Fotograaf: Martin Oudshoorn

Jasper van der Veen wint boeiende finale

Leids Cabaret Festival

Finale Leids Cabaret Festival 2019

Gezien op: 16-02-2019 Leidse Schouwburg te Leiden


Jasper van der Veen heeft de jury- en de publieksprijs gewonnen tijdens de 41ste editie van het Leids Cabaret Festival. Alhoewel het een mannenfinale was, wonnen de dames van het duo Vlamousse de uitgereikte studentenjuryprijs. Het was een enerverende avond die vlot gepresenteerd werd door oud-winnaar Dolf Jansen die destijds met Hans Sibbel een duo vormde.

De avond begon met de piepjonge Gavin Reijnders die zijn programma “21 jaar lang te jong” speelde. Hij kwam op in een tuinbroek en twee verschillende sokken, wellicht een metafoor voor zijn programma, waarin hij probeert de verschillen tussen homo’s en hetero’s uit te leggen. Het lied “Romantiek is voor de hetero’s” is daar een mooi voorbeeld van. Zijn spel is onbevangen en hij toont een zekere lef blijkens zijn interactie met een heteroman uit het publiek met wie hij de verschillende manieren van begroeten voordoet. Reijnders blijft dicht bij zichzelf, maar dat betekent ook dat we meegaan in de wereld van High School Musical en funnies in de hagelslag. Het is een zoektocht om uit te vinden hoe je jezelf kunt zijn en voor Reijnders is dat huilend zitten op de zolder. Het is een tragische worsteling, waarin zijn geaardheid heel duidelijk op de voorgrond komt te staan. Zijn liedjes zijn speels en hier en daar worden nog wat tekstuele foutjes gemaakt. In één van zijn liedjes zingt hij dat zijn generatie is uitgegroeid, maar als jonge cabaretier is juist die groei noodzakelijk om uiteindelijk mee te kunnen dingen naar de prijzen.

Senne Guns uit Gent is volgens de jury een professionele pianospeler en in zijn programma “Opus 3” leunt hij wel heel erg op dit onderdeel. Het contrast tussen zijn pianospel en zijn conferences is dusdanig groot dat hij uiteindelijk buiten de prijzen is gevallen. Bij Vlaamse acts verwacht je meestal een goede dosis verwarring of gekke hersenkronkels en dat is bij Guns niet anders. Alhoewel een groot deel van zijn programma gaat over favoriete seksmuziek, waarbij hij sterk speelt en timet, heeft hij ook ruimte ingelast voor absurdistische observaties over onder andere het aansluiten van een wasmachine. Dat je daar muilvocht bij kan gebruiken om de buizen in elkaar te zetten wisten we toen nog niet. Vanaf het begin moet je als kijker meegaan in zijn verhaal, want anders is het lastig te volgen. Zijn verstaanbaarheid werkt hierin ook niet echt mee. Het laatste nummer over melancholie is zeer poëtisch geschreven, maar toont verder weinig samenhang met de rest van de voorstelling. Een groot deel van het publiek heeft hem in de armen gesloten, gezien de grote hoeveelheid stemmen die hij heeft gehad. De echte overtuiging miste helaas.

Jasper van der Veen werd door de jury neergezet als een stand-upcomedian en daarmee wordt nog maar een keer duidelijk dat er geen eenduidige beschrijving gegeven kan worden van het verschil tussen stand-upcomedy en cabaret. De grapdichtheid lag bij Van der Veen hoger dan bij de twee andere finalisten en dat had de avond ook wel nodig. Hij heeft veel kilometers gemaakt bij het comedygezelschap van de Comedytrain, maar zijn hart ligt in het theater. Zijn ervaring op het podium was duidelijk zichtbaar en het plezier en de zelfverzekerdheid spatten er vanaf. Zijn inspiratie heeft de geboren Groninger gehaald uit een documentaire over paradijsvogels. 2% van het daglicht valt door het bladerdak van het bos heen en op die plek laat de paradijsvogel zich zien. Van der Veen wil zich ook laten zien en in het licht komen te staan. Elk uitstapje dat hij maakt is van persoonlijke aard en koppelt hij aan de piramide van Maslow. Hij heeft het idee dat je ofwel vastzit ofwel terugvalt in de piramide. De scènes lijken op zichzelf te staan, maar hebben een duidelijke kop en staart. Jasper van der Veen was het meest compleet op deze avond. De jury roemde het feit dat hij in de finaleweek drie verschillende voorstellingen heeft gespeeld. Welke hij in de finalistentour gaat spelen is dan ook een verrassing, maar zijn uitvoering van een paradijsvogel mag u zeker niet missen.
Leopold
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.