Yentl Schieman

1986 Geboren in Goes (Zeeland)

2004 Vooropleiding Conservatorium Rotterdam

2005-2009 Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie

2009 Schrijft met Christine de Boer de muziek voor hun afstudeervoorstelling WUST

2010-2011 speelt in de muziektheater productie Here, There and Everywhere

2011 Maakt samen met Daan Colijn de voorstelling OMA bij Bontehond

2012 Richt samen met Christine de Boer ‘Yentl en de Boer’ op

2012-2013 Maakt voor het Fringe Festival de theatrale nachtclub Club Silenzio en Club Silenzio in Space

2012 Winnaar Fringe Silver Award met Club Silenzio

2013 Wint de Wim Sonneveldprijs (jury en publieksprijs) tijdens het Amsterdams Kleinkunstfestival met Yentl en de Boer.

Yentl Schieman (Kruiningen, 22 mei 1986) is een Nederlands actrice en cabaretière. Samen met Christine de Boer vormt ze het muzikale absurdistische cabaretduo ‘Yentl en De Boer’.

Schieman ruilde na 18 jaar het Zeeuwse dorp Kruiningen in voor Amsterdam voor een carrière in het theater. Ze besloot naar De Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie in Amsterdam te gaan, waar ze in 2009 afstudeerde. Met klasgenoot Christine de Boer richtte ze in 2012 het cabaretduo Yentl en de Boer op, waarmee ze in 2013 zowel de Wim Sonneveldprijs als de publieksprijs wonnen op het Amsterdams Kleinkunst Festival.

In het theater was Schieman onder meer te zien in de muziektheatervoorstelling The Beatles – Here, There and Everywhere geregisseerd door Ruut Weissman, Asterdorp van het M-Lab en De Batavia van Hummelinck Stuurman. Naast haar maakprojecten met Christine de Boer speelde zij haar solo Omdat ik niet van Sprookjes hou onder regie van Niels van der Laan en maakte ze samen met Daan Colijn Oma voor productiehuis Bontehond. Op televisie was ze te zien in de series Seinpost en Amsterdam En Vele Anderen. Yentl Schieman maakt sinds 2014 deel uit van het singer-songwriters collectief Het Nieuwe Lied.

In september 2015 ging de film ‘De Overkant’ van Marnix Ruben in première, een verfilming van het gelijknamige korte verhaal van Freek de Jonge, waarin Schieman de vrouwelijke hoofdrol vertolkt.

Tijdens het 18e editie van het internationale filmfestival Film by the Sea in Vlissingen neemt Schieman samen met Saskia Noort, Winnie Sorgdrager, André van Duren, Annelies Verbeke en Jaap Robben plaats in de vakjury onder leiding van voorzitter Adriaan van Dis.Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.