Farbod Moghaddam wint Leids Cabaret Festival 2018 print pagina
(18-02-2018)

Zaterdagavond 17 februari reikte jurywoordvoerder Loek Buys de juryprijs uit aan Farbod Moghaddam. Martijn Koning, de presentator van de avond, maakte de publieksprijs bekend. Die gaat dit jaar naar Kasper van der Laan.

De drie finalisten van het BNNVARA Leids Cabaret Festival gaan van maart t/m begin juni met de Finalistentour langs de Nederlandse theaters waar zij de finaleavond integraal over doen.

De finalisten van 2018 zijn:
Farbod Moghaddam
Kasper van der Laan
Jeroens Clan

De vakjury bestond dit jaar uit Norbert ter Hall (televisie- & theater regisseur / schrijver), Rinske Wels (journalist bij o.a. Trouw), Loek Buys (programmeur Theater Junushoff, Wageningen) en Cherany Emck (assistent programmeur Theater aan de Slinger Houten en programmeur Evertshuis Bodegraven).

BNNVARA Leids Cabaret Festival
Het BNNVARA Leids Cabaret Festival viert dit jaar haar 40e jubileum. Het wordt sinds 1978 in Leiden georganiseerd en is een vooraanstaand podium voor jong cabarettalent. Zij probeert jong cabaret- en theatertalent te stimuleren door de deelnemers zowel voor-, tijdens- als na het festival intensief te begeleiden en waar mogelijk is een brug te slaan tussen amateurcircuit en professionele podia.
Gevestigde namen zoals Lebbis, Dolf Jansen, Najib Amhali, Sanne Wallis de Vries, Wim Helsen en uit de nieuwere generatie cabaretiers de Partizanen, Tim Fransen, Thijs van de Meeberg en Martijn Kardol begonnen ooit hun carrière op het toneel van VARA Leids Cabaret Festival.

Juryrapporten:

FARBOD MOGHADDAM
(winnaar juryprijs)

Farbod heeft de jury bij elk optreden opnieuw ontroerd. Niemand anders dan hij kan ons dit verhaal vertellen. Hij heeft een eigen stem en een eigen blik op de wereld. Hij is goed in doordenkgrappen en zet het publiek vaak op het verkeerde been. Zijn show is intelligent, verrassend en hijzelf is “heel erg schattig”.

“Gelukstreffers” gaat over een jongen uit Iran die naar Nederland vlucht. Door de ogen van een kind van vijf laat hij ons zien hoe je hier welkom wordt geheten. Door die vorm te kiezen laat Farbod verbeeldingskracht zien en maakt hij iets pijnlijks, grappig vindt de jury. De zelfspot schuwt hij gelukkig ook niet.

Farbod maakt harde grappen, hij is nietsontziend, zonder partij te kiezen. Turken, Marokkanen, witte Nederlanders en zijn eigen volk, Iraniërs, krijgen er van langs. En toch, hoe hard hij ook is, uit alles spreekt liefde.

Farbod staat met een ongelooflijke rust op het podium, vindt de jury. En hij maakt optimaal gebruik van zijn mimische kwaliteiten, die wiebelende wenkbrauwen vergeten we niet snel. In het doseren van interactie met het publiek valt nog terrein te winnen, volgens ons. Ook de overgangen kunnen strakker.

Farbod ontwikkelt zich aan het eind van de voorstelling, als hij zijn gedicht voordraagt, van een pure stand up comedian tot een echte, theatrale performer.

Een prachtige apotheose. De jury vindt dat Farbod zich met succes heeft ingevochten in de cabaretwereld. En we hopen dat deze open sollicitatie hem nog veel oplevert.

KASPER VAN DER LAAN
(winnaar publieksprijs)

Nooit meer normaal je billen af kunnen vegen, je wordt bedankt Kasper. Dat is wel typerend voor zijn stijl: een heel eigen logica die hij tot absurde proporties doorvoert. Daarmee neemt hij ons mee naar een andere wereld. Zijn wereld! Een labyrint, want we tuimelen van de ene in de andere dagelijkse situatie waarin niets is wat het lijkt.

Als je Kasper op het podium ziet, weet je dat het klopt. Hij staat op zijn gemak, en de jury kan zien dat hij vlieguren heeft gemaakt. Zijn programma “Gewapend karton” heeft vaart en snelle grappen, afgewisseld met bijvoorbeeld een tergend lange sketch over de uitvinding van het tellen, die van de jury misschien wel langer had mogen duren.

De rode draad in zijn show is assertiviteit. Of juist het gebrek eraan bij hemzelf. We zien dappere pogingen om dat te doorbreken. De oplossing is meestal even onnavolgbaar als origineel. Het nadeel is wel dat het personage dat hij speelt, weinig ontwikkeling doormaakt, dus de jury is benieuwd hoe hij dit half uur gaat uitbouwen tot een avondvullende voorstelling.

De jury was aangenaam verrast door het decor en Kaspers slimme, goed uitgewerkte mis-en-scène. Kasper weet ook op een behendige manier met het publiek om te gaan. Zowel bij zijn binnenkomer met de achternamen als de sketch over de dikte van panty”s. Het is goed toeven in het universum van Kasper.

JEROENS CLAN

Theo Maassen, Hans Teeuwen, Guido Weijers, Mark van de Veerdonk, Jochen Otten, en Ronald Goedemondt – allemaal zijn ze opgegroeid in de regio van de jongens van Jeroens Clan. Er moet daar iets in het drinkwater zitten. Of is het er zo verschrikkelijk, dat humor de enige uitweg is? De provincie strikes back in ieder geval.

Jeroens Clan bestaat uit drie frisse jongens, met een strakke rolverdeling – twee aangevers en één afmaker. Dat mag van de jury in de toekomst wel iets afwisselender. Op het moment waarop Matthias tegen Bram en Jip zegt dat het publiek graag conflict wil zien, wordt het meteen interessant.

De combinatie van sketches met de personages die de drie jongens aannemen met actuele thema’s vindt de jury een goede. Ze weten ongelooflijk slim de zaal te bespelen en maken van hun half uur een feestje waarbij iedereen – dom of intelligent, randstad of provincie – is uitgenodigd. Alle smaken en meningen worden op deze manier prettig uitgespeeld en lichtvoetig op de hak genomen.

De jury is blij met hun afwisselende liedjes, al is het lied over “dom willen zijn” niet hun beste volgens ons. Hun laatste lied daarentegen – De ballade van Nukkige Nico en Action Annie – is een onvervalste murder ballad die dagenlang blijft hangen.

We hopen dat Jeroens Clan zo enthousiast en energiek blijft, en daarin ook af en toe wat rustmomenten vindt. Dat zou de voorstelling als geheel nog muzikaler maken. De jury is ervan overtuigd dat de jongens niet alleen Brabant maar heel Nederland tot hun thuis kunnen maken: home is where the heart is tenslotte.

Lees meer op: http://www.leidscabaretfestival.nl




Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.