Paulien Cornelisse speelt met woorden en het leven

Paulien Cornelisse

Maar ondertussen’

Gezien op: 13-01-2016 Schouwburg Ogterop, Meppel


Na enkele door Paulien Cornelisse uitgesproken droogkomische zinnen bij aanvang van de voorstelling, voel je de eerste hartelijk lach al opkomen. Zo, denk je, dat is snel. Als dat de hele voorstelling zo doorgaat, heb ik een leuke avond! Maar goed, dat kan natuurlijk niet. Hoezo niet?! Het kan wel! In ‘Maar ondertussen’ is Paulien Cornelisse ertoe in staat om haar publiek middels het vertellen van verhalen en anekdotes over de meest eenvoudige onderwerpen telkens weer breeduit te laten lachen. En dat is knap, want waar gaat het eigenlijk over? Na afloop in de foyer weet eigenlijk niemand het te vertellen.

Op het toneel staat een laboratoriumopstelling met een microscoop, glaasjes, pipetjes, handschoenen en buisjes. Cornelisse maakt haar publiek deze avond via een beamer deelgenoot van de onrustige cellen, die enige tijd geleden in haar lichaam geconstateerd zijn. Het speekselmonster dat daarvoor nodig is, deponeert ze ‘live’ in een reageerbuisje. En dan kan het scheikundige experiment beginnen. En ja, zo kijkend naar het scherm met bewegende vlekjes van verschillende structuur, herkent ze er toch wel iets in van zichzelf.

Taalkunstenares Paulien Cornelisse tovert met woorden als ware het haar lievelingsspeelgoed. Zo is pipetteren haar lievelingswoord, omdat je het absoluut niet chagrijnig kunt uitspreken, springt ze in de bres voor ‘beige’ omdat deze kleur potlood veel minder vaak ter hand wordt genomen dan het rode (en bovendien heeft beige zijn naam niet mee) en voegt ze aan het arsenaal leestekens dat de Nederlandse taal bevat er op hilarische wijze een paar aan toe. Woordspelingen en verrassing zijn geen eenvoudige combinatie in cabaret. Paulien Cornelisse draait er haar hand niet voor om.

En ondertussen draait de aarde gewoon door. Dat moeten we ons goed realiseren; alles in het leven gebeurt ondertussen. Ondertussen, het is al een even fijn combinatievoorzetsel als tussendoor, bovenop en bovenlangs. Waarom het zo komisch is om deze woorden uit te beelden, weet u als u Paulien Cornelisse heeft gezien.

Zelf lacht ze geen moment. Gelukkig niet, want dat is juist haar kracht; het uitgestreken gezicht. En knap ook. Want je kunt best ‘bijpipetteren’ en met een micro-microfoon naar je eigen bloed gaan staan luisteren, maar als je jezelf dan nog steeds serieus neemt, moet je wel goed zijn.
Joyce Smits
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.