Wivineke van Groningen

Wivineke van Groningen (21-6-1957) wist al heel vroeg dat ze actrice wilde worden. Thuis staat er een immer goedgevulde verkleedkist en in de omgeving zijn altijd wel kinderen om samen toneelstukjes mee te doen.

Op haar middelbare school in Nijmegen wordt niks aan toneel gedaan. Gelukkig werkt haar moeder op de toneelacademie in Arnhem en gaat Wivineke regelmatig mee om een eindpresentatie bij te wonen.

Na vergeefse pogingen om op de toneelschool in Arnhem of op de Akademie voor Kleinkunst in Amsterdam terecht te komen, beproeft Wivineke van Groningen haar geluk in Maastricht. En met succes. Vanaf de eerste dag op die toneelschool voelt zij zich thuis en heeft ze het, samen met medeleerlingen Gijs Scholten van Aschat, Peter Blok en Maria Goos uitstekend naar haar zin. “Ik was thuis”, zegt ze zo’n 18 jaar na haar afstuderen in 1983.

Dat afstuderen, met een geruchtmakende uitvoering van Klassenvijand van Nigel Williams, bezorgt Wivineke direct een baan bij Toneelgroep Centrum. Ondanks de kwaliteit die daar aanwezig is, voelt zij zich al na twee jaar ongelukkig. Zij wil liever zelf de keuzes maken in welk stuk, met welke regisseur en met welke medespelers zij aan de slag gaat. En zo kiest zij al snel na haar toneelstudie voor een freelance bestaan. Eerst speelt zij nog een jaartje bij de Scholengroep van Centrum in De Keizerin van België van Maria Goos, maar snel daarna zoekt zij haar eigen weg.

Afwisseling en uitdaging.
Wanneer je de tientallen toneel-, tv- en filmproducties waar Wivineke in gespeeld heeft naast elkaar ziet, valt een enorme diversiteit op. Amusement en diepgang, karikaturaal spel en indringende monologen wisselen elkaar af. En juist die afwisseling en de uitdaging om in een nieuw project weer iets bijzonders neer te zetten is voor haar de motor van het theaterbestaan. Prettige herinneringen bewaart Van Groningen aan rollen in De Vrouw met de Vogelkop en De Wasserette, beide in regie van Margrith Vrenegoor. Daarnaast staat Wivineke ook regelmatig en met veel plezier in stukken van Mette Bouhuys onder andere De Tweeling en in de producties van Bruun Kuijt, zoals David Copperfield en Het Mysterie van Charles Dickens.

Wivineke van Groningen is niet alleen te zien in theatervoorstellingen, maar ook in film en op televisie. Het aardige van dat werk is voor haar het combineren van techniek en spel. Een mooie rol speelt zij in Belle, een film van Irma Achten. Op televisie is zij vanaf september 2001 onder andere te zien in de tv-serie Wings.

Op het podium schittert zij in de seizoenen 1999-2000 en 2000-2001 als Lotte in de herneming van De Tweeling, naar het boek van Tessa de Loo. In de zomer van 2002 is ze de koningin in Koninginnedrama and now for something completely different. Tot februari 2003 speelt Wivineke in Niet eens in de Gaten dat het de mooiste Tijd was. In het najaar 2003 is Wivineke te zien in IC, een nieuwe ziekenhuisserie op televisie. In november 2003 en september 2004 acteert ze in Nu Even Wel, een toneelstuk over de vriendschap tussen vier vrouwen, geschreven en geregisseerd door Maria Goos. De voorstelling beleeft een reprise in het voorjaar van 2006. In december 2004 speelt ze samen met Han Oldigs in Dinner for One in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Van half oktober tot en met december 2005 speelt ze de rol van de wetenschapster Agnetha, die onderzoek doet naar het brein van seriemoordenaars in het ijzingwekkende toneelstuk Frozen van de Engelse schrijfster Bryony Lavery. Catherine ten Bruggencate en Laus Steenbeeke zijn haar tegenspelers.

De draaidagen van Zadelpijn en ander Damesleed, een telefilm van IdtV vinden plaats van eind augustus tot en met september 2006. Daarin neemt Wivineke de rol van Jacqueline voor haar rekening. De telefilm, in samenwerking met de KRO, wordt op 15 april 2007 uitgezonden.

In najaar 2007 speelt ze samen met Debby Petter in Hexen, een toneelstuk geschreven door Youp van ’t Hek. Deze lunchpauzevoorstelling wordt hernomen in seizoen 2008 – 2009, tezamen met een nieuw drama van Van ’t Hek: Mijn Man. Daarmee worden deze twee stukken tezamen, een avondvullende voorstelling.
In december 2007 gaat eveneens de familievoorstelling Niels Holgersson in première, een productie van het Speeltheater: http://www.speeltheater.nl De voorstelling is tot en met april 2008 te zien in diverse theaters in Nederland.

Wivineke speelde de rol van Koningin Aldegonde in de muziektheatervoorstelling Cunera, naar de gelijknamige legende die is gesitueerd in Rhenen, van 1 tot en met 12 september 2009 in Rhenen (www.cunera.nu).

In het voorjaar 2010 is ze nogmaals te zien in De Tweeling.

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.