Peter Heerschop

Petrus Theodorus (Peter) Heerschop (Bussum, 7 september 1960) is een Nederlandse cabaretier, acteur, televisieprogrammamaker en schrijver.

Carrière

Heerschop ging na het Sint-Vituscollege, een vwo school in Bussum, naar de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Hier leerde hij Joep van Deudekom kennen, met wie hij goede vrienden werd. Viggo Waas zat twee klassen lager. Eind jaren tachtig richtten ze cabaretgroep NUHR op en deden in 1987 totaal onvoorbereid mee aan Cameretten, waar ze tot in de finale doordrongen.

Hij was te zien in de televisieprogramma’s Kopspijkers en Vrienden van Van Swieten. Aan beide programma’s schreef hij zelf ook mee.

Sinds 2002 verzorgt Heerschop iedere vrijdagochtend een weekoverzicht genaamd Lieve Marianne, in het radioprogramma Evers Staat Op van Edwin Evers op 538. De naam van dit overzicht is ontleend aan schaatsster Marianne Timmer, aan wie hij het overzicht zogenaamd vertelt. Het onderdeel werd namelijk bedacht tijdens de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City. Tijdens de Olympische spelen in Vancouver deed hij deze column samen met Viggo Waas elke dag.

Met Hans Sibbel (Lebbis) maakte hij in juni 2003 voor NET 5 het programma 127 wensen: op reis met… Het programma was een combinatie van een reisprogramma en een natuur-documentaire, afgewisseld met stukjes uit het theater, waar ze een publiek over hun avonturen vertelden. Hij speelde een leraar in de film Shouf Shouf Habibi! en de hoofdrol in de korte film Balbezit.

In 2006 maakte hij zijn theaterregiedebuut met het stuk Het Goede Lichaam, de opvolger van De Vagina Monologen, beide geschreven door Eve Ensler.

In oktober 2007 verscheen het boek Lieve Marianne, een selectie van gebundelde columns waarmee Peter elke vrijdagmorgen bij Radio 538 de week uit en het weekend in luidt. Van dit boek is ook een luisterboek verschenen.

In november 2008 is het tweede boek uit de reeks Lieve Marianne verschenen.
In oktober 2009 verscheen Lieve Marianne deel 3. De gehele reeks Lieve Marianne wordt uitgegeven door FC Klap.

In 2008 en 2009 presenteerde Peter Heerschop samen met Viggo Waas het Gala van de Nederlandse film, waarin de Gouden Kalveren werden uitgereikt. Vanaf medio 2009 was hij actief als teamcaptain bij het quizprogramma Ik hou van Holland bij RTL 4, als opvolger van Beau van Erven Dorens. Omdat hij zijn teamcaptainschap niet kon combineren met zijn theaterwerk stopte hij hier in 2011 mee. Zijn opvolger werd Guus Meeuwis. Met Viggo Waas maakte Heerschop ook de online videoserie ‘de Voetbalkantine’ voor de website www.voetbal.nl, waarbij de amateurvoetbalclubs op ludieke wijze werden gevolgd. In seizoen 2011-2012 is Heerschop teamcaptain bij het programma Wat vindt Nederland?, samen met Katja Schuurman en Jack Spijkerman.

Maakte ook deel uit van NUHR en De Ploeg.





Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.