Diederik Ebbinge

Opleiding
Studeerde in 1995 af aan de Academie voor Kleinkunst van Amsterdam.

Theater
Tijdens zijn studie heeft hij samen met Remko Vrijdag en Rutger de Bekker cabaretgroep De Vliegende Panters opgericht. Samen maakten ze vier zeer succesvolle theaterprogramma’s: Sex (1995-1998), Hype (1998-2001), De Grote Drie (2001-2004) en Ebbinge, Vrijdag & De Bekker (2005-2008). In 2008 besloten De Vliegende Panters een sabbatical voor onbepaalde tijd te nemen.

Televisie/Film
Maakte samen met Remko Vrijdag en Rutger de Bekker in 2001 en 2005 het televisieprogramma Daar Vliegende Panters voor de VARA. Speelde in diverse televisieseries waaronder: Baantjer, Oud Geld, Jiskefet, Keek op de Week, De Co-assistent en Crimi Clowns, was te zien in speelfilms waaronder In Oranje, Alles is Liefde, Iep (2010) en Alles is Familie (2012).

In het kader van NPS Kort! (2006) maakte Diederik zijn filmregie- en scenariodebuut met Naakt. Realiseerde nog een NPS Kort! genaamd Succes (2008). In 2009 maakt Ebbinge, samen met Column Film, Gewoon Hans voor de VPRO. Hij begon in 2011 met het scenario van Matterhorn, die in 2012 in productie ging met Ebbinge als regisseur. Matterhorn is zijn eerste lange speelfilm. Diederik is vanaf eind januari 2014 te zien in de speelfilm Toscaanse Bruiloft van Johan Nijenhuis, samen met Lieke van Lexmond.

Prijzen
Won met De vliegende Panters in hun stagejaar (1995) het Amsterdam Kleinkunstfestival. Met zijn film Succes won hij de Prix de Rire op het festival voor de korte film Clermont-Ferrand in Frankrijk. Zijn film Matterhorn beleefde zijn wereldpremière op het Internationaal Film Festival Rotterdam, en werd daar bekroond met de publieksprijs. Tevens won Ebbinge met Matterhorn de publieksprijs bij het IFF Moskou, waar hij ook nog de Prijs van de Russische Filmkritiek en de Award voor Beste Film van de Russische Filmfederatie won. Matterhorn is aan diverse landen verkocht voor een bioscooprelease.

Overig
Sinds 2010 heeft Ebbinge een wekelijkse column op radio 1 in het programma Goedemorgen Nederland. Daarnaast geeft hij nog les op de Theaterschool in Amsterdam en regisseert hij diverse theaterproducties.

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.