Eveline van Rijswijk

Eveline van Rijswijk (1988) is theatermaker, presentator, dagvoorzitter, spreker, wetenschapscommunicator & politiek historicus. Ze studeerde politicologie, filosofie en geschiedenis aan de Universiteit Leiden en studeerde ook een semester in Berlijn en in Jeruzalem.

Als hoofdredacteur en presentator bij het online- & tv-programma Universiteit van Nederland maakte ze honderden video’s met wetenschappers uit allerlei vakgebieden.
Ze presenteerde ook Focus, het geschiedenis- en wetenschapsradioprogramma van de NTR op NPORadio 1.

In het najaar van 2018 debuteerde Eveline van Rijswijk met de politieke onewomanshow “De Première”, over 100 jaar vrouwen in de Nederlandse politiek en de vraag waar de eerste vrouwelijke premier blijft.

Ze schopte het in de zomer van 2019 tot de finaleweek van De Slimste Mens. Heeft daar uiteraard al die studies voor gedaan.

In 2020 en 2021 speelt ze haar tweede voorstelling, getiteld “Einde Verhaal” over de worsteling met onze identiteit, geschiedenis en verandering.

Ik heb de tijd, kom-maar-door-met-je-halve-geschiedenis:

Ik ben geboren in het jaar voordat De Muur viel. Of, zo je wil, in het jaar dat Nederland het EK won. Er werden in dat jaar nog 149 andere Evelines geboren. In Nederland zijn er bijna 8000 Evelines, ofwel 0,1 % van alle vrouwen heet Eveline. Als je dat niet gelooft of je eigen naam op populariteit wil controleren, ga dan naar de Voornamenbank van het Meertensinstituut: (Ook als je wil weten of mensen hun kind na WOII nog “Adolf” durfden te noemen….)

Mijn verjaardag (17 januari) valt soms op Blue Monday, zogenaamd de meest deprimerende dag van het jaar, maar de wetenschappelijke onderbouwing daarvan is nul, dus ik trek me er niets van aan.Geboren in de zesde stad van Nederland. Zoek maar op welke dat is.
had een fantastische geschiedenisleraar en dito middelbare school. Won in 2005 op 17-jarige leeftijd de dichtwedstrijd “Dichter bij 4 mei” en mocht tijdens Dodenherdenking op de Dam het gedicht “Kleur” voordragen.

Studententijd

Ging in 2005 Politicologie studeren in Leiden. Kreeg toen van ooms en tantes op verjaardagen vaak de opmerking: “A-ha, dan wil je zeker minister-president worden!”
deed vervolgens ook een Bachelor Wijsbegeerte van de Sociale Wetenschappen en een Bachelor Geschiedenis. Met die laatste opleiding kun je ook al minister-president (en zelfs koning!) worden.

Studeerde in 2010 een half jaar in Berlijn en woonde in totaal in zes wijken, elke maand in een andere wijk, uiteraard zowel in Oost als in West. Kan natuurlijk allemaal, nu de muur er niet meer staat.

Studeerde in 2014 ook in Jeruzalem – helaas staat daar nog steeds een muur (en dan bedoel ik niet de klaagmuur…)

Schreef tijdens mijn studie o.a. 3 biografieën. Eén over socialist en professioneel raddraaier Abraham Soep (1874-1958), één over Mevrouw Wagner (als onderdeel van een vrijwilligersproject) en één over mijn eigen Opa Toon (1923-2017)

Studeerde af op “Oorlogstaal” in het Nederlandse parlement na 1945. Daarmee doel ik op het gebruik van verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog (“Als het aan u had gelegen had Hitler hier nog gezeten!”) om een tegenstander politiek buiten spel te zetten.

Werk

Gaf rondleidingen in het Rijksmuseum & Anne Frank Huis.
Gaf verschillende vakken aan de Universiteit Leiden, zowel bij politicologie als geschiedenis. Keek een keer een tentamen na waarin de term perestrojka door verschillende studenten toegeschreven werd aan alle leiders die Rusland in twee eeuwen tijd gehad had. Voor de goede orde: perestrojka hoorde bij Gorbatsjov.
Was van 2015 – 2017 hoofdredacteur en presentator bij het wetenschapsprogramma Universiteit van Nederland.

Stokpaardjes

Ik interesseer me als (politiek) historica in het bijzonder voor: controversiële standbeelden, grenzen/muren, heldenverering, antihelden, toekomstvoorspellingen, techniek-en wetenschapsgeschiedenis, tijdcapsules, vrouwen in de politiek & Godwins.

Geef daar uiteraard bijzonder enthousiaste lezingen over of toelichtingen over in de media, dus neem gerust contact met me op als je een spreker zoekt over deze onderwerpen.
ik vind dat wetenschap een prominentere rol mag krijgen in de media. En dan niet altijd dezelfde usual suspects. Voor tips mag je altijd contact met me opnemen. En als je als wetenschapper je verhaal nog beter wil kunnen vertellen in de media, help ik je daar ook graag bij!





Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.