Frank van Pamelen

Frank van Pamelen
Cabaretier, tekstschrijver, plezierdichter, presentator

Frank van Pamelen wordt in 1965 geboren in de binnenstad van het Zeeuws-Vlaamse Terneuzen.

Zijn moeder heet Maria, zijn pa is timmerman, maar echte wonderen worden niet direct gesignaleerd. Eén oudere broer is er al, twee jongere zussen zullen nog volgen. De eerste educatieve hobbels (zowel kleuterschool “De Paddestoel” als de r.k. lagere “St. Willibrordschool” worden zonder noemenswaardige problemen bedwongen. In 1976 gaat hij voor het eerst het podium op: de meeste strofen van het gedicht “Het haantje van de toren van Wanneperveen” worden op school foutloos voorgedragen. Een succes dat in 1977 nog wordt overtroffen door zijn zangdebuut met Oerend Hard. Een succes waar hij de gehele middelbare schoolperiode (op het Petrus Hondius) op weet te teren. In 1983 rondt hij het VWO af en vertrekt hij naar Tilburg.

De studie Letteren aan de universiteit levert meteen de eerste gedichten op: poplimericks bij de “Avondspits” en enkele losse publicaties in het faculteitsblad. In 1984 scoort hij zelfs de “Poplimerick van het Jaar. “

In 1987 richt Frank het “Letterenkabaret” op, en in augustus het eerste optreden is een feit. In 1988 brengt het gezelschap – inmiddels omgedoopt tot “Vrij Eksakt” en uitgegroeid tot een student of twintig – drie avondvullende programma’s. Daarnaast staat Frank – samen met onder andere Pieter Nieuwint – aan de wieg van het legendarische “KUB-cabaret”.

Na de Pythische Spelen van 1989 en het daaropvolgende afstuderen begint hij met een kleiner (want slechts zeskoppig) cabaretgezelschap: “Balkenbrij”, dat in 1990 meedoet met het Groninger Studenten Cabaret Festival. Eerder dat jaar draagt Frank ook – voor het eerst in veertien jaar – publiekelijk gedichten voor en publiceert hij, op aandringen van Driek van Wissen, enkele vormvaste verzen in het literaire tijdschrift “De Tweede Ronde”. Vervolgens wordt gewoon fulltime gemeentevoorlichter in Roosendaal. In 1991 geeft “Balkenbrij” zijn eerste en enige avondvullende voorstelling (“Altijd Lekker”) is een uitverkocht Theater Zaal 16.

Daarna gaat Frank solo verder, begeleid door zijn vertrouwde pianist Adriaan Simons. Het eerste halfuur (“Over worst gesproken”) haalt in 1992 meteen de eindronde van Cameretten. Hij gaat in Roosendaal steeds parttimer werken, en het theater begint naar meer te smaken. Tussendoor schrijft hij overigens ook - voor de tweede keer - de Poplimerick van het Jaar.

In 1994 doet hij met het programma “Smarties” mee met het Leids Cabaret Festival. Het kan de jury nog niet bekoren. Koj wel. De liefde ontvlamt en binnen een jaar wonen Frank en Koj samen. In 1995 is het ook op cabaretgebied raak: Frank haalt de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival en wint daar de Publieksprijs.

Hij wordt vaste columnist in het kortstondige maandblad “Cabaret”, vindt onderdak bij Impresariaat Angélique Finkers, en in september 1996 gaat in Hoofddorp het eerste avondvullende soloprogramma in première: “Jongleren”. Nog steeds is Adriaan Simons de vaste pianeur. In 1997 mondt een gelegenheidsavond vol lichte verzen uit in een eerste toernee met “De Plezierdichters”.

Columns verschijnen in het “PSV-supportersmagazine”, teksten in verzamelbundels en liedjes op verzamel-cd’s. Bovendien wordt Frank tekstschrijver voor het KRO-radioprogramma “Theater van het Sentiment” en verleent hij voor het eerst rond Sinterklaas zijn medewerking aan de “Radio 2 Gedichtenservice”.

In januari 1998 gaat in Bellevue “Planken Wambuis” in première, nu met Peter Faber als muzikale begeleider. Frank schrijft liedteksten en sketches voor het RTL5-programma “Vijf Hoog”, en begint met zijn tweewekelijkse column voor het Tilburgse universiteitsblad “Univers”. In december verschijnt bij Novella zijn eerste boekje: “Min 9 en min 10”, met theaterteksten uit de eerste twee programma’s. Zijn officiële baan – hij is inmiddels halftijds communicatieadviseur bij de gemeente Tilburg – geeft hij eraan en vanaf 1999 is Frank geheel zelfstandig tekstschrijver/cabaretier. Meteen begint hij met zijn wekelijkse “Poëzie Politiek” voor het dagblad Trouw, en wordt met Mike Boddé, Kees Torn en Matthias Giesen gewerkt aan de cd “Het Ultieme Terugblik”, die eind dat jaar uitkomt.

In september gaat ook het derde cabaretprogramma in première: “Voorspel”. Remko Kühne is de muzikant. 2000 is in meerdere opzichten een productief jaar. Frank trouwt met Koj, en in april wordt Pien geboren. Frank begint met het schrijven van sketches voor het KRO-televisieprogramma “Ook Dat Nog”, actuele verzen voor het NCRV-radioprogramma “Nachtlicht” en maandelijkse columns voor de Stichting Natuur en Milieu.

In 2001 wint Frank met het Theater van het Sentiment de Zilveren Reissmicrofoon, en schrijft hij elke dinsdag een actueel minisonnet op Nederlands.nl. Bovendien schrijft en regisseert hij ook – samen met Bart Stultiens – de eerste Udense musical “Waar een Prilleke is....”

Vanaf september 2002 toeren hij en Jan J. Pieterse rond met het logische vervolg op de Plezierdichters: “De Open Dichtshow”. In november krijgt Pien een zusje: Marije.

In januari 2003 verschijnt “Dat lijkt warempel sandelhout”, een liederen-en-gedichtenboek-met-cd, bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, in september 2004 gevolgd door “De generaalpardondemocratie”, een bundeling van vijf jaar politieke gedichten voor Trouw. Dat jaar begint Frank ook aan zijn spraakmakende wekelijkse 'brief' in Brabants Dagblad. En hij tekent – wederom samen met Bart Stultiens – voor de tekst en de regie van de tweede Udense musical “In de ban van de ringen. “

In juli 2005 begint Frank aan iets nieuws: hij gaat – samen met Karin van den Boogaert – het VARA-radioprogramma “Vroege Vogels” presenteren. “De Open Dichtshow – Deel Twee” toert door het land, de columns voor Trouw en de Stichting Natuur en Milieu verschijnen nog steeds, en in december ziet bij Nijgh & Van Ditmar een nieuw boek het licht: “Zuster Mieke”. Een doktersroman in veertig verzen, in estafettevorm geschreven met Kees Torn, Driek van Wissen en Ivo de Wijs. Diezelfde maand ontvangt hij van het literaire tijdschrift De Tweede Ronde de prestigieuze Kees Stipprijs: een oeuvreprijs voor light verse die eens in de drie jaar wordt uitgereikt.

Het jaar 2006 brengt weer iets nieuws. Naast de wereld van gedichten, columns, radio en theater betreedt Frank nu ook de wereld van het kinderboek. In de Kinderboekenweek verschijnen zijn versjes in ‘Het Dierenfeest van Fiep Westendorp”. Daarmee staat hij zelfs enkele weken op één in de Boeken Top Tien.

Begin 2007 stopt Frank met “Vroege Vogels”, en - na ruim acht jaar - worden de politieke verzen in Trouw ingeruild voor opiniegedichten in nrc-next. Café Carré wordt opgestart: een maandelijks cultureel programma in Theater Zaal 16 in Tilburg. Verder schrijft hij het programmaboekje voor De Kleine Komedie, en verschijnt in het najaar zijn tweede kinderboek (bij uitgeverij Zwijsen, met illustraties van Ellis Pruijn). Op 26 augustus is Frank beëdigd als nieuwe Stadsdichter van Tilburg, in welke hoedanigheid hij in 2008 alle wijken bezoekt. Bovendien is er een uiterst succesvolle derde Udense Musical, wederom geschreven met Bart Stultiens. In februari verschijnt “Ikea en Andere Verzen”. Half april gevolgd door “Het Gifbos”, zijn eerste verhalende (en spannende) jeugdboek. Ook is het programmaboekje van De Kleine Komedie weer van zijn hand. In augustus verschijnt de cd “Druk” van VOF De Kunst, waarvoor Frank zes liedteksten schreef. En een maand later is er “Het Geheim van het Spookrijm”, een co-productie met drie andere kinderboekenschrijvers. Er komen radiocolumns (in dichtvorm) in het nieuwe Radio 1-programma “Dit is de Dag”.

2009 wordt weer een actief jaar. Er is de - inmiddels traditionele - dichterstour op Landelijke Gedichtendag, de Boekenweek staat bol van de BookAwake-activiteiten en twee nieuwe kinderboeken zien het licht: “Dierendieven” (de opvolger van Het Gifbos) en “Het Geheim van de Schatrovers” (naar een prijswinnend idee van de 11-jarige Lies Beers). Voor het eerst schreef Frank alle liedteksten voor een cd van VOF de Kunst: “We gaan op vakantie!”. Voor middelbare scholieren organiseert hij de eerste Tilburg Slam, en samen met 2009 Tilburgse basisschoolkinderen maakt hij Het Langste Gedicht Ter Wereld. In september organiseert Frank met onder meer Nol Havens en Karin Bruers enkele speciale avonden in Theaters Tilburg, onder de titel “We Lusse Ze Gruun”. In die maand gaat ook de tour van start van “Pieterse & Van Pamelen Schrijven Geschiedenis”, een nieuw cabaretprogramma met Jan J. Pieterse.

De planning voor de nabije toekomst: het theater in met Jan J. Pieterse, meer liejdes voor VOF de Kunst, twee nieuwe kinderboeken (ergens in oktober 2010) en meewerken aan de Tilburgse Revue van 2011.

Speelt met Jan J. Pieterse de Open Dichtshow.

Frank van Pamelen schrijft teksten voor radio, televisie, theater, dag- en weekbladen en speciale gelegenheden. Teksten voor programma’s als ‘Theater van het Sentiment’ en ‘Ook Dat Nog’, liedjes voor onder meer VOF De Kunst, vaste columns voor Brabants Dagblad en Natuur & Milieu en in Trouw zijn berijmde commentaar op de politieke actualiteit.

Hij speelde in seizoen 2014-2015 in Club Sandwich.



Discografie:

1997: “Maartse Buien”
1998: ”Van De Gekken: Cabaret Nu” (deel 1)
1999: “Het Ultieme Terugblik” (met Mike Boddé, Kees Torn en Matthias Giesen)
2001: ”Van De Gekken: Cabaret Nu” (deel 2)
2004: diverse “Luistervink-cd’s”

Bibliografie:

1998: “Min 9 en min 10” (Novella)
2003: “Dat lijkt warempel Sandelhout”(boek plus cd met gedichten en liedteksten, Nijgh & Van Ditmar)
2004: “De generaalpardondemocratie”(bundel met politieke gedichten uit Trouw, Nijgh & Van Ditmar)
2005: “Zuster Mieke” (berijmde doktersroman met Kees Torn, Ivo de Wijs en Driek van Wissen Nijgh & Van Ditmar)

Kinderboeken:
2006: “Het Dierenfeest van Fiep Westendorp” (CPNB, kinderboekenweek)
2007: "Lotje Snotje"(Zwijsen)

Speelde in seizoen 2018-2019 een voorstelling met Jan J. Pieterse en John Schleipen.





Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.