Abdelkader Benali

Abdelkader Benali (Ighazzazen, Marokko, 25 november 1975) is een Marokkaanse-Nederlandse schrijver en tv-presentator.

Biografie

Benali werd geboren in Marokko, maar kwam op vierjarige leeftijd naar Rotterdam. Later verhuisde hij naar Amsterdam. Benali schrijft behalve romans en toneel ook artikelen en recensies voor onder meer Algemeen Dagblad, de Groene Amsterdammer, Esquire, de Volkskrant en Vrij Nederland. Voor zijn romandebuut Bruiloft aan zee werd hij in 1997 genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, die hij in 2003 kreeg voor zijn tweede roman, De langverwachte.

Tijdens de Israëlisch-Libanese Oorlog in 2006 verzorgde Benali voor Vrij Nederland een weblog vanuit Libanon, waar hij bij het uitbreken van de oorlog toevallig verbleef. In 2010 trok hij met Jan Mulder in het programma Wereldkampioen van Afrika door Afrika in aanloop naar het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika.

Benali presenteerde in het voorjaar van 2010 het NPS-programma De schrijver en de stad. In 2011 volgde een zesdelige serie Benali Boekt waarin Abdelkader Benali bekende Nederlandse schrijvers interviewde: Ramsey Nasr, Leon de Winter, Doeschka Meijsing, Tommy Wieringa, Thomas Rosenboom, Connie Palmen.

In het tweede seizoen van Benali Boekt (2012) stonden centraal: Jan Wolkers, Maarten ’t Hart, Tim Krabbé, Tessa de Loo, Anna Blaman en J. Bernlef.

In 2016 trad Benali samen met zijn vrouw en dochter op in de TV-serie Chez Benali. De serie werd gebracht als een culinair-historische ontdekkingsreis door het geboorteland van Benali.

Speelde in seizoen 2017-2018 in Bram Bakker, Abdelkader Benali en Hans Koeleman

Bibliografie:

1996: “Bruiloft aan zee”
1999: “De Ongelukkige” (toneelstuk, ook in boekvorm verschenen)
2001: “Berichten uit Maanzaad Stad’( verhalenbundel)
2001: “Yasser (Jasser)”(toneelmonoloog, ook in boekvorm verschenen)
2002: “De Argentijn” (Rotterdams Leescadeau)
2002: “De langverwachte”
2003: “Onrein, de vader, de zoon en de hond”
2003: “Gedichten voor de zomer”(gedichten)
2005: “Laat het morgen mooi weer zijn”
2005: “Marokko door Nederlandse ogen 1605-2005, verslag van een reis door de tijd” (ism Herman Obdeijn)
2006: “Panacee” (gedichten)
2006: “Wie kan het paradijs weerstaan” (briefwisseling met Michaël Zeeman)
2006: “Berichten uit een belegerde stad”(gebundelde berichten uit Beiroet)
2006: “Feldman en ik”
2007: “De eeuwigheidskunstenaar” (hommage aan Harry Mulisch)
2007: “Marathonloper”
2009: “De stem van mijn moeder”
2009: “Het Museum van de Verloren Geliefden”(novelle)
2010: “Zandloper”
2010: “Ramen en deuren”
2010: “De weg naar Kaapstad” (beschouwingen n.a.v. Benali’s reis door Zuid-Afrika met Jan Mulder)
2011: “Oost = West. Reizen door de Arabische wereld en het Westen.”
2013: “De 7 van Nijmegen”(verhalenbundel)
2013: “Bad Boy”
2015: “Montaigne, een indiaan en de neus van Max Kader”
2016: “Chez Benali”





Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.