Feest en vreugde met Sara Kroos

Sara Kroos

Boheems

Gezien op: 16-11-2009 Oude Luxor Theater, Rotterdam


Kleine meisjes worden groot. Dat bewijst Sara Kroos in haar vijfde voorstelling Boheems. De promotieposter toont een charmante Kroos met een vriendelijke glimlach. Wat is er gebeurd? De inmiddels 28-jarige cabaretière is volwassen geworden. Haar dwarse houding en grofgebektheid zijn nog slechts schimmen in een overwegend optimistisch en vrolijk geheel. Of is dit slechts de schijn die ons bedriegt?



In een boheemse setting van kampvuur en berenvelletjes besluit Kroos het leven te vieren.Want het kan allemaal zomaar ineens voorbij zijn. En dus is het feest wat de klok slaat; meer, meer, meer. Swingend in een zwierig rood rokje komen de eerste tekenen van de oude Kroos tevoorschijn; elegant is ze nog steeds niet. Gelukkig maar. Verrassend menselijk is dan wel weer het vleugje ongemakkelijkheid dat zij onbedoeld laat doorschemeren.



Toch komt Kroos lekker op gang; ze lijkt goed in haar vel te zitten. Gesterkt door fantastisch gezongen lieve liedjes toont zij oprechte kwetsbaarheid. Na een bezoek van de drie geesten van de romantiek, vrijheid en moed reflecteert Kroos op de tijd waarin wij leven. Ouderwets recalcitrant hekelt zij de burgerlijkheid die bij anderen en tot haar schrik ook bij haar thuis binnendringt. Gekscherend vertelt zij hoe haar ‘anti-vachtbeleid’ en de romantiek van ruzie maken haar relatie scherp houden.



Hoe hard Kroos zich ook afzet tegen de truttige huiselijkheid, het duurt niet lang om te ontdekken dat de jonge moeder zelf burgerlijk is geworden en er stiekem van geniet. Het schrille contrast tussen de voorheen briesende, melancholische Kroos en de nieuwe, huppelende versie wringt. Fijn voor haar dat ze volwassen en tot rust gekomen is. Maar een beetje jammer voor ons is het wel dat haar gelukkigheid de pit uit de show haalt.



Al is daar dan plotseling haar relaas over waar zij toch allemaal dankbaar voor moet zijn in het leven. Eigenzinnig, bij vlagen onbehouwen en scherp stampt zij toch nog met enige regelmaat op de vloer des levens. Zo verzandt zij niet in een softe aaneenschakeling van Viva-columns. Wennen is het aan de nieuwe Sara Kroos. Maar gelukkig doseert zij nog net genoeg ingrediënten van het oude recept in een vermakelijk avondje volwassen cabaret.




Lieke van den Brink




Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.