Alex Roeka

Alex Roeka werd geboren in Ravenstein, Noord-Brabant. Tussen zijn negende en achttiende verbleef hij op verschillende kostscholen, waar zijn liefde voor muziek en poëzie werd gewekt. Na de middelbare school ging hij psychologie studeren in Nijmegen.

Hij onderbrak zijn studie om op een zeesleper te gaan varen. Een jaar later hervatte hij zijn studie in Amsterdam. Daar studeerde hij af en werkte vervolgens enige tijd als psycholoog.

Ondertussen raakte hij in de muziek verzeild en begon Nederlandstalige songs te schrijven en ermee op te treden. In 1996 verscheen zijn eerste cd Zee Van Onrust. Tegelijkertijd ontdekte hij het theater en kreeg, gebaseerd op de cd, zijn eerste theaterprogramma gestalte.

In 2000 ontving hij voor zijn lied Noem ’t Geen Liefde de Annie M.G. Schmidtprijs. Vanaf dat moment bleven de cd’s en theaterprogramma’s elkaar met regelmaat opvolgen: Wildernis, Wolfshonger, Schemerdrift, Hadeskade, Mannenwoestijn, Beet Van Liefde.

In 2007 werden zijn verzamelde liedteksten in boekvorm uitgegeven door Nijgh & van Ditmar.

De in 2009 verschenen cd Beet Van Liefde werd bekroond met een Edison. In 2010 tekende hij een contract met het toonaangevende platenlabel Excelsior-Recordings en werd zijn achtste cd Zachtaardig Vergooid opgenomen.

Voor zijn negende cd 'Gegroefd' ging hij in zee met de jongens van de Johan-band. Deze samenwerking resulteerde in een nieuwe klank. Wat rauwer, wat schurender, wat meer gericht op de popmuziek maar tegelijk ook kwetsbaar en intiem. Met deze cd Gegroefd sleepte Alex Roeka zijn tweede Edison in de wacht.

Nu, 2017, speelt Roeka al zo'n 25 jaar in alle theaters van Nederland en af en toe ook in België. Van Groningen tot in Brussel. Ondertussen werkt hij gestaag door aan wat inmiddels zijn Muziektheater Van De Autobiografische Stroom is gaan heten.

Discografie:

1996: "Zee van Onrust"
2003: "Wildernis"
2004: "Wolfshonger"
2005: "Schemerdrift"
2006: "Hadeskade"
2007: "Mannenwoestijn"
2009: "Beet van Liefde"
2010: "Zachtaardig Vergooid”
2013: "Gegroefd"

Bibliografie:

2007: verzamelde liedteksten in boekvorm
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.