Ronald Goedemondt

Sinds hij ongeveer tien jaar oud is weet Ronald Goedemondt dat hij op een podium wil staan. Veertien jaar later maakt hij die stap en staat hij voor het eerst als stand-up comedian op een podium in Amsterdam. Het duurt niet lang voordat hij auditie doet bij Comedytrain en veel gaat optreden in Toomler, het thuishonk van Comedytrain. Hij werkt een aantal seizoenen voor het radioprogramma ‘Spijkers met Koppen’ en als redacteur van het tv-programma ‘Dit Was Het Nieuws’, maar zijn focus blijft heel bewust op het theater. In 2003 waagt hij de stap naar Cameretten met het idee om zich verder te ontwikkelen van stand-upper tot cabaretier. Dat blijkt een goede zet. Jury en publiek belonen hem met de eerste prijs. Dan begint het intensieve proces naar de totstandkoming van het eerste avondvullende programma. En dat komt er. In 2005 gaat ‘Spek’ in première en wordt door pers en publiek goed ontvangen. De mond tot mond reclame van de bezoekers, verklaart wellicht waarom hij als debutant (!) vier dagen lang in een uitverkochte Kleine Komedie speelde.

‘Alledaagse logica is niet aan hem besteed. Hij springt van de hak op de tak en hij gunt ons een prachtig kijkje in zijn hoofd, waarin het voortdurend spitsuur is en waarin briljante grapjes ontstaan.’

Dat was wat het juryrapport vermeldde toen Ronald Goedemondt (1975) in 2009 met zijn derde soloprogramma Dedication genomineerd werd voor de belangrijke cabaretprijs de Poelifinario. En beter hadden wij het niet kunnen zeggen. Al vanaf het moment dat hij op de basisschool een rol krijgt in een kerstmusical, weet Ronald Goedemondt dat het podium zijn plek is. Later ziet hij het werk van komieken als Eddy Murphy, Robin Williams, Richard Pryor en Gene Wilder en in hen herkent hij wie hij is en wat hij wil gaan doen. Toch duurt het nog tot 1999 voordat hij voor het eerst een (open) podium durft te betreden. Een paar maanden later doet hij auditie bij Comedytrain en wordt Toomler, het episch centrum van de Nederlandse comedy, zijn vaste hang-out.

Dan gaat het plotseling razendsnel. In 2003 wint hij de jury- én publieksprijs op Cameretten. In 2004 trekt hij de theaters in mijn zijn eerste soloprogramma Spek. Vanaf 2006 speelt hij twee seizoenen lang Ze Bestaan Echt. En in 2008 begint hij aan een ware triomftocht met zijn derde show Dedication. Stuk voor stuk pareltjes van programma’s die ervoor zorgen dat Goedemondt nu tot één van ’s lands beste comedians gerekend wordt. Ronald is op slag bekende Nederlander wanneer hij in het Oudejaarsprogramma van de Vara een magistrale Geert Wilders neerzet (‘de linkse grachtengordel cabaretteketet’). ‘Goedemondt mept zijn gedachten in het rond als squashballetjes in een kleine ruimte’ schreef de Volkskrant. In zijn nieuwe programma “De R van Ronald” draait het om vrijheid en veiligheid. De

Volkskrant schreef: ‘Goedemondt plaatste zich met dit programma boven op de cabaret-Olympus. Hij zet zijn neuroses uit het dagelijkse leven op meesterlijke wijze om in ijzersterke, absurde grappen.’

Ronald is nog steeds lid van Comedytrain en probeert regelmatig nieuw materiaal uit op het podium van Toomler.

Sluipschutters Van markt tot manege, van speedboot tot catwalk, van sauna tot sekspaleis. De Sluipschutters verplaatsen zich in moordend tempo. Als poppendokter, lijkschouwer, lifeguard, vechtsportleraar, graafmachinist of naaktloper. Hoe goed je ook oplet, je ziet ze never nooit aankomen. Een humoristisch BNN-VARA sketchprogramma met Ronald Goedemondt, Bas Hoeflaak, Leo Alkemade en Jochen Otten.

1975 – geboren in Tegelen

1985 – sinds hij 10 jaar is weet Ronald dat hij op een podium wil staan

1999-2002 – Ronald staat in 1999 voor het eerst als stand-up comedian op het podium van het Comedycafé in Amsterdam en doet kort daarna auditie bij Comedytrain. Hij gaat daarna veel optreden in Toomler, het thuishonk van Comedytrain. Ondertussen werkt hij voor het radio-programma ‘Spijkers met Koppen’ en het TV-programma ‘Dit was het nieuws’.

2003 – Ronald doet mee met Cameretten en wint zowel jury- als publieksprijs.

2005 – zijn eerste avondvullende programma ‘Spek’ wordt door pers en publiek meteen goed ontvangen. De mond tot mond reclame van bezoekers verklaart wellicht waarom hij als debutant (!) 4 dagen lang in een uitverkochte Kleine Komedie speelde.

2006 – tweede avondvullende voorstelling ‘Ze bestaan echt’. Registratie van ‘Spek’ wordt bij de VARA uitgezonden en op DVD uitgebracht.

2007 – Ronald kiest Hekwerk Theaterprodukties als impresariaat. ‘Ze bestaan echt’ wordt genomineerd voor de Neerlands Hoop 2007 en is nog een seizoen in de theaters te zien.

2008 – Registratie van ‘Ze bestaan echt’ wordt bij de VARA uitgezonden en op DVD uitgebracht. Ronald wint de Neerlands Hoop 2008, de prijs voor die veelbelovende theatermaker met het grootse toekomstperspectief. Derde avondvullende voorstelling ‘Dedication’ gaat in première. Zowel pers als publiek zijn zeer lovend over dit programma.

2009 – Ronald gaat met zijn theatershow ‘Dedication’ in reprise t/m maart 2010. ‘Dedication’ wordt genomineerd voor de Poelifinario 2009, de prijs voor beste cabaretprogramma van het seizoen. Ronald wint de Edison Comedy 2009 voor de DVD-registratie van ‘Ze bestaan echt’.

2010 – Ronald speelt t/m maart ‘Dedication’

2011 – Registratie van ‘Dedication’ wordt bij de VARA uitgezonden en op DVD uitgebracht. Ronald gaat in première met zijn vierde voorstelling ‘Binnen de lijntjes’. Gevolg: super mooie recensies. In mei maakt de jury van de VSCD bekend dat ‘Binnen de lijntjes’ genomineerd is voor de Poelifinario 2011.

2012 – ‘Binnen de lijntjes’ wordt in december door de VARA uitgezonden op TV. Ronald begint met de try-outs van zijn nieuwe show ‘De R van Ronald’.

2013 De DVD van Binnen de lijntjes verschijnt met als extraatje interviews van Ronald met Wim Helsen, Paulien Cornelisse en Youp van ’t Hek. De R van Ronald gaat in de Leidse Schouwburg in première. De voorstelling krijgt overwegend vijf sterren recensies en wordt genomineerd voor de Poelifinario 2013. In augustus start het eerste seizoen van het BNN sketchprogramma Sluipschutters met Ronald en collega’s Bas Hoeflaak, Jochen Otten en Leo Alkemade.

2014 Op 26 december wordt De R van Ronald op NPO 1 uitgezonden.

2015 In november is seizoen 2 van Sluipschutters op tv.

2016 In april gaat Geen sprake van in première in De Kleine Komedie.

Dvd’s:

2006: ‘Spek’ 2008: ‘Ze bestaan echt’ 2011: ‘Dedication’



Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.