NUHR

Niet Uit Het Raam, of tegenwoordig beter bekend onder de naam NUHR, werd in 1987 opgericht door Joep van Deudekom, Peter Heerschop en Viggo Waas.

Joep en Peter zaten bij elkaar in klas op de Amsterdamse A.L.O. en deden daar al veel cabaret. Viggo werd er later bijgevraagd omdat hun vaste derde man Rob Conradi langdurig op reis ging. Viggo is nooit meer weggegaan en Rob nooit meer wedergekeerd (bij NUHR). Na een afscheidsvoorstelling van een docent van de ALO in 1986 besloten ze om zich in te schrijven voor het Camerettenfestival. Als muzikale versterking werd een oude vriend van Joep, Pim van Asten, erbij gehaald. Op weg naar Delft verzonnen ze hun naam: Niet Uit Het Raam, naar aanleiding van een bordje in de trein. Allemaal in de veronderstelling dat het nooit lang kon gaan duren. Hoewel ze de finale haalden bij Cameretten wonnen ze geen enkele prijs. Gottmer en Leemhuis zegevierden terecht, maar raar genoeg is daar verder nooit meer wat van vernomen.

Ze werkten aan hun eerste programma ‘Wienieniewiezegzegtniewiewie’ en toerden in 1988-1989 in de buurthuizen en kleine theaters. Ook waren ze vaste gast in Iboya, een theaterrestaurant op het Rembrandtplein in Amsterdam waar ze geregeld voor 6 man speelden tussen het hoofdgerecht en dessert. Dieptepunt was een jongerencentrum in Waddinxveen, waar de voorstelling afgelast werd omdat er geen enkele kaart verkocht was. Het jaar daarop kwamen ze daar terug op verzoek van de organisatie die beloofd had meer publiciteit te maken. Die avond werd er gespeeld voor de uitbater en slechts één betalende bezoeker.

Ze schreven zich ook nog in voor het Amsterdams Kleinkunst Festival en haalden daar tot hun eigen verbijstering niet eens de finale. Maar ze gaan toch gewoon door met hun eerste echte avondvullende programma ‘De Kift’. Met ‘Sprokkelaars’ mochten ze voor het eerst in de Kleine Komedie spelen en was hun oorspronkelijke doel bereikt, maar de heren wilden meer. Pim was inmiddels afgehaakt voor een beter betaalde carrière. Joep, Peter en Viggo werden vaste medewerkers van ‘Spijkers met Koppen’ en later bij ‘Kopspijkers’. Langzaam maar zeker stroomden de zalen vol en werden ze groter. Op 6 mei 2002 stonden ze met ‘Hangplek’ klaar in een uitverkocht Carré, maar werd er niet gespeeld vanwege de moord op Pim Fortuyn.

Vanaf 1998 wisselden ze hun NUHR programma’s af met de Ploeg, waarbij ze werden aangevuld met Han Römer, Tius Tiel Groenestege en Genio de Groot, die tot dan toe afwisselend hun NUHR programma’s regisseerden. De NUHR programma’s kenmerkten zich in het begin vooral door een soort van filosofisch absurdisme in de vorm van een soort toneelcabaret, maar ontwikkelde zich inhoudelijk tot steeds kritischere in abstracte vorm verpakte maatschappijbeelden. Hoogtepunt was ‘Over de Top’ waarmee ze de Poelifinario wonnen. Met ‘Natuurlijke Selectie’ werden ze wederom genomineerd voor deze prijs en de DVD was ook nog genomineerd voor een Edison.

Tussendoor maken zij onder de bezielende regie van Bram Vermeulen enkele muziekprogramma’s. Bij ‘Alle 13 NUHR’ werd Eddie B. Wahr aan de band toegevoegd om nooit meer te vertrekken. Veel speelden zij met de ex-muzikanten van Jack Spijkerman; Arie van de Wulp en Joop van Dijk en daarnaast André van der Hoff op saxofoon. Verschillende CD’s werden geproduceerd. ‘Dromen’ haalde zelfs de hitlijsten (hoogste notering nr 42) en niet te vergeten de nr 1 hit ‘One Day Fly, samen met Hans Sibbel, Owen Schumacher en Jack Spijkerman.

De programma’s ‘Kruistocht’, ‘Hangplek’, ‘Over de Top’, ‘Natuurlijke Selectie’ en ‘Vinger in de pap’ werden uitgezonden door de VARA en verschenen op video/dvd. Bij de AVRO is nog een vierdelige serie NUHR tv gemaakt als een compilatie van hun eerste programma’s.

Voor de rest doen de heren zoveel dingen naast hun reguliere theaterprogramma’s dat het te ver voert om hier allemaal te vermelden.

Discografie:

1994: “Niet uit het raam zingen”
1996: “Niet uit het raam luisteren”
1998: “Alle dertien NUHR”
2001: “Zinloos genieten”

DVD’s/Video’s:

“Nuhr tv”
“Kruistocht”
“Hangplek”
“Vinger in de Pap”
“Over de Top”
“Natuurlijke Selectie”

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.