Nilgün Yerli

Nilgün Yerli (1969) is cabaretiere, columniste (voor Het Parool, VPRO-radio, Utrechts Nieuwsblad), programmamaakster, schrijfster.

Ze werd geboren in Turkije en kwam op haar tiende naar Nederland waar ze opgroeide in Friesland en Overijssel. Ze is één van de weinige allochtonen die cabaret maakt over de multiculturele samenleving. Haar inspiratiebron is doorgaans het dagelijks leven en haar eigen ervaringen met vooroordelen. Als belangrijkste reden van haar succes noemt ze: zelfspot, en in die zin lijkt ze veel op de Marokkaanse stand-up comedian Najib Amhali.
Nilgün Yerli: “Een Turks meisje dat op het podium staat en haar landgenoten en afkomst op de hak neemt, dat is bijzonder.”

Vijf jaar lang was ze de helft van het voormalige cabaretduo Turkish Delight, waarmee ze langs bedrijven en theaters trok. Met haar partner Mark Koudijs vormde ze vervolgens het cabaretduo Turkse Troel. ‘Wat zeg ik’ was in 1999 haar eerste solo-programma.

Al enige jaren schrijft Yerli een column in Het Parool, bundelingen hiervan zijn uitgegeven onder de titels ‘Turkse Troel’ en ‘Acht jaargetijden’. De biografische roman ‘De garnalenpelster’ was een verkoopsucces.

In 2006 neemt ze twee jaar sabbatical en brengt deze tijd in Turkije door met haar familie. Voor de AVRO maakt ze het programma Bij Yerli. In Turkije ontvangt ze in iedere aflevering een bekende Nederlander. Hoe voelt het voor hen om gast te zijn?

In 2009 komt ze terug met de nieuwe voorstelling ‘De adem van Eva’ en komt ze bij de de zender ‘Het Gesprek’ terug met het tv programma ‘ Bij Yerli’, een talkshow vanuit de Kleine Komedie.

In 2011 komt ze met haar zesde solo-voorstelling ‘Weer met Henk”. Wederom begeleid door haar inmiddels vaste pianist Wim Veenhof. In dat jaar begint ze ook met de opname van haar eerste cd ‘Dinle!’ Een cd met de mooiste liedjes uit haar theatervoorstellingen.

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.