Irena Filippova

Bron: www.kikproductions.nl

De accordeon is niet echt het meest sexy instrument dat je te binnen schiet. Totdat je Irena Filippova aan het werk ziet. Virtuoos is nog zwak uitgedrukt voor de manier waarop zij met haar accordeon over het podium zwiert. Naast de keiharde klassieke technische bagage, beschikt ze over een natuurlijke flair die vooral in het theater goed naar voren komt.

De Russin Irena Filippova komt uit Saratov, een stad midden in het land, waar de bekende rivier de Wolga stroomt. Al op jonge leeftijd zingt ze mooie, Russische liederen en begeleidt zichzelf op accordeon. Tijdens haar studie aan het middelbare muziekcollege is ze de accordeoniste en zangeres bij de populaire Russische band Kalejdoskop. Na haar opleiding aan het Conservatorium in Rostov aan de Don ontvangt ze de diploma’s voor solo uitvoerend musicus en dirigent. In 1998 speelt ze op het prestigieuze Internationale Accordeonconcours in Klingenthal. Daar krijgt ze een uitnodiging om naar Nederland te komen voor een tweedefase opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze gaat studeren bij de beroemde Russische bajanist Friedrich Lips, Johan de With en Margrit Kern. In 2000 rondt ze haar opleiding cum laude af. In Nederland ontmoet ze gitarist/producent Hans Visser waarvoor ze de titelsong zingt voor de 3D-film Pandadroom van het Wereld Natuur Fonds en De Efteling. Samen schrijven ze vervolgens de theaterprogramma’s over de legendarische Moskoviet Vladimir Vyssotsky, in 2006 Hier komen de Russen en in 2007 Reis door Rusland. In 2007 verschijnt haar dvd De Immigrant en in 2009 de cd Gezellig. In 2008 is Irena als accordeoniste verbonden aan het televisieprogramma Top 2000 a gogo.

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.