Sjaak Bral

“Ik ben wel eens vergeleken met Wim T. Schippers, omdat ik op zoveel verschillende manieren creatief bezig ben. En ik moet zeggen, ik vind dat een heel groot compliment – voor Wim T. Schippers.”

Cabaretier/columnist/schrijver Sjaak Bral is een geboren en getogen Hagenees. Humoristisch, scherpzinnig, eigenwijs, trefzeker: een improvisatietalent dat zich in veel disciplines uitbundig manifesteert. Of, zoals hij zelf zegt: ‘Niets menselijks is mij vreemd’.

Cabaretier

Sjaak Bral begint zijn carrière in 1992, na een turbulent optreden in het Veronica-programma RUR en een spraakmakend interview in het radioprogramma ‘De Avondspits’. Al snel blijken zijn talent en humor perfect in het theater te passen, waar Sjaak binnen twee jaar een succesvol stand-up comedian wordt. Het podium is de plek waar hij zich voor het eerst in zijn leven op zijn plaats voelt. ‘Ik sta liever in het theater dan dat ik thuis ben’. Het smaakt naar meer en een solovoorstelling als cabaretier blijkt een logische stap. Sjaak beweegt zich daarbij op geheel eigen wijze door het theaterlandschap, niet gehinderd door enige voorkennis of de tirannie van aangeleerde wetmatigheden (hij doorliep geen opleiding en deed nooit mee aan wedstrijdcabaret). Na zeven reguliere theaterprogramma’s en elf oudejaarsconferénces is inmiddels overduidelijk dat het publiek hem omarmt. Recensenten zijn vaak in complete verwarring – maar loven zijn eigenzinnige talent.

Columnist

Sjaak is inmiddels ook regelmatig in de media te vinden. Op televisie presenteert hij een Columnist / schrijver / presentator
Sjaak is regelmatig in de media te vinden. Op televisie is hij werkzaam voor tal van omroepen en presenteert radio- en tv-programma’s. Momenteel presenteert hij het lunchprogramma ‘Broodje Bral’ op Omroep West. Als tekstschrijver/humorist werkt hij achter de schermen in Hilversum mee aan uiteenlopende programma’s.

Zijn commentaren zeer gewild. De dagelijkse columns in AD/Haagsche Courant (sinds 1998 tot heden) zijn een bron van puur vermaak als ook verhitte discussies. Niets en niemand blijft gespaard, indachtig de woorden van W.F.Hermans: ‘Een goede columnist laat geen vijand in leven’.

Schrijven doet hij al sinds zijn prille jeugd en het is dan ook niet verwonderlijk dat vele boeken van zijn hand zijn verschenen. Ook schrijft hij theater- en liedteksten voor andere artiesten en is momenteel bezig met zijn tweede libretto voor een opera van het Residentie Orkest, ‘Scheveningse Kuren’, ter ere van de viering van 200 jaar badplaats, welke van 6 tot 9 september 2018 in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen wordt opgevoerd.

Sjaak & het bedrijfsleven
Sjaak is zelfstandig en onafhankelijk ondernemer. Hij gaat er prat op dat hij nog nooit een baas heeft gehad. ‘Ik had al vrij snel in de gaten dat een baas iemand is die meer verdient dan jij. Dus ik wist: ik moest baas worden.’

Zijn improvisatietalent en kennis over het bedrijfsleven worden veelvuldig ingezet bij zakelijke bijeenkomsten. De competenties van Sjaak Bral voor bedrijfsevenementen zijn uiteenlopend maar voldoen aan de filosofie van Sjaak: altijd een knipoog met klasse.

Als dagvoorzitter kan hij uw congres sfeer en inhoud geven.

In zijn rol als ijsbreker opent Sjaak bijeenkomsten om de focus van de aanwezigen in de juiste richting te zetten. Als we samen lachen delen we iets: ons gevoel voor humor.

Een prachtige springplank voor de dag.

Sjaak Bral schrijft ad-hoc conferences voor tal van organisaties. Hij brengt deze met veel zeggingskracht, waarbij humor altijd wordt benut om het doel van de bijeenkomst te bereiken. Immers, door het gat van de grap waait de wind van de waarheid.

Ook is Sjaak Bral een veelgevraagd spreekstalmeester/presentator bij tal van bedrijfevenementen.

Lijst van recente opdrachtgevers op aanvraag

Zijn verzamelde columns uit de Haagsche Courant van 2004 zijn verschenen onder de titel ‘In de aanval’. In 2005 verschenen ‘Licht in mijn hoofd, een verzameling reisverhalen, en ‘Bral is bloedlink’, zijn verzameld werk uit 2005. Zijn irritaties over het moderne leven bundelt hij in 2007 in het boek ‘Eigentijdse Ergernissen’. Met de band SFD maakt hij de cd ‘Takkekerst’, een muzikale aanklacht tegen de ‘gezellige’ kerstmaand. Het lied ‘De boom staat in de kamer’ van die cd wordt een regelrechte cult-hit.

Discografie:

“Hurken in de Berm” (DVD/CD)
“Op ware Grootte” (DVD/CD)
2005: ‘Takkekerst” (cd met de band SFD)

Bibliografie:

1998: “Ut Groen Geile Boekkie”
2000: “Haagse Scheurkalender”
2000: “Haags Bloed”
2001: “Haags, de Kugsus”, een talencursus Haags (inclusief een CD met taallessen)
2003: “In de aanval”
2004: “In de aanval” zijn verzamelde columns uit de Haagsche Courant)
2005: “Licht in mijn hoofd”, een verzameling reisverhalen
2005: “Bral is bloedlink”
2006: “‘Haagse Bluf'(audioboek)
2007: “Eigentijdse Ergernissen”
2008: “ut Nieuwe Groen-geile Boekie”
20 jaar Vaarwel (bloemlezing uit twintig jaar oudejaarsconferences)

Verzamelde columns:

2004: In de aanval
2005: Bral is Bloedlink
2009: Vandaag de dag
2010: De mensen in het land
2011: Bij de tijd
2014: Hard op de Tong

Discografie:

CD’s
1992: Krèg ut zuâh (single-cd)
2001: Alle 13 Haags
2002: Hurken in de berm
2004: Op Ware Grootte
2004: Aan de andere kant (luisterliedjes)
2005: Takkekerst (kerstliedjes)
2008: Puâh Haags gelul (met Boozy/Karel Kanits/Jeffrey Huf)
2015: Liedjes van Vaarwel (luisterliedjes)

DVD’s
2003: Hurken in de berm
2004: Op Ware Grootte
2006: Bloedlink
2008: Wij, Nederlanders
2009: Koffiehuis de Ooievaar

Diversen

2004: Haags, de Kugsus (taalcursus/boek en CD)
2000: Groen Geile Scheuâhkalendâh (co-auteurs M. Rueb en R.J. Rueb)
2006: Haagse Bluf (luisterboek 2CD)
2014: Groen Geile scheuâhkalendâh (co-auteurs M. Rueb en R.J. Rueb)

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.