Bert Kruismans

humorist/schrijver/radiomens/gazettenvent/televisiesmoel/zanger/tuinier (als het echt moet)

Bert begon zijn carrière als redacteur en presentator bij Studio Brussel, Donna en de VRT-Nachtradio. Hij werkte in het verleden als redacteur, scenarist en producer van tv-programma’s.

Hij schreef theaterteksten voor Els De Schepper en An Nelissen.

Als stand-up comedian behoort hij tot de absolute top van Vlaanderen. In ’97 stond hij mee aan de wieg van ‘The Comedy Circus’, het allereerste Vlaamse stand-up-comedy-collectief. 5 jaar lang dook hij overal op in Vlaanderen en Nederland met het gezelschap ‘Bonjour Micro’. Het leverde hem de ‘Lunatic Standup Comedy Award’ op in 98 en een finaleplaats in Humo’s Comedy Cup in 1999 en in 2000.

Vanaf 2002 maakte hij twee jaar lang het land onveilig met zijn eerste onemanshow ‘Kruismans vraagt zich af’.

In 2004 was er de opvolger ‘België voor Beginners’. 160 theatervoorstellingen, 60.000 toeschouwers, 2 radio-uitzendingen op Radio 1, 2 tv-uitzendingen op Canvas, een boek én een dvd. Noem het gerust een multimediaal project.

In 2007 was er de derde onemanshow ‘Wereldberoemd in Vlaanderen’. De publicatie van het boek met dezelfde titel leverde hem heel wat perscommentaren en een proces op. (Dat hij glansrijk heeft gewonnen.) Ratrace was de vierde show, op reis door Vlaanderen vanaf oktober 2008, ook verkrijgbaar op dvd.

In 2009 schreef Bert Belgische geschiedenis. Hij was de eerste Vlaamse humorist die de taalgrens overstak met een Franstalige show ‘La Flandre pour les nuls’. Een eerste voorstelling was goed voor de Prix des Cafés-théâtres’ op het Festival International du Rire de Rochefort. De voorstelling toerde 3 jaar lang, werd meerdere malen uitgezonden door de RTBF. De honderdste voorstelling in het Koninklijk Circus kwam op dvd terecht.

In het voorjaar van 2010 volgde een gloednieuwe versie van ‘België voor Beginners’, exclusief te bekijken in Nederland.

In 2011 en 2012 was Bert op rondreis door Vlaanderen en Nederland met zijn show ‘Geen Gezeik, Iedereen Rijk!’ In 2013 volgde ‘Vaderland’, waarvan ook een Franstalige versie ‘La Bertitude des choses’ het daglicht zag.

In 2011 verscheen het tweetalige boek ‘Foert Non Dì Dju, Kroniek van de langste regeringscrisis in de geschiedenis’, met teksten van Bert en tekeningen van de Luikse cartoonist Pierre Kroll. In 2012 volgde Foert Non Dì Dju, deel 2.

In 2013 zag ‘Meneer de Notaris’ het daglicht, een boek waarin jurist Bert Kruismans de verhalen bundelde van de Belgische notarissen van de jaren 50 tot nu. Het boek werd meteen een bestseller.

Op Radio 1 leverde Bert z’n vlijmscherpe analyses in ‘De Nieuwe Wereld’ en maakte hij drie jaar lang samen met Fritz Vandenheuvel ‘Het Reyerscomplex’. Op Radio 2 schoof hij mee aan tafel in De Raadkamer en presenteerde hij het zomerprogramma ‘Vlaanderen voor Beginners’. Bij de RTBF duikt hij sinds 2010 op als columnist, elke maandagochtend op de radiozender La Première. Een aantal van deze columns werd ook uitgezonden op France Inter.

Bert schreef de voorbije jaren columns en reportages voor De Morgen, De Juristenkrant, Notarius, Radio 1, Radio 2, en Libelle. In Aalst en omstreken duikt hij ook wel ’s op als frontman van het pretentieloze muziekgroepje ‘Niet Van Hier’.

Als professor doctor Bert Kruismans had hij het laatste woord in het debatprogramma ‘Polspoel en Desmet’ op VTM. Bij de Vlaamse tv-kijker staat hij vooral bekend als de allerslimste mens ter wereld. Zeven jaar lang was hij ook een vaste waarde in ‘De Rechtvaardige Rechters’ op Canvas. Voor Arte Belgique fungeerde hij als een stem uit Vlaanderen in het cultuurprogramma ‘50 degrés nord’.

In 2012 verscheen Bert als eerste Vlaamse presentator op de RTBF-televisie sinds 30 jaar. Hij presenteerde samen met Luikenaar Pierre Theunis de Franstalige versie van het VRT-bierprogramma ‘Tournée Générale’, te zien op La Une en TV5 Monde. Dat leverde hem een gastpresentatie op aan de zijde van Jaimie Oliver in The Food Fight Club op het Britse Channel Four. In oktober 2013 zag ‘Tournée Générale seizoen 2’ het daglicht.

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.