Valentina Tóth wint 35e editie Amsterdams Kleinkunst Festival print pagina
(06-04-2022)

Valentina Tóth heeft de 35e editie van het Amsterdams Kleinkunst Festival gewonnen. In een bomvolle theaterzaal van De Kleine Komedie in Amsterdam overhandigde de vakjury de AKF Sonneveldprijs 2022 voor haar voorstelling Wildbloei, ‘een ode aan de hysterische vrouw’. Ook kreeg zij uit handen van presentator Thomas van Luyn de AKF Publieksprijs uitgereikt.

Valentina Tóth toont zich volgens de jury ‘een fenomenaal performer die snel en goed tussen de verschillende typetjes en nummers kan schakelen. Zij weet dat te combineren met virtuoos pianospel, een fantastische zangstem en goed gecomponeerde nummers.’

De AKF Shaffy Cheque, een aanmoedigingsprijs ter waarde van 2.500 euro die beschikbaar wordt gesteld door het Ramses Shaffy Fonds, ging naar Collin Edson voor zijn voorstelling Tata Stima over homofobie in de gospelwereld en de relatie met zijn ouders op Curaçao. Volgens de jury weet Collin ‘op knappe wijze het publiek mee te nemen langs een palet aan emoties, van ontroering tot vrolijkheid en van stille melancholie tot ontzetting. Hij slaagt daarin door op een oprechte manier contact te leggen met de zaal.

De derde finalist was Britt van Tooren met haar programma Ik hoop dat deze titel je aanspreekt.

De jury bestond uit Silvia Andringa (regisseur), Elisabeth Boor (regisseur en docent), Tom Dicke (pianist en componist), Jörgen Tjon A Fong (directeur De Kleine Komedie) en Vincent Wijlhuizen (directeur What You See Festival en programmeur).

‘De jury is blij verrast door het niveau van de finale. Het valt de jury op dat het de drie finalisten is gelukt om zichzelf op het toneel bloot te geven. Dat doen ze door zichzelf als inspiratiebron te gebruiken, dat uit te vergroten, en tegelijkertijd toch bij zichzelf te blijven. Ze gebruiken allemaal sterk fysiek spel om hun verhaal kracht bij te zetten. Alle drie de artiesten hebben een ontwapende energie en getuigen van aanstekelijk spelplezier.’

De drie finalisten zijn vanaf het najaar van 2022 te zien tijdens de AKF Finalistentournee in de Nederlandse theaters.

Het Amsterdams Kleinkunst Festival werd voor de 35e keer georganiseerd. Oud winnaars zijn onder meer Thomas Acda, Maarten van Roozendaal, De Vliegende Panters, Pieter Derks, Van der Laan en Woe, Yentl en de Boer, Stefano Keizers, Glodi Lugungu, Rosa da Silva, Lotte Velvet en n00b.

Lees meer op: https://www.amsterdamskleinkunstfestival.nl/
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.