Nathalie Baartman

Nathalie Baartman is in Borne (Twente) geboren.

Op de leeftijd van acht komt ze voor het eerst in aanraking met een orgel. Ze is op slag verliefd op dit instrument met de indrukwekkende knopjes. Ook al in diezelfde tijd, begint ze verhaaltjes te schrijven, met stuk voor stuk een tragische afloop. Haar grote voorbeeld is Oma Knots (van de televisieserie De Familie Knots).

Op haar zeventiende verhuist ze naar Nijmegen om psychologie, filosofie en ontwikkelingsstudies te studeren. Vanuit haar idealistische wereldbeeld, is ze voornamelijk geïnteresseerd in de fundamentele fout van de mensheid die maakt dat er zoveel ellende in de wereld is. Na een jaar denken, wordt het tijd daar iets aan te gaan doen. In een zeer ruraal gebied in Duitsland leeft ze haar idealen uit. Tussen echte hippies, leeft ze milieuvriendelijk. Aan demonstraties heeft ze een dagtaak.

Eenmaal terug in Nederland, volgt ze een opleiding tot dramatherapeute. Ondertussen schrijft, (buik)danst, zingt en speelt ze. Ze volgt lessen op de amateurtheaterschool in Nijmegen en doorloopt het eerste jaar docent drama op de HKU te Utrecht. Al deze ervaringen leiden er uiteindelijk toe dat Nathalie kleinkunst wil en moét maken. De rest is geschiedenis.

Ze wordt aangenomen op de Koningstheaterakademie in Den Bosch. Voor haar eerste programma STAM (30 min.) ontvangt zij de persoonlijkheidsprijs tijdens het cabaretfestival Cameretten 2004 en de ‘Voor de Leeuwen-trofee’ 2005: een onderscheiding voor eindejaars theatermakers van alle hogescholen voor de kunsten.

Daarna werkt ze STAM uit tot een avondvullend programma, waarmee ze in 2006 – 2007 en begin 2008 langs diverse theaters trekt. In april 2008 start ze de try-outs van LOS, in seizoen 2008 – 2009 en ook in 2009 – 2010 pakt ze de voorstelling weer op. In maart 2008 speelt ze tevens mee in Girls Comedy Night.

In 2009 verschijnt haar eerste boek Ik heb iets met prutsers met daarin de columns die ze gedurende twee jaar schreef voor de Twentsche Courant Tubantia.

In het najaar 2010 start ze het cabaretprogramma RAAK. Tegen het einde van 2010 speelt ze mee in een eindejaarsconference Wachten op Vrijdag met slechts vrouwen, die enthousiast wordt onthaald door pers en publiek.

In seizoen 11-12 pakt ze RAAK weer op. In september 2012 start ze haar derde cabaretprogramma Prei met mij.

Nathalie schrijft tevens columns voor De Twentsche Courant/Tubantia. Deze eerste reeks columns is in boekvorm verschenen in Ik heb iets met prutsers. Nathalie is ook gastcolumniste van TM en schrijft columns voor de radioprogramma’s Cappuccino en Vroege Vogels.

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.