Lotte Velvet wint de AKF Sonneveldprijs 2020 & de AKF Publieksprijs print pagina
(28-10-2020)

Tijdens de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival heeft Lotte Velvet maandagavond de jury- én de publieksprijs gewonnen voor haar programma Ondergrond. In Theater Bellevue ontving zij de AKF Sonneveldprijs 2020 uit handen van juryvoorzitter Yassine Boussaid. De jury noemt Lotte: “een opvallende theaterpersoonlijkheid met veel potentie.”

Ondergrond is een actueel en maatschappelijk programma. Lotte Velvet toont het publiek volgens de jury ‘een waaier aan personages’ in een voorstelling die gaat over de grote problemen van deze tijd. ‘Ze laat zien verschillende muzikale en theatrale kleuren te beheersen’ en ‘beschikt daarbij over een uitstekende timing’.

De finale om de AKF Sonneveldprijs, die dit jaar voor de 33e keer is uitgereikt, werd dit jaar verschillende keren uitgesteld vanwege de maatregelen rondom het coronavirus. In plaats van in de Kleine Komedie en het DeLaMar Theater stonden de artiesten in de kleine zaal van Theater Bellevue voor een publiek van dertig mensen. De jury: “Wij hebben veel respect voor hoe de artiesten hun voorstellingen hebben voorbereid en gespeeld. Ze hebben laten zien flexibel te zijn en onder wisselende omstandigheden de moed erin te houden, waarin de ware aard van artiesten schuilt: het tonen van doorzettingsvermogen om hun publiek te vermaken en te raken met hun voorstelling.”

Voor de publieksprijs, die ook naar Lotte Velvet ging, kon zowel mensen in Klein Bellevue als kijkers van de livestream stemmen. Zo’n 400 mensen keken online op deze manier naar de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Luan Buleshkaj is met zijn voorstelling Leeuwenkind winnaar van de Shaffy Cheque, een aanmoedigingsprijs die beschikbaar wordt gesteld door het Ramses Shaffy Fonds. De jury roemt de ‘talloze knappe vondsten in taal en metrum’ in zijn spoken word performance.

Directeur Daniël van Veen: “We zijn blij dat we, ondanks de aangescherpte maatregelen, de finalisten toch in Klein Bellevue hebben kunnen presenteren. Door het aanbieden van een livestream zijn we in staat geweest om een breed publiek kennis te laten maken met deze authentieke talenten. Groot talent in Klein Bellevue, unieker kunnen we het niet maken”.

De jury, met voorzitter Yassine Boussaid (directeur Theater de Meervaart), componist en pianist Tom Dicke, theaterprogrammeur Frank Noorland, zangeres Lucretia van der Vloot en theaterregisseur en producent Jelle Kuiper, was lovend over de kwaliteit van de finale. “De drie voorstellingen van vanavond waren behalve van hoog niveau ook divers in vorm. We zagen een breed palet aan theatervormen voorbijkomen, van absurdistisch muzikaal cabaret via spoken word tot geëngageerde liedkunst.”

Ondanks Covid-19 zijn de voorrondes voor de AKF Sonneveldprijs 2021 inmiddels gestart. De Tweede rondes vinden plaats van 12 t/m 14 november in Theater Bellevue.

Lees meer op: https://www.amsterdamskleinkunstfestival.nl/anniemgschmidtprijs-nominaties/
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.