Erik Dijkstra

Erik Dijkstra (Glanerbrug, 9 maart 1977) is een Nederlands journalist en presentator.

Erik Dijkstra heeft geschiedenis gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft daar gewerkt bij de lokale omroep OOG TV.

Dijkstra werd bekend als ‘Jakhals Erik’ in het programma-onderdeel De Jakhalzen bij De Wereld Draait Door. Vanaf 2010 tot 2011 schoof hij ook aan als gast bij VI, nadat hij eerder ook in juni 2010 bij VI Oranje te gast was.’

Op 21 april 2011 was Dijkstra voor de EO verteller bij The Passion. In Gouda vertelde hij op Goede Vrijdag een alternatief verhaal over het lijden van Jezus. In juli 2011 was Dijkstra dagelijks te zien op RTL 7 in het programma Tour du Jour. Hij verzorgde met Marcel Maijer filmpjes vanuit Frankrijk voor dat programma.

Dijkstra presenteerde in juni 2012 met Frank Evenblij het programma Bureau Sport. Dit programma werd uitgezonden in aanloop van het EK en stond in het teken van de sportzomer (EK, Tour de France en Olympische Spelen). Tijdens het EK schoof hij een aantal keer aan bij VI Oranje en tijdens de Tour de France was Dijkstra opnieuw te zien in Tour du Jour als reporter ter plaatse.

Twee jaar later kwam de presentator in opspraak, nadat tijdens een uitzending bij DWDD te zien was hoe hij vanaf een balkon een bierflesje gooide naar een rondvaartboot, dat inzittenden op een haar na miste. Snel daarna bood Dijkstra zijn excuses aan.

Dijkstra behaalde in augustus 2014 de tweede plaats van dat zomerseizoen in de tv-quiz De Slimste Mens. Wanneer hij aan het einde van datzelfde jaar in Thialf is voor een reportage heeft Dijkstra een ontmoeting met Hans van Helden. Dijkstra besluit door middel van gesprekken met verschillende betrokkenen zijn verhaal vast te leggen. In december 2015 kwam zijn boek Hoe sterk is de eenzame schaatser uit bij Uitgeverij Carrera waarin het leven van Van Helden is beschreven. De schaatser zelf stelde dat het boek vol stond met onwaarheden en vond dat hij negatief werd neergezet. Dijkstra ontving een dagvaarding waarin Van Helden eiste dat het boek uit de handel werd genomen. Op 12 februari 2016 trok Van Helden deze weer in.

De in Twente geboren Dijkstra was in september 2016 de hoofdpersoon in de documentaire Het laatste jaar van FC Twente van Geertjan Lassche. De regisseur volgde een aantal Twente-fans gedurende het voetbalseizoen 2015/16. In dat jaar stond FC Twente op de rand van de afgrond wegens een dreigend faillissement en een gedwongen degradatie, die op het laatste moment niet door ging.

In 2017 heeft hij in Zuid-Amerika een documentaire gemaakt over het leven van Che Guevara. Dit werd in september 2017 in vier delen uitgezonden door BNNVARA.

Vanaf september 2018 presenteert hij Per Seconde Wijzer, als opvolger van Kees Driehuis.

Dijkstra is aanhanger van de voetbalclub FC Twente.[
Dijkstra was voor zijn doorbraak als Jakhals de vaste cameraman van Eurokok Martin Bl├Âte op RTV Noord-Holland.
Dijkstra heeft samen met zijn vriendin een zoon en dochter.

Dijkstra is ook bekend van diverse woordgrappen. Zo werd de sweater die te winnen viel in De Wereld Draait Door door Dijkstra ‘uitstekelbaars’ genoemd, dit tot grote ergernis van velen. Het werd onder meer uitgebreid behandeld in de Coen en Sander Show op 3FM. Eerder werden de prijzen aangekondigd als ‘een verdomd mieters DWDD-jasje’ en ‘super niet meer normaal’. De geboorte van zijn dochter noemde hij ‘ongelofeloos’ en de geboorte van zijn zoon twee jaar later was ‘superdeluxaflex’.

In 2012 werd de uitspraak ‘reken maar van jazz’ door Dijkstra in DWDD ge├»ntroduceerd.

Speelde in seizoen 2016-2017 een voorstelling met Frank Evenblij.

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.