Rosa da Silva wint AKF Sonneveldprijs en AKF Publieksprijs 2019 print pagina
(09-04-2019)

Op maandag 8 april 2019 heeft Rosa da Silva in De Kleine Komedie in Amsterdam de AKF Sonneveldprijs, de AKF Publieksprijs en Shaffy Cheque ter waarde van € 2.500,– gewonnen. Naast haar stonden Meester Alex (begeleid door Lucas Thijs) en Bart Melief in de zinderende finale. De prijs werd eerder gewonnen door onder andere Van der Laan en Woe, Lonneke Dort, Yentl en de Boer, Stefano Keizers en Glodi Lugungu.

De winnaar werd bekend gemaakt door juryvoorzitter Tom Dicke. Hij reikte de AKF Sonneveldprijs uit aan Rosa da Silva met deze woorden: “Rosa da Silva uit Klazienaveen heeft als klein meisje ze meegedaan aan Hennie Huismans Miniplaybackshow. Ze heeft een Portugese vader, een Nederlandse moeder en woont tegenwoordig in Amsterdam. Waar hoort zij thuis? De voorstelling bestaat uit aan elkaar gehechte scènes die worden afgewisseld met veelzijdige zang en muziek, waarbij Rosa kundig wordt ondersteund door multiinstrumentalist Remco Wind, die geweldig speelt. De jury ziet in Rosa een veelzijdig talent dat van het podium afspat.”

Over Bart Melief schreef de jury: “Hij laat ons zien dat we liever kijken naar filmpjes van niezende panda’s dan luisteren naar een verhaal over uitbuiting in de kobaltmijnen en de theorieën van Hannah Arendt. (…) Door middel van een geëngageerde, en bij vlagen antigeëngageerde, voorstelling confronteert Bart zijn publiek met een herkenbaar schuldgevoel. Daarbij moraliseert hij niet, maar maakt hij juist handig gebruik van de omdraaiing: zeg nu eerlijk, is het niet machtig mooi dat we ons allemaal even slavenhouder kunnen voelen bij het zien van de chocoladerepen in de supermarkt?”

Over Meester Alex: “Meester Alex heeft een komische motoriek, die hij uitstekend weet te doseren. De voorstelling draait om de vraag wie hij nu echt wil zijn: een van de tienduizend identieke schroefjes in een goedlopende machine, of dat ‘ene unieke schroefje’ waar niemand iets van kan maken. (…) De jury ziet in Meester Alex een woordkunstenaar met een goed ontwikkeld taalgevoel en ritme.”

De presentatie van de avond was in handen van Nina de la Croix.

Na diverse selectierondes, een try-out tournee door heel Nederland en coaching van verschillende regisseurs, streden de finalisten op 8 april om de AKF Sonneveldprijs en AKF Publieksprijs. Nieuw element is de Shaffy Cheque. Deze geldprijs ter waarde van € 2.500,– is te besteden aan het eerste avondvullende programma. De prijs wordt mogelijk gemaakt door het Ramses Shaffy Fonds voor jonge kunstenaars.

Aan het eind van de avond reikte de jury, die bestaat uit Tom Dicke (pianist & componist), Flip Noorman (theatermaker & zanger), Ria Marks (actrice & regisseur), Joost Nuissl (voormalig directeur De Kleine Komedie), Yassine Boussaid (directeur De Meervaart) de prijzen uit. In het najaar van 2019 – van september t/m december – gaan de drie finalisten op tournee door het hele land.

Lees meer op: www.amsterdamskleinkunstfestival.nl
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.