Jeroen van Merwijk overleden print pagina
(03-03-2021)

Jeroen van Merwijk is overleden in het bijzijn van zijn grote liefde Jeannette in zijn woonplaats Sainte-Juliette, Frankrijk. Jeroen zal aldaar in besloten kring worden gecremeerd.

Jeroen van Merwijk was beeldend kunstenaar, begenadigd tekst- en liedschrijver, provocateur, sociaal democraat in hart en nieren, de Grootste Denker van Nederland en bovenal trouwe ziel met een hart van goud.

Jeroen van Merwijk groeide op in Utrecht en Amersfoort in een gezin met 5 kinderen. Hij haalde zijn kandidaats Nederlands en ging daarna studeren aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, sectie schilderkunst, waar hij cum laude afstudeerde.
Meer dan 30 jaar geleden trad Jeroen voor het eerst op in het theater. Sindsdien maakte hij als solist dertien theaterprogramma’s, met sprekende titels titels als Geef mij m’n sperma terug, Een AVRO-lid is ook maar een mens, Van Merwijk legt het nog een keer uit en Het podiumbeest is terug.

Zijn nummer Zuid Afrika (oorspronkelijk: Apartheid es ien skone zaak) werd, in uitvoering van Karin Bloemen, een hit en hiermee was Van Merwijks naam als tekstschrijver gemaakt. Hij schreef in zijn loopbaan teksten voor artiesten als Hans Dorrestijn, Adèle Bloemendaal, Karin Bloemen en Erik van Muiswinkel. Voor zijn lied Dat vinden jongens leuk ontving hij in 2006 de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste lied uit een theaterprogramma.

Met het programma Er zijn nog kaarten kondigde Jeroen van Merwijk in 2013 zijn afscheid van de Nederlandse podia aan; het programma werd unaniem lovend ontvangen. Hoewel hij had aangegeven geen shows meer te geven, stond Van Merwijk in 2015 toch weer op de planken samen met zijn vriend Harrie Jekkers met het programma Als we zo vrij mogen zijn. In 2018 ging Van Merwijk ook weer solo toeren met de theatervoorstelling Lucky.

Na een jaar lang elke dag een lied over de actualiteit te hebben geschreven en gepubliceerd op sociale media, waarmee hij in het Guiness Book of Records kwam, ging Van Merwijk in 2019 de theaters in met een oudejaarsconference in liedvorm onder de titel Was volgend jaar maar vast voorbij.

Van Merwijk maakte ondanks zijn ziekte plannen om nog een laatste theatertournee te doen, wederom in de vorm van een oudejaarsconference, met als titel Zullen we dit jaar gewoon een keertje overdoen? In september 2020 bleek echter door het stadium van zijn kanker dat hij de plannen voor deze voorstelling moest staken.

Jeroen van Merwijk schreef zo’n duizend liederen, columns, hoorspelen en televisie- en radiosketches. De eerder afgeschafte Edison Oeuvreprijs voor Kleinkunst werd bij hoge uitzondering in 2020 aan hem toegekend. Naast zijn theaterwerk was Van Merwijk bovenal beeldend kunstenaar. Onder zijn eigen naam en onder het pseudoniem Malfet exposeerde hij in binnen- en buitenland.

Van Merwijk stierf aan de gevolgen van darmkanker. Over het omgaan met die ziekte schreef hij het boek Kanker voor beginners, dat in november 2020 verscheen. Jeroen van Merwijk is 65 jaar geworden.
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.