Maarten van Rossem

Prof. dr. Maarten van Rossem voltooide na de lagere school het gymnasium B in Wageningen. Hij studeerde daarna geschiedenis in Utrecht, waarna hij vertrok voor een verblijf aan het 'Institut für Europäische Geschichte' in Mainz. Vanaf 1971 was hij wetenschappelijk medewerker bij het ‘Instituut voor Geschiedenis’ van de Universiteit Utrecht. Van Rossem promoveerde in 1983 op het proefschrift: 'Het radicale temperament. De dubbele politieke bekering van een generatie Amerikaanse intellectuelen (1934-1953)'.

Van Rossem werd in november 1997 benoemd tot Bijzonder Hoogleraar met als leeropdracht 'de Nederlandse cultuur in internationale context'. Hij geeft regelmatig commentaar op politieke en culturele kwesties voor radio en televisie. Door het Historisch Nieuwsblad werd Van Rossem gekozen tot 'historicus van het jaar 2003', omdat hij 'Nederlanders met veel humor historisch verantwoord door dit nare oorlogsjaar heeft geloodst'. Van Rossem is daarnaast geen onbekende op de televisie.

Zo is hij vaak te zien (geweest) bij diverse talkshows. In 2012 maakte Van Rossem een documentaire over het Amerikaanse presidentschap getiteld: 'Van Rossem For President'. Ook is hij het enige jurylid van de NCRV-quiz 'De Slimste Mens'. Verder heeft Van Rossem zijn eigen magazine 'Maarten!'. Momenteel geeft Maarten van Rossem Theaterlezingen in diverse theaters'. Tijdens deze theatertour relativeert hij de hysterische berichtgeving rondom het nieuws: zowel op wereld- als lokaal niveau.
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.