Jurg van Ginkel

Comedian (in Nederlands en Engels) en journalist

"Verslavende comedy uit het vuistje"

Al bijna tien jaar lang is Jurg van Ginkel actief binnen alle facetten van de comedy. De donkere grappen en bizarre hersenspinsels van Jurg van Ginkel teisteren al sinds 2003 het Nederlandse comedycircuit. Met succes: in 2008 wist hij het AKF Comedy Concours te winnen.
Hij presenteerde een literair programma op Lowlands: Van Ginkel weet aan alles eigenlijk wel een vrolijke draai te geven.

Maar ook buiten het podium heeft deze Utrechter inmiddels zijn sporen verdiend. Zo was hij drie jaar lang redacteur bij het Amsterdamse studentenblad Propria Cures. Daarnaast nam hij videocolumns op voor Campus.tv en schreef hij voor Speld.nl en verschillende televisieprogramma’s, waaronder die van Javier Guzman.

Jurg van Ginkel is te boeken als stand up comedian, acteur en MC. Jurg is een veelgevraagde comedian in Engelse sets.

Verder neemt hij nagenoeg elke week samen met collega Jeroen Pater de stand in comedyland door met de Comedyhuis Podcasts, was hij een van de eerste leden van het comedyhuis en schrijft hij sketches.

Zoals Jurg zelf zegt:

“Ik ben inmiddels grappig geweest in zo’n beetje elke vorm die ik kon bedenken. Van hoorspel tot boekrecensie en reisverslag. Van sketch tot toneelstuk. Dat kan ik dus ook voor jou doen. Maakt niet uit wat het is: samen maken we het grappiger.”

Jurg van Ginkel is een van de beste grappenschrijvers van Nederland, iets dat hij bewees met zijn bijdrage in het schrijversteam van The Roast of Gordon op Comedy Central. Een show van deze comedian zit vol cynische grappen waarin hij zichzelf en het publiek niet ontziet.

Vanwege het feit dat hij zowel in het Nederlands als Engels vliegensvlug improviseert, is hij een veelgevraagde Master of Ceremonies. Daarnaast presenteerde hij twee jaar lang (2016-2018) het tv-programma De Kwestie op RTV Utrecht waarin hij op eigen wijze de achtergronden van het nieuws onderzocht.

Van Ginkel staat bekend vanwege zijn goed geresearchte bedrijfsoptredens. Zelfs voor 10 minuten grappen maken in het Engels over hortensia’s draait hij zijn hand niet om (zie onder). Ook was hij redacteur bij studentenblad Propria Cures, lid van de Comedy Explosion, presenteerde hij het literaire programma op Lowlands, trad hij voor een experimentele show op onder de invloed van de hallucinogene drug salvia en won hij in 2008 het AKF Comedy Concours.
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.