Omdenken

De ontstaansgeschiedenis van Ja-maar® is minder lineair dan de naam misschien doet vermoeden. Het concept is met horten en stoten en via een grillige route ter wereld gekomen.

Het jaar 1996 kan officieel aangemerkt worden als het geboortejaar van Ja-maar®. Op dat moment bedenkt Berthold Gunster, van oorsprong theaterregisseur, het idee om onder de titel Ja-maar® een interactief theater- annex trainingsprogramma te maken. Het moet een mengeling van cabaret, theater, lezing en interactie met het publiek worden, dit alles uiteraard rond het begrip ‘ja-maar’.De eerste jaren ontwikkelt het programma zich gestaag en in alle rust, met tot 2005 zo’n 250.000 deelnemers is Ja-maar® op dat moment het Best Bewaarde Geheim van Nederland.

Vanaf 2005 komt het bedrijf in een stroomversnelling. In dat jaar vraagt A.W. Bruna Uitgeverij aan Gunster om een boek te schrijven over zijn concept. Dit verzoek leidt tot de verschijning van ‘Ja-maar wat als alles lukt?’ aan het eind van dat jaar. Het boek komt met stip in de bestsellerlijst van managementboeken, wordt genomineerd voor het Managementboek van het Jaar 2006 verkiezing en is vertaald in het Engels. Op dit moment zijn er meer dan 40.000 exemplaren van verkocht.

Bibliografie:

"Omdenken is stom"
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.