Justus van Oel

Justus van Oel (Amsterdam, 1960) is een Nederlands cabaretier en columnist.

In 1985 begint hij de cabaretgroup Zak en As, samen met zijn schoolvriend Erik van Muiswinkel. In 1985 winnen ze, begeleid door Eric Eygenraam, het Leids Cabaretfestival.

In 1989 wordt Eygenraam vervangen door Diederik van Vleuten, maar in 1991 is Van Oel uitgekeken op het cabaret en heft hij Zak & As op. Van Oel richt zich op het schrijven van toneelvoorstellingen en is actief als columnist.

Hierna richt Van Oel zich voornamelijk op schrijven voor anderen. Zo schrijft hij enige kleine theaterproducties, en werk voor het soloprogramma van Erik van Muiswinkel.

Ook voor televisie schrijft hij programma’s en teksten. Hij schrijft voor Ook dat nog! conferences en schrijft het scenario voor “Pijnbank”, “Najib en Julia” en “Medea” van Theo van Gogh.

In 2001 keert Van Oel terug in het voetlicht, in de eerste serie van “Mannen voor Vrouwen” bij de RVU samen met Erik van Muiswinkel, Jeroen van Merwijk, Bert Klunder, Diederik van Vleuten en Hans Dorrestijn. In dit programma proberen deze mannen aan een publiek vol vrouwen duidelijk te maken hoe de man in elkaar steekt.

Sinds september 2005 werkt Justus van Oel mee aan de Brakke zondag, een maandelijks programma op de grens tussen journalistiek en theater in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond.

In 2007 zat Van Oel in de jury van het BNN-programma “Lama Gezocht”.

Daarnaast schreef en vertaalde hij diverse boeken. Hij was columnist bij het radioprogramma “Vrijdagmiddag Live”.

In seizoen 2016-2017 speelde hij een voorstelling met Erik van Muiswinkel.

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.