Derek Otteprint pagina
De tijd is om

Fotograaf: Khalid Amakran

De Nieuwe Makersregeling van het Fonds Podiumkunsten stelt Otte in staat om onder begeleiding van het Luxor Theater te werken aan een eerste avondvullend programma: een stuk waarin spoken word centraal staat, met verhalen over tegenslagen, verdwalen om de weg te vinden, loslaten om dóór te kunnen, het reilen en zeilen in de grote stad en het tegenkomen van je eigen ik. In een tijd van schaarse rustmomenten en grote onderlinge verschillen, lossen rake woorden en droge humor de problemen zéker niet op; we kunnen er wél langs ontsnappen aan de perfecte plaatjes waar we elkaar maar al te vaak in opsluiten.

Derek Otte (1988) is al jaren een veelgehoorde naam in het Nederlandse poëzielandschap. De Rotterdamse dichter en spoken word-artiest is één van de meest toonaangevende stemmen van een nieuwe generatie woordkunstenaars, die hun verhalen niet alleen op papier maar vooral op het podium delen.

Als stotterend jongetje was dat laatste iets waar Otte enkel van kon dromen; spreken vormde lange tijd een groot obstakel. Hij vond noodgedwongen zijn uitweg in het schrijven, aanvankelijk geïnspireerd door de tegeltjes van Toon Hermans in de hal bij zijn oma en opa thuis. Later kwam, via een cassettebandje waarop rapper 2Pac te horen was, hiphop in zijn leven. Beide invloeden zijn nog duidelijk merkbaar in het werk dat hij maakt: afwisselend scherp en luchtig, maatschappelijk en persoonlijk, via vlugge en vernuftige teksten op podium en korte ‘regeltjes en rijmpjes’ op Instagram.

Otte, die na de middelbare school geen enkele opleiding meer afmaakte, werd voor 2017 en 2018 benoemd tot stadsdichter van Rotterdam na een jarenlange reeks van korte optredens in Nederland, Vlaanderen, op televisie en een dagelijkse spoken word-column op radiozender FunX. Zijn werk siert verschillende gevels in zijn thuisstad en komt voorbij op videoschermen door het hele land. Online en offline bereikt zijn poëzie een nogal altijd groeiende, overwegend jonge en grootstedelijke doelgroep.

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.