Het Leids Cabaret Festival is terug!

Leids Cabaret Festival

Finale Leids Cabaret Festival

Gezien op: 10-02-2024 De Leidse Schouwburg, Leiden


Na een jaar afwezigheid is het Leids Cabaret Festival terug van weggeweest. In het post coronatijdperk moest het festival zichzelf opnieuw uitvinden. De organisator Bunker Theaterzaken, zag er geen heil meer in wegens gebrek aan kwaliteit van de aanmeldingen en zette haar bakermat en kroonjuweel bij het oud vuil. Het is aan de Leidse Schouwburg te danken dat het festival behouden is gebleven en daarmee de draad van de jaren lange Leidse cabarettraditie weer werd opgepakt. Het Leids Cabaret Festival is terug! En hoe. In een onderhoudende finale bood het festival weer een mooi palet aan genres. Het Leids Cabaret Festival heeft het met de winnaar weer iets nieuws toegevoegd aan het cabaretpalet wat in de Nederlandse theaters te bewonderen valt
.
De drie finalisten maakte er voor de neutrale toeschouwer een zeer geslaagde avond van. Tim Kroezen opende het festival met een sterk half uur. Tim is een aangename theater persoonlijkheid en straalt op het podium een weldaad van rust, zelfvertrouwen en overtuiging uit. Met zijn af en toe licht absurdistische humor neemt Tim ons mee in zijn wereld. De wereld van een hoogbegaafde jongen die met een cito-score van 550 de carrière lat hoog legt. Kamp van Koningsbrugge vormt voor hem de ultieme inspiratiebron om je grenzen te verleggen. Er ontvouwt zich een mooie botsing tussen hoofd en hart. De worsteling van zijn generatie met verwachtingen, prestatiedruk en wie ben je eigenlijk echt. Tim is erg grappig, gevat en onderhoudend en zal zijn weg zeker weten te vinden langs de Nederlandse podia.

In het absurdistische genre werd Tim echter volledig afgetroefd door de tweede finalist David Linszen. Zijn lange slungelige voorkomen zet David vanaf de eerste tot de laatste seconde met veel succes in om lach aan lach te rijgen. Niet voor niets benoemd David zelf gaande weg zijn optreden de gedachte die zich ook bij mij aandiende. Naar what the fuck ben ik aan het kijken? Wat is dit voor een gast? Nou een totale absurdist die met een clownesk gemak het publiek om zijn vingers windt terwijl er ondertussen, onder de oppervlakte, een gevaarlijk randje dreigt. David lijkt uit alles een lach te kunnen peuren en wisselt zijn absurdistische verhalen en observaties af met muzikale intermezzo’s die ook maar moeilijk te duiden zijn. David voegt weer een nieuw smaakje toe aan het cabaretpalet in Nederland. En ondanks dat na een sterk eerste kwartier zijn programma een beetje inzakte maakte hij nieuwsgierig naar meer.

De derde finalist Said El Hassnaoui was helaas minder vernieuwend. Alleen de opening al…. Ik hou van Holland deed de tenen een beetje krommen. Het podium opgesierd met een model van een moskee en een molen getuigde niet bepaald van originaliteit. Said brengt een persoonlijk programma over zijn identiteit. Een Nederlandse Marokkaan of andersom. De clash tussen twee culturen. Het gevoel van ongewenst zijn in je eigen land. Of eigenlijk geen eigen land meer hebben en voortdurend gediscrimineerd te worden. Ik begrijp de noodzaak van zijn verhaal. Maar nergens wordt het spannend of iets nieuws verteld. Said is een sympathieke en innemende verteller, maar blijft, naar mijn smaak, hangen in te bekende verhalen. Daarbij vertelt hij alles zo expliciet dat er voor de toeschouwer helemaal niets meer te verbeelden of in te vullen valt.

David Linszen mag zich na deze finale terecht de grote winnaar noemen. Waar bij sommige festivals de prijzen over alle finalisten worden verdeeld, was bij het hernieuwde Leids Cabaret Festival maar een conclusie mogelijk. David Linszen was voor zijn mede finalisten buiten categorie en ging met zowel de juryprijs, de publieksprijs als de studentenprijs naar huis. De drie finalisten gaan vanaf 5 maart op tournee langs veertig theaters in Nederland.
Chris Jansen
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.