uit (gemaakt in Rio de Janeiro met filmer Jeroen Veldkamp, nav het lied "Dansen")
Op 16 april krijgt Gerard (samen met componist Egbert Derix) de Annie MG Schmidtprijs voor "Zomaar onverwacht".
In de zomer werkt Gerard mee aan de wieler-cd "De Sint Willebrord-sessies", en ook aan "Muzikale Helden" in de Kleine Komedie in Amsterdam.
Op 5 oktober speelt Gerard met Harry Hedriks, Arthur Lijten en het Magogo Kamerorkest in Concertgebouw Amsterdam

2011

Gerard speelt met de Vaste Mannen de laatste voorstellingen van het theaterprogramma "Deze Jongen". Op 23 april nemen bassist Rinus Raaijmakers en toetsenman Bart de Win afscheid na vele mooie jaren. Door de bezuinigingen moet er met minder begeleiders worden gewerkt.
In juli heeft Gerard een succesvol optreden in Chateaubourg in Frankrijk, samen met plaatselijke blazers en strijkers.
Gerard bereidt het nieuwe programma LIJFLIED voor met regisseur Rob Lighthert en tekstschrijven Peer Wittenbols. Toetsenman Mike Roelofs wordt aangenomen als nieuwe muzikant. De band bestaat verder uit Harry Hendriks (gitaar) en Arthur Lijten (slagwerk). Niels Koster wordt de nieuwe geluidstechnicus, Rens van Dijk blijft lichtman. Op 27 oktober is de eerste try-out van LIJFLIED, de première is op 19 november in Parktheater Eindhoven.

Op 22 november wordt Gerard benoemd tot Ereburger van Brabant, samen met Guus Meeuwis en dj Tiësto.

2010

In januari 2010 legt Gerard met de Vaste Mannen en technicus Erik Spanjers de laatste hand aan de cd “Deze Jongen” . De cd wordt gepresenteerd in de Kleine Komedie in Amsterdam bij de première van het gelijknamige theaterprogramma. De recensies zijn unaniem lovend.
De theatervoorstellingen van “Deze Jongen” verlopen voorspoedig, en vooral het liedje “Dansen” en de filmbeelden (in Rio de Janeiro gemaakt) wordt enthousiast ontvangen. In maart gaat Gerard met Wim De Veen en filmer Jeroen Veldkamp terug naar Rio om de documentaire “Dançamos para nao dançar” op te nemen. Hierin wordt het ontstaan van “Dansen” belicht tegen de achtergrond van het constante geweld in de favela’s . De documentaire gaat in September in première, tijdens een grote benefiet in Nuenen voor de Braziliaanse stichting IBISS. Ook wordt de film op 2e Kerstdag uitgezonden op Omroep Brabant-tv.
In augustus maakt Gerard (weer met Jeroen Veldkamp) een reportage van de Nederlandse paviljoen op de World Expo in Shanghai China. Daar zingt hij voor verbaasde en enthousiaste Chinezen “de Aardappeleters”.

Een benefiet-optreden (oktober) voor de restauratie van de R.K. kerk in Kaatsheuvel gaat niet door omdat de pastoor zich stoort aan het liedje’ Hedde efkes, Lieven Heer”.
In november ontvangt Gerard de onderscheiding "Het begrip van Bingelrade" voor de tegenwind die hij kreeg nav "Hedde efkes, Lieven Heer".

2009

In januari verschijnt de live cd|dvd 'Jubileum 30’ met daarop een registratie van de concerten tgv Gerard’s 30 jarig jubileum in juni 2008. Op de dvd staat ook een documentaire (Helmut Boeijen, Omroep Brabant) over o.a. het Bloemencorso Valkenswaard en de opname van de cd 'Anders'.
Maart is een bijzondere maand; op 5 maart ontvangt Gerard uit handen van Guus Meeuwis een Gouden Harp, een van de hoogste Nederlandse muziekprijzen (Buma Cultuur). Gerard zingt 'De lucht zit nog vol dagen', begeleid door het Metropole Orkest en bandoneonspeler Carel Kraaijenhof in een live-tv uitzending (TROS).
Op 26 maart wordt Gerard 60 en 2 dagen later is de presentatie van de biografie 'Deze Jongen', geschreven door Brabants Dagblad-journalisten Jeroen Ketelaars en Joost Goutziers.
Intussen wordt het jubileumprogramma overal gespeeld voor volle zalen in Nederland.
In mei neemt Gerard een half jaar de tijd om nieuw werk te schrijven en te repeteren. Als onderdeel daarvan gaat hij naar Rio de Janeiro om een liedje op te nemen in een sloppenwijk met jonge slagwerkers van Batuque Batucada.
Begin November zijn de eerste try-outs van het nieuwe programma 'Deze Jongen' (regie Wim Berings), en in de laatste dagen van het jaar nemen Gerard van Maasakkers en de Vaste Mannen de 12 nieuwe liedjes voor de gelijknamige cd op in Studio Silvester in Utrecht.

2008

Gerard speelt in januari nog de succesvolle voorstelling Troost. In februari begint hij met de Vaste Mannen en producer Tjeerd van Zanen aan een nieuw plan; de tribute-cd "Gerard van Maasakkers ANDERS".
Daarop zingen collega's de liedjes van Gerard; Guus Meeuwis zingt "Ik wil bij jou zijn", Bennie Jolink zingt "Achter de schuur", en verder; het Rosenberg trio (Terras), Paul de Leeuw (duet Gij en ik), Izaline Calister (De lucht zit nog vol dagen), Jack Poels (Kan de deur nie dicht), Nick & Simon (Sterren van de hemel), Gert Vlok Nel ('t Kumt zoals 't kumt), JW Roy (Dag Jozefien), Mich Walschaerts (As ge ooit) en nog vele anderen. (De cd komt in september 2008 uit). Als voorproefje komt er in mei al de single "Hee gaode mee" uit. Gerard zingt 't samen met Frank Lammers, Guus Meeuwis en JW Roy.
Op 18 april bereikt een nieuwe versie van "As ge ooit" vanuit het niets de eerste plaats in de single-top-100. Gerard schreef "Als je ooit nog eens terug kan" voor het festival Ticket for Tibet. De benefiet-single werd opgenomen door Racoon-zanger Bart vd Weide en zangeres Anneke van Giersbergen, met begeleiding van JW Roy en mensen van Bløf en Kane. De opbrengst gaat naar 3 Tibetaanse nonnen die in China gevangen hebben gezeten.
Op 6, 7 en 8 juni viert Gerard zijn 30-jarig zangersjubileum met 3 grote concerten in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven.
De tribute-cd "Gerard van Maasakkers ANDERS" komt uit in september 2008.

2007

Op 9 januari overhandigt Gerard het eerste exemplaar van cd “Zicht” aan Matthijs van Nieuwkerk in het tv-programma “De wereld draait door”. De cd wordt geweldig goed ontvangen. Het theaterprogramma “Zicht” blijft volle zalen trekken in heel Nederland.
Op 17 maart zingt Gerard met de Vaste Mannen “Gij en ik” in het populaire tv-programma Mooi!Weer De Leeuw.
Een hoogtepunt is het Bloemencorso in Valkenswaard, wat dit jaar, op 9 september, helemaal in het teken staat van de liedjes van Gerard. Zo’n 45.000 mensen komen kijken. Gerard wordt koninklijk onderscheiden; hij wordt Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
In november verschijnt het prachtige fotoboek “Bloemencorso Valkenswaard ontmoet Gerard van Maasakkers”.
Vanaf half november maakt Gerard een klein uitstapje; samen met collega-zangers Jeroen Zijlstra en Lydia van Dam met begeleiding van The Troupe van Egon Kracht speelt hij overal in het land de voorstelling “Troost”.
Tegelijkertijd beginnen de voorbereidingen voor het 30-jarig jubileum in 2008.

2006

“Achterland” is overal te zien in de Nederlandse theaters. In maart gaan Gerard en de Vaste Mannen op uitnodiging naar het literair festival Woordfees (Stellenbosch, Zuid-Afrika). Het Afrikaanse publiek noemt hun muziek “hartroerend”.
Op 30 april sluit Gerard “Achterland” af met een concert in het Koningstheater in ‘s-Hertogenbosch. Op die avond wordt ook een dvd-registratie gemaakt (verschijnt najaar 2006). In het najaar geeft Gerard de Van Gogh-lezing voor het Noordbrabants genootschap (en verschijnt het boek: "Tussen de regels").
Het nieuwe theaterprogramma "Zicht" start de nieuwe gelijknamige cd "Zicht" wordt opgenomen (komt uit januari 2007).

2005

Een clip van het liedje "'t Is altijd nou" (zie "video's") en (naast de theatertour van Achterland) een clubtour van "Royakkers" samen met JW Roy. Treedt met z’n Vaste Mannen in het hele land op met “Achterland”. Het programma en de gelijknamige cd worden overal jubelend ontvangen. Gerard zingt bij de Nationale 5-mei viering het “Lied van de vrijheid” (Thé Lau) met de Marokkaans-Nederlandse band Kasba, in aanwezigheid van Z.K.H. Prins Willem-Alexander. Het is live op de tv te volgen. Samen met JW Roy zingt Gerard “As ge ooit” op de Nationale Veteranendag in Ahoy (Rotterdam), live op tv. In juli gaat Gerard met Kasba naar Casablanca om te spelen op het Rawafid-festival. Een menigte van 20.000 mensen geniet uitbundig van het “Lied van de vrijheid” en “Hee gaodemee”.

2004

Slagwerker Arthur Lijten neemt de plaats in van Ron van Stratum. Bejubeld en gelouwerd voor zowel het theaterprogramma alsook de gelijknamige cd "Vol Dagen", sluit Gerard na twee seizoenen, zijn succesvolle theaterprogramma "Vol Dagen", eind mei dit jaar, af. Hij ontvangt (samen met PSV voorzitter Harry van Raaij) de zilveren tulp van de Eindhovense Persclub. Ook krijgt hij de Gemeentelijke Erepenning van zijn geboortedorp Nuenen. Het nieuwe theaterprogramma "Achterland" (opnieuw in regie van Wim Berings), trekt volle zalen. De nieuwe cd "Achterland" komt eind van het jaar uit. Volgend theaterseizoen gaat impresariaat Angelique Finkers hem ondersteunen.

2003

Zilveren zangersjubileum met 2 uitverkochte concerten in Eindhoven, hij ontvangt de hoge provinciale onderscheiding Hertog Jan van Brabant uit handen van cultuurgedeputeerde Luijendijk. In november ontvangt hij de Ad de Laat prijs. Het boek "de Woorden" (met alle liedteksten), een dubbel-cd met daarop de eerste 3 lp's en de dvd "Toeters en Bellen" komen uit.

2002

Theaterprogramma "Vol dagen" in regie van Wim Berings (Wetten van Kepler). Hierbij zijn de Vaste Mannen uitgebreid met slagwerker Ron van Stratum.

2001

Brabants project met singer-songwriter Jan Willem Roy (met o.a. Roel Spanjers, hammond).

2000

De cd "Pas op de plaats" komt uit. Van Maasakkers toert met de Vaste Mannen; Bart de Win (piano en accordeon), Harry Hendriks (gitaar) en Rinus Raaijmakers (contrabas) langs de theaters en geven ze 20 zeer succesvolle concerten samen met de KleinBrabantse Harmonie. Vertaalt musicals "Hair" en "Fame" voor Stichting Theaterplan (Eindhoven).

1991 tot 2000

Van Maasakkers slaat een nieuwe weg in; samen met zijn "Vaste Mannen" Hein Mandos (piano) en Rinus Raaijmakers (contrabas), presenteert hij theatervoorstellingen met eigen werk, waarbij behalve de folk-wortels ook chansons, latin en jazzy liedjes aan bod komen. Later neemt Bart de Win de plaats in van Hein Mandos, en komt gitarist Cor Mutsers erbij. Met hen maakt hij de cd’s: "Zonder titel", "Iets van april", "Boot 7" en "20 Jaar liedjes-live". Gerard speelt als akteur bij AMAI Driestuiversopera (1992) en bij Stichting Theaterplan Eindhoven ("West Side Story" (1995) en in 1999 "Jan Rap en z’n maat") Daarnaast presenteert hij (tot april 2000) de culturele talkshow "CRM" voor Stichting Kleinkunst Eindhoven.

1987

Ontvangt in Hilvarenbeek van het Noord-Brabants Genootschap de "Jan Naaijkens-prijs".

1984 tot 1987

Theaterprogramma "Zand" met pianist Dick van de Stoep (Nederland en België). Presenteert voor Omroep Brabant "Muziek beneden de Moerdijk" en het kunst- en cultuurprogramma "Tussen Amsterdam en Brussel". (In 1999 stopt hij bij Omroep Brabant.)

1980
Van Maasakkers kiest definitief voor de muziek en maakt de lp’s "Vur de wind", "Onderwege" en later "Spiegelen" met Willem van der Heijden en verschillende andere muzikanten. Maakt ook lp met kerst- en nieuwjaarsliederen met Brabantse volksmuziekgroep "Ut Muziek".

1978

Zijn eerste l.p. verschijnt; "Komt er mer in" is een plaat met eigen liedjes in het Brabants dialect. In korte tijd worden er meer dan 15.000 exemplaren van verkocht.

1949

Geboren op 26 maart in Nuenen (Nederland). Zingt hij in het kerkkoortje, heeft op de kostschool z’n eerste bandje "The Spruce Valley Boys" en organiseert "songfestivals" voor de buurt, thuis achter op de stoep. Op z’n 17e krijgt hij z’n eerste gitaar; "House of the rising sun", de baslijn van "Spics & specs" en "Streets of London" klinken in z’n studentenkamer in Nijmegen, waar hij de Middelbare Tuinbouwschool volgt. In die jaren dirigeert hij een jongerenkoor en schrijft hij de rockmusical "Plint" Later studeert hij aan de Hogere Opleiding voor Tuin- en Landschapsarchitekten (Boskoop) en daarna nog de Hoger Bosbouw- en Cultuurtechnische School (Velp).

Discografie:

1978: "Komt er mer in" (lp)
1980: "Vur de wind" (lp)
1980: "Onderwege" (lp)
1980: "Spiegelen"(lp)
1980: "Ut Muziek" (lp met kerst- en nieuwjaarsliederen met Brabantse volksmuziekgroep)
"Zonder titel" (cd met Bart de Win, Rinus Raaijmakers en Cor Mutsers)
2003: "Iets van april" (cd met Bart de Win, Rinus Raaijmakers en Cor Mutsers) (dubbelcd)
1996: "Boot 7" (cd met Bart de Win, Rinus Raaijmakers en Cor Mutsers)
1998: "20 Jaar liedjes-live"(cd met Bart de Win, Rinus Raaijmakers en Cor Mutsers)
2000: “Pas op de plaats" (cd)
2003: een dubbel-cd met daarop de eerste 3 lp's 'Komt er mer in', 'Vur de wind' en 'Onderwege'
2003: "Toeters en Bellen" (dvd)
2003: "Vol Dagen" (cd)
2004: "Achterland" (cd)
2006: "Achterland" (dvd)
2007: "Zicht" (cd)
2008: "Gerard van Maasakkers ANDERS" (tribute-cd) (collega’s Guus Meeuwis, Bennie Jolink, het Rosenberg trio, Paul de Leeuw, Izaline Calister, Jack Poels, Nick & Simon, Gert Vlok Nel, JW Roy, Mich Walschaerts, en nog vele anderen zingen zijn liedjes)
2008: “'Jubileum 30” (live cd en dvd)
2010: “Deze Jongen'” (cd)
2012: “LIJFLIED”(cd)
2012: "De Sint Willebrord-sessies" (wieler-cd)
2012: "Muzikale Helden" (cd)

Bibliografie:

2003: "de Woorden" (boek met alle liedteksten)
2006: "Tussen de regels" (boek)
2007: “Bloemencorso Valkenswaard ontmoet Gerard van Maasakkers” (fotoboek)
Deze Jongen

Lp’s (niet leverbaar)

1978: “Komt er mer in”
1980: “Vur de wind”
1982: “Onderwege”
1985: “Spiegelen”
1990: “Nog’s’

Dvd's

Toeters en Bellen (Aditi - Image, 2003)
Achterland (+ KRO programma de Wandeling / Aditi - Image, 2006)




Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.