Mylou Frencken

Mylou Frencken (19-12-1966) is geboren in Amsterdam en getogen in Haarlem. Zij heeft al vroeg pianoles en doet tijdens haar middelbare schooltijd vaak mee met muziek- en theateravonden. Als brugklasser speelt Mylou mee in De Zesde Klas, een 7-delige TV-serie van de IKON. Later zit zij als pianiste en zangeres in de huisband van 13 Speciaal, een radio-programma voor jongeren. Mylou woont inmiddels weer in Haarlem.

Na de HAVO volgt Mylou Frencken de Akademie voor Kleinkunst in Amsterdam. In die periode speelt zij mee in diverse films en schrijft zij eigen nummers die zij vertolkt vanachter de piano. Voor haar afstudeerprogramma Waar Zijn Ze ontvangt Mylou niet alleen de Creativiteitsprijs van de Akademie, maar in 1991 ook de Persoonlijkheidsprijs bij Cameretten.

Samen met haar in 2006 overleden partner en cabaretier Bert Klunder maakt zij de cabaretprogramma’s Visch en Fruit en Varkens Wassen. In het eerste deel spelen zij een jong verliefd stel. Mylou als het bedeesde meisje dat het gefoeter van haar vriend (Klunder) lijdzaam verdraagt. In Varkens Wassen zijn ze net getrouwd en begint de breekbare bruid al handigheid te krijgen in het omgaan met de botte bruidegom.

Naast het spelen van voorstellingen levert Mylou muziek- en tekstbijdrages aan de theaterprogramma’s Spelen van Angela Groothuizen en Boel Touw van Marjolijn Touw. Ook schrijft zij teksten voor het populaire kinderprogramma Sesamstraat en het KRO-programma Bertje Knor.

In seizoen 97-98 organiseert en presenteert zij Het Eigen Lied, een serie avonden voor dichters en zangers in Theater Klein Bellevue te Amsterdam. Tot 2002 zit Mylou in de redactie van Sesamstraat waar zij medeverantwoordelijk is voor de selectie van de Nederlandse bijdragen. In 2002 en 2003 staat Mylou achter de bar en zingt ze liedjes in de televisiequiz Met het Mes op Tafel.

In 2003 speelt ze samen met Niek Barendsen de Parade-voorstelling Holland Hoog! Ter Lering ende Vermaeck. In het najaar 2003 presenteert ze, ook weer samen met Niek Barendsen, een nieuwe theatervoorstelling Vooruit!, waarin ze achter de piano geestige en prachtige liedjes speelt en zingt en JaJaJa, waarin Niek zingt en vertelt over het ideale verlangen, waarin gemis een onmisbare rol speelt.

Van 2006 tot 2009 presenteert Mylou haar cabaretvoorstelling Alles Nog Prachtig (en na de dood van haar in 2006 overleden man Bert Klunder Alles Nog Prachtig II genoemd), waarin zij op indringende en droogkomische wijze zingt en praat over verlies, verdriet, afscheid en gemis.

Sinds 2007 schrijft ze columns voor de Esta en vanaf eind 2008 voor het Noordhollands Dagblad. In de zomer 2009 verschijnt haar boek Zonder Bert, met daarin de verzameling columns in de Esta over het leven als weduwe.

In 2008 verschijnt Wegwaaien, de tweede cd van Mylou Frencken. In mei 2009 brengt Thomas Rap haar boek Zonder Bert uit, met de columns die Mylou voor de ESTA schreef na het overlijden van haar man Bert Klunder. Mylou schrijft tevens columns voor het Noordhollands Dagblad.

Vanaf najaar 2009 tot en met voorjaar 2011 speelt ze haar voorstelling Uit bed. Naar eigen zeggen over: ’De wederopbouw van een mens die weer alleen is’. Op de Parade 2010 speelt Mylou samen met Christine van Stralen de voorstelling Haarpijn, geschreven door Mike Boddé. Twee dames bij de kapper wachten op hun ‘tweewekelijkse uitje, hun spirituele APK’. Ze zijn op het obsessieve bezig met hun haar, maar uiteraard is er meer: vriendschap, ziekte en de zin van het leven, maar dan luchtig. In najaar 2010 en voorjaar 2011 is ze te zien in De Hormonologen, een toneelstuk over de vrouwelijke overgang van Yvonne van den Hurk.

Al jaren bekleedt Mylou Frencken een geheel eigen plaats in de kleinkunst-en theaterwereld. Ze zingt, schrijft en acteert. Ze werkt solo en in samenwerking met tal van andere artiesten. Ze kan ontroeren en confronteren. Ze zoekt naar wat mensen verbindt, maar kan hartstochtelijk twijfelen aan wat hen scheidt. Haar grootste talent is het betere Nederlandse lied. Daarnaast doet ze frequent presentatiewerk, schrijft ze columns en is ze de zingende barvrouw in de televisiequiz Met het Mes op Tafel.

De laatste jaren maakt Mylou Frencken de bijzondere voorstelling RouwRevue (met Pieter Tiddens), waarin ze op bewogen wijze belicht hoe we omgaan met verlies. Zinloos Zuchten (2016/2017) wordt beschouwd als haar beste en meest persoonlijke voorstelling. In mei 2017 brengt ze het veelbesproken boek Leven in het lied uit. In het najaar volgt een gelijknamige tournee.

Mylou Frencken is geboren in Amsterdam (1966), groeide op in Haarlem, waar ze nog steeds woonachtig is. In 1991 studeerde ze af aan de Academie voor Kleinkunst. Dat jaar won ze ook de persoonlijkheidsprijs op het Camerettenfestival.

In april 2011 wordt ze genomineerd voor De Olifant 2011, de kunst- en cultuurprijs van Haarlems Dagblad/IJmuider Courant.

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.