Cabaretiers te gast in Wintertijd van Harry de Winter print pagina
(29-12-2019)

Toon mij je platenkast en ik zeg je wie je bent’. Presentator en creatief producent Harry de Winter gaat in Wintertijd 2020 in vijf afleveringen met vijf topgasten een goed gesprek aan over hun leven aan de hand van fantastische muziek. Zelf een bevlogen muziekmissionaris, en inmiddels beeldend kunstenaar, nodigt De Winter bekende Nederlanders uit in zijn atelier om over hun mooiste platen te horen: van klassiek, popmuziek, jazz en soul tot wereldmuziek. Getrakteerd op hun favorieten op rij, spreken zij openhartiger dan ooit.

3 januari: Youp van ‘t Hek

Youp van ’t Hek groeide als zevende van de acht kinderen op in een huis vol zeer afwisselende muziek. Zijn ouders namen hem mee naar de opera en het cabaret, zijn oudere broers en zussen lieten hem The Beatles, The Stones, The Kinks en The Beach Boys horen. Deze bonte mix vertaalt zich in een boeiende soundtrack bij het levensverhaal van deze misschien wel succesvolste cabaretier ooit: maar liefst 36 jaar staat hij voor immer uitverkochte zalen. Daarnaast schreef hij een paar duizend columns die hem meermalen in ernstig conflict brachten met de mensen die hij met zijn scherpe pen aan de schandpaal nagelde. Dat doet hem echter weinig: ‘Ik kom nooit op feestjes, dus ik kom die mensen nooit tegen.’
Youp houdt van Alex Roeka, Boudewijn de Groot, Henny Vrienten, Leonard Cohen en de Texmex van Calexico; allemaal komen ze voorbij in deze aflevering die eindigt met het lied waar hij sinds hij vier jaar geleden door het oog van de naald kroop en een hartoperatie moest ondergaan al zijn voorstellingen mee afsluit: Niemand weet hoe laat het is…

4 januari: Jandino Asporaat

Jandino Asporaat verhuisde op zijn 11e jaar van Curacao, waar hij danste op Juan Luis Guerra, naar Nederland, waar hij verbijsterd keek en luisterde naar Frans Bauer. Hij vocht zich uit de armoede dankzij de levenslessen van zijn idool, rapper Puff Daddy, die hem leerde dat hij niet moest dromen maar gewoon moest doen! Dat bracht hem tot in een uitverkocht Ahoy en zelfs De Kuip. Ook maakte hij naast talloze succesvolle tv-programma’s twee speelfilms die allebei de best bezochte kaskraker van het jaar werden. In Wintertijd vertelt Jandino over de achterkant van al die successen, zoals geslagen worden als kind, bijna in een strijd op leven en dood belanden in een internaat, een dreigende financiële ondergang en de nodige conflicten in zijn huwelijk. Met muziek van onder anderen Whitney Houston, Michael Jackson, Beyoncé, Prince en Pavarotti.

5 januari: Arjen Lubach

Arjen Lubach was pas twaalf toen zijn moeder aan kanker overleed. Hij vond troost bij Nirvana en The Doors, die hem steun boden bij het zich afzetten tegen zijn gelovige opvoeding die zo wreed werd verstoord. Tijdens zijn studietijd nam hij voor de grap samen met Janine Abbring (nu eindredacteur van Zondag met Lubach en presentatrice van Zomergasten) een cover op van een nummer van Eminem, waarmee het duo een enorme hit scoorde. De platenmaatschappij gaf Arjen en Janine, beiden begin 20, een voorschot van 50.000 gulden. Op dat moment besloot Arjen: als ik met dit soort creatieve ideeën zoveel geld kan verdienen, zet ik per direct een punt achter mijn studie en ga ik de rest van mijn leven alleen maar leuke dingen doen. Met als voorlopig resultaat drie bejubelde romans en een bekroonde thriller, heel veel radio-, tv- en internetproducties en -bijdragen en natuurlijk de megahit Zondag met Lubach, die zowel de Nipkowschijf als de Televizierring won en als invloedrijkste programma sinds Kopspijkers geldt. Ook met muziek van Tori Amos, Eefje de Visser en The Foo Fighters.

Wintertijd 2020 is geproduceerd door Sarphati Media en wordt van 1 tot en met 5 januari 2020 door NTR op NPO 2 uitgezonden.

Vrijdag 3 januari 22.10 uur op NPO 2
Zaterdag 4 januari 23.10 uur op NPO 2
Zondag 5 januari 23.00 uur op NPO 2
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.