Martin Bakker

Martin Bakker is een Nederlandse multi-instrumentalist (basgitaar, contrabas, tuba, drums, gitaar, zang).

Bakker speelde live en op de plaat bij verschillende Nederlandse bands en gezelschappen, meestal als basgitarist, waaronder Gruppo Sportivo, Jan Rot, Bombitas, Jango Edwards, Nits, Freek de Jonge, Robert-Jan Stips en Het Groot Niet Te Vermijden.

Bakker is vanaf 1979 actief als beroepsmusicus. Begonnen als bassist in een commercieel orkest genaamd De Roomsoezen met onder anderen Flip en Michiel Jansen, Hans Dagelet en Rinus Groeneveld, speelde hij als 17-jarige al bij Het Werkteater in de voorstelling Een Zwoele Zomeravond, waarmee de theatergroep in het zomerseizoen door Nederland trok met een circustent. Na omzwervingen door Popland met onder meer Gruppo, waarmee hij enige grote Europese tournees (Duitsland, Italië, Scandinavië) deed met als hoogtepunten het Roskilde festival en Rockpalast, sloot hij de samenwerking met Hans Vandenburg af met een tournee door Italië in 1983.

Na ongeveer twee jaar experimenteren met het schrijven van songs met Iddo de Ru, wat weer resulteerde in een band genaamd De Clip (vijfde plaats Grote Prijs van Nederland 1985), ging hij samen met zijn broer Roy (drums) een samenwerkingsverband aan met Jan Rot. Zij vormden een driemansband, maakten een lp en speelden onder meer een jaar lang in het voorprogramma van de Golden Earring. Zij speelden overal in Nederland met als hoogtepunt Parkpop in Den Haag. Samen met Roy vormde Martin Bakker een ritmesectie die vaak heeft samengewerkt met Bombitas, De Clip en later met Freek de Jonge en Robert-Jan Stips.

Na de Bombitas stopte de samenwerking met Roy toen Martin Bakker op tournee ging met Jango Edwards, een Amerikaanse clown met veel werk in onder andere Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland. Toen Edwards na twee jaar de band ontsloeg, legde Bakker contact met Stips die hem vroeg bij de Nits te komen bassen. Met de Nits maakte hij drie tournees en een cd. Nadat Stips stopte bij de Nits vroeg hij Martin Bakker mee om een tournee met Freek de Jonge te doen, samen met Roy. Ze begeleidden hem drie tournees lang en wonnen de Scheveningse cabaretbegeleidingsprijs. Ze maakten in de tussentijd ook nog een solo-cd voor Robert-Jan Stips met opnieuw opgenomen oud Supersister-materiaal, afgewisseld met nieuw materiaal.

Tussen 1997 en 2013 speelt Martin bij Het Groot Niet Te Vermijden, een muziek theatergroep met Louis Kockelmann, Peter Tinke, Jochem Kroon, en Sjoerd Plak. Gezamenlijk maken ze zeven theaterprogramma’s waarmee ze langs de Nederlandse theaters toerden. Sinds september 2013 speelt Martin samen met Joris Lutz in BakkerLutz, een muzikaal duo met als voorstelling “Het is je bloed”.

Vragen aan Martin Bakker

Hoe ben je bas gaan spelen?
Per ongeluk… Ik zat in het schoolbandje en ik was een van de drie gitaristen. We hadden op tv gezien dat er altijd een bassist bij zat. De grote broer van de ene gitarist had wel een bas te koop. Tegen de tijd dat ik veertien was, werd ik voor allerlei bandjes gevraagd. Als basgitarist dus.

Waar kennen we je nog meer van?
Voor ik bij Het Groot kwam, werkte ik onder andere bij Gruppo Sportivo, Jan Rot, Bombitas, Jango Edwards, The Nits, Freek de Jonge en Robert-Jan Stips.

Wat is het raarste dat je ooit voor Het Groot gedaan hebt?
Tuba spelen op stelten. Dat was in Off The Road Again. We wisten niet dat professionele steltlopers altijd blijven bewegen, wij probeerden stil te staan.. . Ik weet nog de eerste keer het doek open ging en het licht onverwacht van rood op blauw ging. Hoe ga ik dit 280 keer volhouden, dacht ik…

Wat kijk en luister je zelf?
Ik ga liefst naar Nederlandse bandjes als The Nits, Golden Earring en ook naar Boudewijn de Groot. Thuis draai ik vooral moderne country, Ryan Adams enzo en de Beatles. Daniel Lanois vind ik bijzonder. Ik ga ook geregeld naar cabaret. Bert Visser of Brigitte Kaandorp en vroeger Hans Teeuwen en Waardenberg en de Jong.

Is er leven buiten Het Groot?
Overdag ga ik naar kantoor. Zo noem ik mijn geluidsstudio waar ik dingen opneem voor anderen en filmpjes monteer. Verder maak ik liedjes met en voor tekstschrijver Arie Vuyk, kindertheater Kijk Haar Nou en anderen.

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.