Raymond Clement

Bron: www.raymondclement.nl



Tijdens de jaarlijkse uitvoeringen van de schoolrevue's van het Eijkhagencollege, waar hij zijn middelbare schooltijd verbleef, pakte de smaak van de paplepel definitief. In deze periode zette hij zijn eerste eenakter op schrift, zocht samen met compaan Jorg Dautzenberg enthousiaste medeleerlingen en de eersteling was geboren. Onder de productienaam D2C maakten Dautzenberg en Clement verder een avondvullende revue met de titel : De luu, wie ver woare, sint en wie ver weare!" Een cabaretske en muzikale reis van prehistorie tot in de toekomst, onder grote belangstelling uitgevoerd in de Brandpootzalen te Landgraaf.



Inmiddels speelde Clement ook mee in het Streektheater. Na een aantal producties met veel plezier als acteur te hebben meegewerkt, bestond de mogelijk naast Fred Ruyten, de regie-assistentie waar te nemen en een nieuwe theaterinvulling was geboren.



Naast een aantal assistenties nam Clement de sprong en regisseerde een aantal producties bij theatergroep Gans Geweun te Landgraaf. Een veelheid aan producties zouden volgen. Zo regisseerde hij onder meer bij Toneelvereniging Kuvri te Heerlen, TOG Bocholtz, KDO Mechelen en Toneelgroep Melick.



Al regisserend ontdekte Clement de discrepantie tussen het aanbod van kluchten en blijspelen, aangeboden door landelijke uitgevers en de specifieke vraag van de regio. Dit inspireerde hem tot het bewerken van een aantal kluchten om uiteindelijk ook geheel eigen werk te produceren, waaronder, o.a. : "Doa kinste gif op numme" en de kluchtige eenakter "Repetere. Ook kwamen aantal avondvullende stukken kwam in co productie tot stand. Altijd trachtend de charme van het volkstoneel te laten bestaan, echter het geheel te verpakken in een modern jasje. Zowel stilistisch als technisch, verschilden daarmee te uitvoeringen van het traditionele.



Naast de diverse toneelactiviteiten vormde Clement jaren lang samen met Math Leise het span : Cabaret Geradbraakt. Clement maakte in totaliteit zeven programma's die hij samen met Math speelde in de regio Zuid Nederland.



Cabaret Geradbraakt stond voor Limburgs Cabaret. Hedendaagse maatschappij kritiek, in het geheel verpakt in een meestal mytisch verhaal om na menig hilarisch zijsprongetje terug te komen bij een boodschap.



Binnen het collectief van de Stichting Creater, was hij jarenlang mede verantwoordelijk voor een diversiteit aan activeiten. Van ludieke omlijsting van seminars en personeelsfeesten, tot avondvullende producties.



Inmiddels staat de premiere voor zijn "solo derdeling" gepland op 30 oktober 2008. Na "Zag ig dat hel-op en Blauw Neut" welke goed door de pers en publiek ontvangen mochten worden, is het aan "Onbehouwe Vaart" om wederom een rondgang te maken langs de Limburgse Theaters.



Naast de "avondvullende" activiteiten is Raymond wekelijks te horen in de L1 discussie en opinie programma waar hij binnen "de Clementie" de kans krijgt in cabarateske columnvorm zijn kijk op de wereld te ventileren.




Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.