Groninger Studenten Cabaret Festival

Historie

Het Groninger Studenten Cabaret Festival bestaat inmiddels al weer 28 jaar! In deze tijd is het festival uitgegroeid tot een van de vier grootste cabaretfestivals van Nederland naast het Leids Cabaret Festival, Camaretten en het Amsterdams Kleinkunst Festival. Het GSCF is hiervan het enige festival dat nog steeds voor en door studenten wordt georganiseerd. Maar voordat het zover was, is er natuurlijk veel aan vooraf gegaan.

Oprichting
In 1986 besloot de studerende Michiel van Mens iets te doen voor het culturele leven van de Groningse student. Hij liep al een tijdje rond met het idee een cabaretfestival op te zetten. Samen met een aantal andere studenten zorgde Michiel ervoor dat het Groninger Studenten Cabaret Festival geboren werd.

Het doel van het festival was, en is nog steeds, het organiseren van een cabaretfestival voor en door studenten. De deelnemers werd een open podium geboden waar zij speelervaring op konden doen. Onder begeleiding van een professionele regisseur werkten de deelnemers aan hun programma.

Het eerste festival
Op 2 en 3 oktober 1987 was het dan eindelijk zover: De 1e editie van het Groninger Studenten Cabaret Festival was een feit! Het publiek in de Oosterpoort was laaiend enthousiast en daarom werd besloten het tot een jaar terugkerend evenement te maken. Een volgend bestuur werd aangesteld en dit bestuur besloot het festival een landelijk karakter te geven om zo het succes uit te breiden. Vanaf dat moment waren alle studenten uit het hele land welkom bij de selecties.

In 1990 werd besloten het festival uit te breiden met try-outs, de geselecteerde deelnemers konden zo hun act oefenen voor publiek en op die manier hun act steeds verder perfectioneren. Inmiddels worden er zes try-outs per jaar georganiseerd. Dit jaar vinden zij plaats in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Antwerpen. In 1990 werd er ook een derde finaledag toegevoegd aan het festival. De drie beste deelnemers streden nu op de derde avond tegen elkaar, waaruit de uiteindelijke winnaar werd gekozen.

Het succes van het festival nam elk jaar weer toe. In 1993 bleek de Oosterpoort te klein geworden en werd de Stadsschouwburg de nieuwe lokatie. Deze schouwburg heeft een geweldige sfeer en het publiek werd door Youp van ‘t Hek als een van de warmste en enthousiaste van Nederland bestempeld: “Spelen voor het Groningse publiek voelt als een warm bad”.

Al sinds enkele jaren kunnen Belgische studenten meedoen aan het festival. Het 17e festival werd zelfs gewonnen door het Belgische trio Neveneffecten.




Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.