Haye van der Heyden

Haye van der Heyden (Bilthoven, 20 februari 1957) is een Nederlandse regisseur, acteur, cabaretier, presentator en schrijver van toneelstukken, televisieseries en (kinder)boeken.

Van der Heyden studeerde enige jaren Nederlandse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Zijn theatercarrière begon bij “De Film van Ome Willem” waarin hij werkte als clown en basgitarist. Daarna richtte hij samen met onder anderen Erik Brey het cabaretgezelschap Purper op, waar hij de eerste vijf jaar aan bleef verbonden. Daarna deed Van der Heyden verschillende dingen; hij zong onder meer de bas in verschillende Close Harmony-ensembles, deed aan allerlei vormen van cabaret en speelde in het satirische radio- en televisieprogramma “Binnenlandse Zaken” en de VARA-comedy “Laat maar zitten”, met onder andere John Kraaijkamp sr.

Later ging hij zich meer bezighouden met het schrijven van toneelstukken en ook televisieseries waaronder “In de Vlaamsche pot”, “Diamant”, “Kees & Co”, “Kinderen geen bezwaar” en “Baantjer”. Voor laatstgenoemde serie schreef hij onder zijn pseudoniem Pieke Daalders. Naast het schrijven van televisieseries bleek hij ook quizmaster. In 2000 leidde hij de interactieve quiz “Webstrijd”. Met zijn toneelwerk heeft Van der Heyden enkele onderscheidingen gekregen. Zo kreeg hij in 1980 de Visser-Neerlandiaprijs voor ‘Drie jongens, Drie meisjes” en in 1989 voor “Jaloezieën”. In 1991 kreeg hij voor “Jaloezieën” ook nog de Johan Kaartprijs. In 2002 won hij de Visser-Neerlandiaprijs nogmaals voor het stuk “Gouwe Handjes” dat later twee seizoenen gespeeld werd door John Kraaijkamp.

Naast televisiewerk schrijft Van der Heyden ook romans en kinderboeken, bedoeld voor kinderen in de leeftijd van ongeveer 10-11 jaar. Hij regisseert ook, onder andere “Adele’s Keus” met Adèle Bloemendaal, “the Dutch Black and White minstrelshow”, verschillende theaterprogramma’s van Ome Willem en de theatershows van Ivo Niehe. Hij is enige jaren hoofd Research and Development geweest bij John de Mol Produkties en was in die hoedanigheid de bedenker van de naam van de televisiehit “Big Brother”.

In 2012 stopte de VARA de samenwerking met Haye van der Heyden (onder meer voor de serie “Kinderen geen bezwaar”) vanwege Van der Heydens genuanceerde opvattingen over de PVV.

Van der Heyden woont in Huizen, is getrouwd met Veronique van der Scheer (dochter van Allard van der Scheer) en heeft twee zonen. Eerder had hij een relatie met Sylvia Millecam. Hij is de broer van Chris van der Heijden, de journalist-schrijver.

Toneelwerk

Hij schreef ruim twintig toneelstukken, voor onder anderen Anne Wil Blankers, Annet Nieuwenhuijzen, Piet Römer, John Kraaijkamp, Gees Linnebank, Edwin de Vries, Allard van der Scheer, Nelly Frijda, Josine van Dalsum. Van der Heyden had een eigen comedygezelschap “Mussen & Zwanen”, waarvoor hij ook regelmatig als regisseur van zijn eigen stukken optrad. In het theaterseizoen 2014-2015 stond hij weer met mede-Purperoprichter Erik Brey in de theaters met de voorstelling “Geen kunst!”.

Filmografie

Van der Heyden schreef meer dan 300 afleveringen sitcom, voor onder andere
“Suzanne en de mannen” (2009)
“Kinderen geen bezwaar” (2003-2012)
“Kees & Co” (2004-2006)
“In de Vlaamsche pot” (1990)

En ander tv-drama voor de series:
“Baantjer” (1995)
“Diamant” (1993/1994)
“Bloedverwanten” (2010-2014)
“Divorce” (Vanaf 2011)
“Männer! Alles auf Anfang” (2014-2015)
“Gouden Bergen” (2015)
“Familie Kruys” (2015)

Bibliografie

Hij schreef 20 kinderboeken, waaronder:
“Liefde”(1998)
“Vrijen” (1997)
“Strelen” (1996)
“Zoenen” (1995)
“Kusjes” (1994)
“Proost, lover!” (2000)
“Op de vlucht” (2000)
“De verboden vriend” (2001)
“Het Geheim van de Maffiamoeder” (2005)
“Gered” (2006)
“Het Geheim van de Ontvoering” (2007)

Vier romans:
“Jij bent steeds een ander’ (Contact, 1992)
“Het oor van Van Gogh” (Contact 1995)
“Ooo wat is het fijn om getrouwd te zijn” (Contact 2002)
“Verwarring” (Contact 2004)

En een boek over schrijven:
“Wie Schrijft Die Blijft (bezig)” (Free Musketeers, 2007)

Speelde een voorstelling met Erik Brey.

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.