Huub Stapel

Hubertus Wijnandus Jozef Marie (Huub) Stapel (Tegelen, 2 december 1954) is acteur. Hij volgde de opleiding tot docent drama aan de Toneelschool in Maastricht. Vanuit de docentenopleiding liep hij stage in het derde jaar van de acteursopleiding. Dat vond hij zo inspirerend dat hij de overstap maakte naar die opleiding. Anderhalf jaar later mocht hij zich docent drama én acteur noemen.

Meteen na de Toneelschool speelde Huub Stapel zijn eerste hoofdrol in het toneelstuk “Harold & Maude”, naast Mary Dresselhuys. In die rol werd hij gespot door André Sjouerman, die de casting deed voor de eerste speelfilm van Dick Maas: De Lift. Huub kreeg de hoofdrol in de filmhit.

Na deze vliegende start volgden er talloze theater-, film- en televisierollen. De teller staat intussen op meer dan honderd producties. Grote successen uit zijn carrière zijn: “Flodder” (1986), “Amsterdamned”(1988), “De Partizanen”(1994), “Knocking on Heaven’s Door”(1997), “Retour Den Haag”(1999), “Tatort”(1999), “Verder dan de Maan”(2003) en “Hemel op Aarde”(2013).

HUUB STAPEL : INTERNATIONALE CARRIèRE

Huub speelde vanaf 1991 regelmatig in Duitsland. Niet helemaal vreemd, omdat de taal hem van kinds af aan bekend is. Zijn geboorteplaats Tegelen in Limburg ligt tegen de Duitse grens. Huub had vanaf zijn veertiende altijd bijbaantjes in Duitsland. Bovendien werd er bij hem thuis meer naar de Duitse dan naar de Nederlandse televisie gekeken.

Ook in België heeft Huub Stapel gewerkt. In de korte film “Het Achterland”, de speelfilm “Smoorverliefd” en de succesvolle serie “Windkracht 10” speelde hij hoofdrollen.

HUUB STAPEL : TELEVISIE

Zijn liefde voor auto’s kon hij twaalf jaar lang kwijt in het autoprogramma “Stapel op Auto’s”. “Stapel in de States” was de afsluiter van het tv-programma. Hij presenteerde bij de TROS het muziekprogramma “TAFKAS”(1998) en de realityserie “Oberon”(2005). Daarnaast leukte hij de reclamespotjes van Zwitserleven op, naast Ellen ten Damme.

HUUb STAPEL : THEATER

Sinds 2003 staat Stapel na een onderbreking van elf jaar weer op het toneel. Bij Het Nationale Toneel was hij te zien in Democraten als de charismatische Willy Brandt. Daarnaast speelde hij in Mephisto en samen met Will van Kralingen in Kentering van een Huwelijk. Voor zijn rol in de theatervoorstellingen Eten met Vrienden en De Kus werd Stapel genomineerd voor de Louis d’Or. In 2019 speelde hij in de succesvolle voorstelling Hanna van Hendrik. Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus, daarna MV2 waren beide uitermate succesvolle voorstelling, in 2019 zal hij een nieuwe solovoorstelling maken, Het Huwelijk.

HUUB STAPEL : MUZIEK

Zijn muzikale aanleg dankt hij aan zijn vader. Huub was de leadzanger van de regisseursband The Directors. Ook nam hij liedjes op met Gé Reinders, zong hij een gastnummer op een cd van Loïs Lane en met het Venlose carnavalsliedje “Och Waas ik Maar beej Mooder Toësgebleve” belandde hij op plaats 14 in de Top 100 Nederlandstalige singles van Vic van de Reijt.

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.